UP-converter pentru SDR-RTL2832U

4 Martie 2018

Stick-urile DVB-T care au in componenta cip-ul RTL2832U receptioneaza frecvente peste 25MHz pana la 1200 MHz. Pentru a putea receptiona semnale sub acest domeniu, care sa cuprinda si benzile de radioamatori este nevoie de un convertor de frecventa care sa coboare aceasta limita. De fapt este vorba despre un UP-converter care are in componenta sa un mixer si un oscilator integrat de cca.48MHz. Dupa conversie spectrul de frecvente pt.radioamatori intre (1...30)MHz se va receptiona pe SDR intre (49...78)MHz. Sa vedem schema de principiu:

TA7358 este un mixer integrat foarte ieftin care se foloseste impreuna cu un oscilator integrat de 48MHz. Eu am folosit un oscilator de 48MHz, ce am gasit prin sertare, dar cred ca se poate utiliza orice valoare pana la 100MHz.

Montajul l-am introdus intr-o cutie de modulator de antena TV vechi pe care l-am gasit prin cutiile mele. Cablajul este unul cu gaurele care nu mai trebuie corodat si se fac legaturi cu sarme pe verso. Este foarte usor de realizat si nu necesita acorduri. Bobinele sunt realizate pe un burghiu de 4 mm si nr. de spire pentru fiecare bobina este trecut in schema. Carcasa originala a modulatorului TV era cu ecranaj si am folosit capacele originale care s-au potrivit excelent pe noul cablaj. Montajul a iesit destul de compact. Alimentarea montajului se face de la un alimentator extern de 7-12V printr-o mufa de alimentare pe care am lipit-o de carcasa.

Eu am folosit un soft de prelucrare a semnalelor pentru Windows XP deoarece calculatorul meu este mai vechi. Nu prea se gasesc sfturi compatibile cu sisteme de operare vechi care sa mearga si bine. Acesta, �SDR Sharp� este un soft destul de bun si il recomand celor care au calculatoare mai putin performante ca si mine: Celeron-M la 1,5GHz, 2GB RAM.

Se descarca kitul de instalare si driverul Zadig din acest LINK. Urmariti pasii de instalare ai driverului ca sa-l instalati corect . Va functiona din prima si veti fi incantati de rezultate. SUCCES!