RF - SNIPER - Lite

Scaner de frecvente in intervalul (1...50)MHz din recuperari

30.10.2023

RF-Sniper Lite vedere de ansamblu

Ideea acestui aparat o am de multa vreme dar in aceste zile am finalizat-o. De la ce am pornit? De la ideea de a construi un mic aparat de masurare al antenelor de radioamatori construit din piese putine majoritatea recuperate care se gasesc in atelierul fiecaruia, cu costuri mici de realizare. La baza montajului sta un MCU Atmega8 care este foarte cunoscut si ieftin de procurat. Nu necesita cristal de Quartz fiind pilotat de oscilatorul intern la 4MHz. Ca si DDS am folosit bine-cunoscutul Si5351 care se poate procura foarte usor la preturi derizorii. Afisarea se face pe un display alfanumeric de 2x16 caractere, care se gaseste in fiecare atelier de radio. Restul pieselor sunt de duzina si nu pun probleme: un encoder cu push-buton, un stabilizator de tensiune, mufe etc.
Partea interesanta care o are acest mic device este ca afiseaza un grafic de frecvente scanate sub forma de bargraf vertical pe 8 coloane amplasate la mijlocul ecranului. Acest bargraf deosebit l-am creeat cu caractere speciale in soft si arata destul de interesant, in momentul cand afiseaza valorile SWR citite in diferite puncte din intervalul de frecvente selectat. Softul l-am scris in limbaj C++ pe platforma IDE CodeVision AVR.

Fig.1: Schema de principiu

Fig.2: Afisajul la pornire

Numele acestui aparat mi-a fost inspirat de celalalt RF-Sniper pe care l-am construit si se refera la facilitatea acestuia de a sonda, de a tinti diferite frecvente statice dintr-un interval si de a masura valoarea VSWR in acel punct. Deasemenea este importanta si vizualizarea grafica a acestor valori de VSWR masurate, care dau o informatie buna pentru cum se comporta o antena intr-un anumit spectru. Aceste informatii sunt foarte utile pentru a sti daca avem sau nu o antena buna.

Fig.3: Afisajul principal

Cu ajutorul encoderului se dau toate comenzile aparatului. Rotirea butonului muta Plotter-ul in intervalul afisat pe ecran cu 8 trepte de citire. La fiecare treapta se poate citi valoarea SWR-ului si frecventa la care a fost masurata. Deasemenea se poate citi in partea dreapta valoarea diviziunii de frecvente dintre fiecare plotter afisat. Aceste valori sunt valori memorate dupa o scanare anterioara. In momentul in care ne oprim din rotirea encoderului, intr-o anumita pozitie, si apasam pe buton, se comuta la ecranul de ajustare a frecventei, care va fi considerata frecventa centrala pe intervalul scanat.

Fig.4: Afisajul frecventei centrale

Rotirea encoderului modifica valoarea frecventei centrale cu o rata de modificare egala cu valoarea diviziunii selectate anterior. O noua apasare pe buton muta meniul aparatului in ecranul de ajustare a intervalului si/sau diviziunii.

Fig.5: Afisarea intervalului si valoarea diviziunii

Aici se poate modifica valoarea diviziunii si implicit a intervalului selectat cu pasi de 10, 50, 100, 500, 1000 KHz. Intervalul de frecvente afisat se va modifica corepunzator celor 8 trepte de scanare programate a fi vizualizate pe ecranmul principal. O noua apasare pe buton trece aparatul in modul scanare automata a intervalului selectat. Dupa scanarea completa a intregului interval, aparatul revine la ecranul initial unde se pot analiza parametrii rezultati in urma scanarii.

Fig.6: Cablajul imprimat este gata pentru printare pe material FR4.

Am inglobat toate componentele pe o placuta de cablaj egala cu afisajul LCD 2x16 caractere. Placa cu DDS-ul Si5351 este deasemenea inglobata pe placa de baza iar toate componentele se afla ascunse sub afisaj.

Fig.7: LCD 2x16 caractere