SWR-PWR meter Ver.4

SWR-metru, power-metru pentru domeniul HF, cu Atmega8


Ideea acestui SWR-Power-Meter am preluat-o de la radioamatorul german DL8UA, care a construit o varianta asemanatoare destinata sa masoare raportul de unde stationare pentru banda VHF-UHF. Schema am modificat-o si am adaptat-o dupa nevoile proprii. Am eliminat quartz-ul si am folosit setarea interna de oscilator la 4MHz. Atentie la fusebiti!
Reflectometrul folosit de mine este inspirat din schema lui IK3OIL pentru banda HF, care are la baza un tor de ferita FT50-43.

Deasemenea am creeat un soft personalizat bazat pe 4 meniuri de lucru, cu specific pentru banda de frecvente HF. Am introdus si o facilitate de comutate a benzilor de lucru pentru filtrul de iesire al amplificatorului. Aceasta comutare se face pe baza unor relee care primesc comanda de aclansare tot de la microprocesorul Atmega8, al SWR-metrului, prin intermediul unui buton amplasat pe panoul frontal "BANDs". Intre SWR metru si etajul de comutare al benzilor am introdus optocuploare pentru izolare galvanica intre etaje, pentru protectia microcontrolerului Atmega8. Meniul de lucru al acestui SWR-Power-Metru, este impartit in 4 sub-meniuri. Schimbarea meniurilor, se face cu ajutorul unui push-buton "MODE", amplasat pe panoul frontal al aparatului unde se monteaza acest SWR-PWR metru. In cazul meu, l-am montat in carcasa amplificatorului liniar de 50W, pe care-l am in uz.


Software Ver.4_100w
Software Ver.4_200w
MENIUL SWR
In acest meniu se poate vedea indicatia SWR in valoare absoluta si bargraf pe linia de sus.

MENIUL PWR METER
In acest meniu se vizualizeaza puterea de iesire calculata pe sarcina de 50 ohmi, exprimata in Wati si bargraf pe randul superior
MENIUL DIR-REF
In acest meniu aparatul afiseaza sub forma de bargraf cele 2 valori analogice ale tensiunilor de iesire ale reflectometrului DIR si REF.
MENIUL PWR-SWR
In acest meniu este afisata valoarea puterii, maxim 100W, in cifre si bargraf pe randul de sus, si valoarea SWR-ului, maxim 4, in cifre si bargraf pe randul de jos.
Un lucru foarte folositor este implementarea in soft a unei functii de protectie la supra-SWR, care comuta un releu de intrerupere a alimentarii etajului final cu tensiune, in momentul detectarii unui SWR de peste 4,00. Aceasta functie am implementat-o in soft si este activa indiferent de meniul in care se afla aparatul. Detectarea unui SWR prea mare, produce relaxarea releului de protectie si totodata aprinderea unui LED pe panoul frontal, insotit de un semnal acustic cu intermitenta. Deasemenea va intrerupe tensiunea de alimentare a finalului pentru 2 secunde. Daca se mentine mai departe acel raport SWR prea mare, releul va declansa din nou, iar circuitul de protectie se reia. Aceasta functie este foarte utila la etajele de emisie pe tranzistoare unde un SWR prea mare duce la distrugerea inevitabila a tranzistoarelor finale. Cablajul imprimat al acestui SWR-Meter l-am proiectat pentru a-l face cat mai compact, si rezultatul este un modul cu dimensiunile afisajului LCD. Optional am introdus un senzor de temperatura de tip LM35, in capsula de plastic cu 3 terminale care se cupleaza termic cu radiatorul finalilor si masoara temperatura acestuia. Deasemenea se afiseaza si tensiunea etajului final pe randul de jos. Aceste doua indicatii, temperatura si tensiunea de alimentare, se afiseaza in momentul cand se tine apasata tasta "MODE" mai mult de 2 sec.