TETRIS

OLD-SCHOOL GAME

28.12.2021

Fig.1 Vedere de ansamblu

Uneori te plictisesti si iti vine sa te joci cu ceva, iar jocul "Tetris" este unul dintre jocurile mele preferate din tinerete.
Asa ca am trecut la construirea unui astfel de joc, doar din pura curiozitate. Proiectul este preluat de pe site-ul: Tiny Tetris
Tot montajul l-am asamblat intr-o cutie care este mai mica dec�t un pachet de tigari si incape in palma. Unii c�rcotasi ar spune ca vei gasi pe piata multe jucarii mai performante sau jocuri mai bine facute cu bani foarte putini, dar satisfactia unei astfel de jucarii facute de tine este mai mare. Si mai este placerea de a mesterii ceva pentru cei mici; asta face toti banii!


La baza acestui mic device sta un procesor Atmega168, un display OLED SSD1306 (I2C) si cateva taste. Tot montajul este alimentat de la o baterie de telefon dezafectat cu tensiunea de 3,7V.
Proiectul original era conceput pe baza unui modul Arduino, dar eu l-am modificat ca sa folosesc un procesor pe care il aveam in atelier si nu il utilizam la nimic. Deasemenea am eliminat cristalul de cuartz si am setat procesorul la oscilator intern de 8MHz. Intreg ansamblul l-am plantat pe o placuta de cablaj cu gaurele.

Fig.2: Placa de baza

Constructia aparatului

Intreg aparatul l-am incasetat intr-o caseta de mici dimensiuni care incape in palma. Deasemenea bateria este recuperata si incape foarte bine in caseta. Consumul este foarte mic si bateria tine mult, dar la un moment dat va trebui reincarcata cu un incarcator extern. Nu am complicat constructia si nu am mai inclus si partea de incarcare.

Fig.3: Tetris vedere interior

Tastele de comanda au peste ele o banda scotch mai goasa care tine niste capacele de plastic semirotunde care tin loc de taste de apasare. Este o metoda care am considerat-o cea mai potrivita si mai rapida.

Fig.4: Tetris carcasa