Digital All Mode Transceiver 5W Class-E in domeniul 3,5-18 MHz
01.12.2022
Acest transceiver este inspirat din proiectul: OCTOBAND uSDX care prezinta un astfel de aparat pe 8 benzi de frecventa. Al meu este conceput sa lucreze doar pe 4 benzi: 3,5, 7, 14 si 18 MHz.
Caracteristicile principale ale acestui aparat sunt::
4 benzi de frcventa in domeniul (3,5...18)MHz
ALL Mode transceiver: LSB, USB, CW, AM, FM
Mod digital de mixare frecvente de tip SDR
Etaj final de emisie QRP, 5W in clasa E
Latimea de banda a semnalului receptionat ajustabila intre 50Hz si 4000Hz
VFO-a si VFO-b cu mod de operare SPLIT
Decodare intergata a semnalelor MORSE cu afisare pe display a semnalelor receptionate.
Manipulator telegrafic integrat de tip Iambic
Mesaje telegrafice memorate cu posibilitate de schimbare
Afiseaza pe un display monocolor de 2x16 caractere
Alimentarea se face de la 12V extern
Constructia aparatului
La baza acestui mini-transceiver digital este un modul Arduino cu procesor Atmega328P la ceas de 20MHz. Toate functiile sunt integrate in acest procesor care scoate si semnalul audio sintetizat cu modulul integrat pwm pe OCR1.
La intrarea transceiverului se afla blocul de filtre LPF modificate pe rezonanta serie pentru a realiza si functia de filtre selective de intrare. Aceasta placa de filtre este montata peste placa de baza; comanda releelor se face pe bus-ul de date I2C care comanda si oscilatorul DDS cu Si5351.
Partea frontala am construit-o separat pe o placa pcb pe care am montat afisajul encoderul si cele doua butoane de selectare Stg/Dr.
Intreg aparatul asamblat cu cele doua placi suprapuse si cu un modul de amplificare separat cu circuitul LM386 le-am incasetat intr-o caseta din ABS achizitionata de aici.
Pe partea din spate am facut gauri de acces pentru mufele de iesire de casti, microfon si manipulator sau PTT. Deasemenea am pus si mufa de alimentare cu 12V externa.
Partea care mi s-a parut mie mai complicata la constructia cestui trcv a fost acordul filtrelor care se face atat la rezonanta cat si "taie-sus" in banda de trecere.
Cu ajutorul Snipper-ului le-am acordat perfect si functioneaza asa cum trebuie pe fiecare banda in parte atat pe partea de selectie a frecventei de trecere cat si pe functia de filtrare a armonicelor superioare nedorite la emisie.
Acordul se face prin modificarea succesiva a numarului de spire a bobinelor cat si a valorilor condensatoarelor de acord.
Fig.7 SWR in banda de 3,5MHz
Fig.8 LPF in banda de 3,5MHz
Fig.9 SWR in banda de 7MHz
Fig.10 LPF in banda de 7MHz
Fig.11 SWR in banda de 14MHz
Fig.12 LPF in banda de 14MHz
Fig.13 SWR in banda de 18MHz
Fig.14 LPF in banda de 18MHz
CAT Adapter
Am introdus o noua mufa pe spatele aparatului ca sa pot face conexiunea cu calculatorul pentru comanda CAT. In soft sunt implementate comenzi compatibile cu Kenwood TS840 CAT interface, conform autorului la: https://dl2man.de/5-trusdx-details/
Eu utilizez softul creat de radioamatorul roman Dan Toma, YO3GGX, jAReC5 descarcat de pe site-ul autorului.
Click pe imaginea alaturata pentru a viziona un filmulet cu functionarea transceiverului in modul CAT.