Slnečná aktivita je poslednou dobou biedna a zistil som že moju anténu LW 30m vyladím pí-článkom aj v pásme 5MHz tak som požiadal TÚ SR o vydanie experimentálnej koncesie pre pásmo 60m. Koncesia prišla vo februári 2013 a bohužiaľ jej platnosť je len jeden rok.


60m_lic


60m_lic


Pásmo 60m sa podobá viac na 80m ako na 40m. Aktivita je veľmi malá, prevládajú hlavne G stanice. V letných mesiacoch je aktivita skoro nulová. Zariadenie mám odblokovanú FT817 - 5W výkonu a LW 30m doladenú pí-článkom. Anténa ide z okna na štvrtom poschodí paneláku popri múre na strechu do výšky 25m a potom šikmo dole pod uhlom asi 25 stupňov na lampu kde končí asi 5m nad zemou. Zatiaľ sa mi podarilo urobiť pár CW spojení, väčšina prišla na výzvu.


Zmena ohľadne prevádzky v pásme 5 MHz je platná od januára 2017. Pokiaľ chcete vysielať na pásmach 472 kHz, 5 MHz a 70 MHz a už nemáte platné povolenie na experimentálnu prevádzku na týchto pásmach (alebo ste ho ani nemali), tak máte dve možnosti. Prvá možnosť je počkať na zmenu povolenia, ktorú bude Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) robiť na základe nového všeobecne záväzného právneho predpisu. Návrh predpisu je v legislatívnom konaní a ak nenastanú nečakané problémy, tak sa predpokladá, že účinný bude v druhej polovici roka. Do doby pokiaľ nebude vyššie spomínaný predpis, tak sa na týchto pásmach dá vysielať len tak, že záujemca – držiteľ platného rádioamatérskeho povolenia požiada RÚ o zmenu povolenia (t.j. nie o povolenie experimentálnej prevádzky, ako to bolo doteraz). RÚ potom zmení rádioamatérovi povolenie, tak, aby mohol na týchto pásmach vysielať do konca platnosti jeho povolenia, t.j. nielen jeden rok, ako to bolo pri experimentálnej prevádzke.


60m bandplan


Pozor na hranu pásma pri vysielaní SSB! Obrázok nižšie to veľmi dobre objasní:
60m bandplan


