“X - Phase” noise canceler

“Zgomot cancelar” era denumirea in gluma pe care i-am dat-o acestui device dupa ce am citit o multime de documentatii despre el, si am auzit discutandu-se in YO. Ce este de fapt? Cum e si denumirea, un reducator de zgomot radio, zgomot care se poate sa va deranjeze de multe ori receptia si care poate sa vina din surse de genul becurilor cu LED de pe strada, sau liniile de cablu TV. Este util mai ales celor care locuiesc la bloc in oras. Schema si proiectul este dezbatut in multe locuri pe internet dar eu m-am oprit la proiectul lui DK9NL:

Schema de principiu:

Copyright © 2008-2015 YO6PIR

HOME    YP6HMR      ABOUT ME       PROJECTS        QSL CARD         AWARDS         CONTACT
Pentru aputea fi utilizat este nevoie de o a doua antena de receptie a zgomotului perturbator, care poate fi o antena proasta si chiar un fir aruncat undeva in apropiere care sa receptioneze zgomotele din jur si sa le aduca la aparat. Acesta, aparatul, le va amplifica si le va sin-faza cu semnalul util captat de antena principala si astfel zgomotul perturbator se va anula sau se va  diminua foarte mult, imbunatatind astfel, receptia. Eu am obtinut rezulatate bune cu acest aparat folosind o antena slopper pe care o am intinsa de la geamul de la parterul blocului pana intr-un pom din apropiere. Nu am facut cablaj imprimat si am ales sa plantez piesele pe un cablaj cu gaurele cositorite. Ce a iesit? Iata:

Torul este un binocular de ferita de la Amidon de dimensiuni mici dar se pot folosi si alte tipuri de toruri, prin incercari, construind un balun 1:4 si testand pe analizor de antena eficienta sa pe intregul spectru de frecventa, de la 1...30MHz.
Pe bord sunt amplasate potentiometrele de reglaj si intrerupatorul de ON/OFF.
Pe partea din spate am montat mufele aferente antenelor si priza de alimentare cu 12V.
Dimensiunile intregului aparat sunt extrem de mici! (80 x 40 x 55). Am folosit o cutie metalica achizitionata din piata de vechituri in care era un amplificator de semnal CB dezafectat, iar masca frontala este facuta pe hartie normala la imprimanta Lasser.