Vertikál HF9V upravený a naladený pre pásmo 60m

Vertikál HF9V



Mám na streche 8 poschodového paneláku inštalovaný multiband vertikál HF9V - verzia OK1DLA čo má kondenzátory z koaxu - päta vertikálu je vo výške cca 30 m a mám hviezdicovite naťahanú sústavu štvrťvlnných radiálov, ktoré sú položené priamo na streche - pre každé pásmo 2 ks. Radiály majú dĺžku lambda/4 x 0.92, ja som ich počítal do CW častí pasiem:
80 m - 4 ks = 19.43m
40 m - 2 ks = 9.83 m
30 m - 2 ks = 6.80 m
20 m - 2 ks = 4.91 m
17 m - 2 ks = 3.81 m
15 m - 2 ks = 3.27 m
12 m - 2 ks = 2.77 m
10 m - 2 ks = 2.45 m
Radiály z medeného drôtu som len strihol, rozmotal po streche a už som ich nijako neladil. Dolaďoval som len vertikál podľa ladiaceho postupu do rezonancie na všetkých pásmach. Anténu mám inštalovanú od roku 1995 a za tie roky som zistil, že chodí až neuveriteľne dobre, všetky spojenia som robil s výkonom 5 W a menej. HF9V používam od 40 m hore, na 80 m mi lepšie chodí LW 30 m a sloper a vertikál je veľmi úzkopásmový aj keď má v rezonancii výborné SWR 1:1,2. Podľa modelovania OK1UFC sa takto nainštalovaná anténa na streche vysokého železobetónového panelového domu pravdepodobne chová ako keby bola vo voľnom priestore. A navyše moje QTH je cca 100 výškových metrov nad mestom Žilina. V pásme 40 m mi vertikál chodí výborne, tak ma napadlo ho nejako naladiť aj do pásma 5MHz. Vertikál má celkovú výšku skoro 8 m a to by v pásme 60 m mohlo ešte celkom dobre fungovať. Mám už trvalú koncesiu pre pásmo 60 m, 15kHz segment je úzky čo je ideálne pre krátky vertikál vzhľadom na dobré SWR v celom kmitočtovom úseku. Napadlo ma že možno by bolo možné skratovať pár závitov cievky pre 80 m a dostať sa do pásma 5 MHz. Najprv som dva známe body preložil priamkou a podľa grafu mi vyšlo že mám skratovať cievku pre 80 m na ôsmom závite, ale tušil som že to bude iná krivka. Do malej plastovej krabičky som namontoval relé 15N59914 - parametre relé obrázok - s antiparalelnou Si diódou a kondíkom 22 nF (po prvej zimnej snehovej búrke sa zničili dióda aj kondík do skratu takže prepínanie nefungovalo tak som ich jednoducho vycvakal kliešťami a doteraz to takto dobre funguje).
relé 15N59914
Zo strechy som spustil kábel na prepínanie +12 V, pri rigu je spínač s poistkou 1 A, zem ide po tienení koaxu - pripojil som k radiálom. Krabičku s Al strmeňom - strmeň je pripojený na spínaný kontakt relé - som zavesil na posledný závit cievky pre 80 m a druhý spínaný kontakt relé na kábli s malým strmeňom som pripojil na ôsmy závit cievky zhora. Po zmeraní rezonancie som získal tretí bod krivky tak som krivku upravil do elipsovite zaoblenej a pri požadovanej rezonancii na 5358 kHz mi teraz vyšiel piaty závit odhora. Finálny graf je na obrázku:

Naladenie vertikál HF9V


Takže zase výlez na strechu - už potme s čelovkou - a prepojenie strmeňa na piaty závit. To už sadlo perfektne, vertikál sa na žiadnom pásme nerozladil - okrem pásma 40 a 80 m samozrejme - a v celom segmente 15kHz pásma 5 MHz je SWR 1.4. Na 60 m som nepridával žiadne radiály, upravený vertikál detail krabičky s relé je na obrázku:

Detail naladenia vertikál HF9V


Strmene som po definitívnej montáži zalakoval ochranným voskom AUTOBIT. Do krabičky som zo spodnej strany vyvŕtal dva otvory priemeru 4 mm aby prípadná skondenzovaná voda mohla odtiecť. V noci som konečne začal dobre počuť US stanice a urobil som konečne VP2MDL na CW na druhé zavolanie - toho som skúšal volať zo tri dni na 60m na LW aj sloper ale nepočuli ma. Postupne som na CW robil 6Y0HM, V5/DK7PE, 3C0W, 8P9AE, a na FT8 (to je teraz hlavný mód na 60m) OX3XR, VE1VOX, WP3UX, NP2Q, C5YK, HI8PLE, CO8LY, 5X8C, XT2AW, 9X2AW, ZS4TX, BH4IGO, WP4JLU, HH2MK, T6AA, P40AA a prvú SA stanicu PP5XA - takže aj v pásme 60m chodí takto prepínaný vertikál HF9V výborne. Dokonca ma pár krát spotovali na Hamspots.net módom FT8 aj VK7BO a DP0POL z Antarktídy.

Dovolím si ešte upozorniť na pár dôležitých konštrukčných detailov ktoré som za 25 rokov s vertikálom HF9V zistil. Anténu som nainštaloval a zakotvil podľa doporučenia - kotviť v dvoch poschodiach, každé poschodie po štyri kotvy. Ako kotviace laná som použil rôzne silonové lanká a šnúry na prádlo. No, nebola to dobrá voľba, po rokoch na streche v zime a lete lanká degradovali, skrehli a postupne sa začali trhať. Pri jednej letnej veternej smršti v Žiline lanká nevydržali, anténa sa zlomila v stredovom silonovom izolátore a na streche som našiel len zmeť potrhaných šnúr a poohýbaných a polámaných duralových rúrok. Hrozný pohľad, oči len pre plač.
Vyrobil som nový izolátor, spojky na trubky a opäť anténu postavil a naladil. Teraz som ale pridal TRETIE nižšie kotviace poschodie v mieste nového silonového izolátora. Objednal som 100 m kotviaceho lanka MASTRANT priemeru 3 mm a odhodlával som sa kedy tie kotvy komplet vymením. Už som vekom lenivší... Nakoniec to život vyriešil za mňa, bolo treba vymeniť krytinu na streche paneláku tak som bol donútený vertikál kompletne demontovať a to bola tá správna chvíľa. Po oprave strechy som tretí krát postavil vertikál, naladil a MASTRANT sa perfektne osvedčil, dodnes som nemusel ani jednu kotvu upravovať. Päta vertikálu aj s radiálmi je pripojená na systém bleskozvodných kovových lán na streche, to zachránilo anténu aby ju pri smršti kompletne nesfúklo zo strechy. Nechcem ani domyslieť čo by sa v takom prípade všetko mohlo stať. Tiež to chráni anténu a káble pred statickou elektrinou ale priamy úder blesku by ju asi úplne zničil - roztavil. Pri montáži antény som všetky skrutky najprv natrel vazelínou, aj po dvadsiatich rokoch je možné spoj normálne rozobrať lebo hrdza do závitu nezájde. Po definitívnom naladení antény som všetky spoje zatrel plastickým voskom AUTOBIT alebo RESISTIN ML a raz za pár rokov ich pretriem nanovo. Tiež je potrebné aspoň raz do roka skontrolovať anténu, keď na streche moc fúka pri nejakej víchrici tak radiály môžu byť sfúknuté do jedného smeru alebo prepadnúť cez kraj strechy čo susedia moc nevítajú. Vertikál MUSÍ byť konštrukčne naladený na minimálne SWR! Ak by sme chceli vertikál so zlým SWR dolaďovať nejakým anténnym tunerom na konci koaxiálu v hamshacku tak to je najhoršia vec akú môžeme urobiť. Budeme vertikál aj s káblom ladiť ako sústavu a do antény na vyžiarenie sa môže dostať len zlomok privádzaného výkonu. Takto som sa dobehol ja keď sa mi nepodarilo dobre naladiť HF9V v pásme 30 m - SWR 1:4 - a doťahoval som ho pri rádiu na konci 30m koaxu L-článkom. Dosiahol som síce SWR 1:1, ale nemohol som sa na žiadny lepší DX dovolať. Tak som šiel ladiť znova a až po skrátení bočnej cievky o tri závity som naladil HF9V na SWR 1:1,3 a hneď ten deň som sa dovolal na prvé zavolanie na Južné Shetlandy HF0POL. A to som ho márne vyvolával týždne. Takže výborné naladenie vertikálu je naozaj dôležité, hlavne pri prevádzke QRP. Ja mám naladený vertikál na všetkých pásmach do CW segmentov s najhorším SWR 1:1,5 a nepoužívam žiadny anténny tuner.

Dodnes spomínam na krásne CW QSO s Vráťom 3D2KT v pásme 18 MHz lebo som ešte nemal cievky na WARC pásma 18 a 24 MHz, ale občas som pásma preladil a objavil som ho v nádhernej sile s pekným pajlapom. Tak som neodolal aj keď vertikál mal na 17 m na konci koaxu SWR1:6!!! a volal som a volal... až som sa nakoniec na môj úžas aj dovolal a Vráťo ma pobral! Neviem koľko miliwattov naozaj anténa na Fiji vyžiarila, ale takto naozaj kedysi ionosféra chodila.

Technická dokumentácia HF9V na stiahnutie:




  Log 5MHz - 60m band OM3CUG:  

73 Igor OM3CUG G QRP club 5976