27.07.2024
Testerul universal de componente cunoscut sub numele de SUPER MULTI TESTER a aparut de-a lungul timpului in nenumarate variante. Eu detin din 2009 varianta initiala cu afisaj alfa-numeric 2x16 caractere, SMT-1. Intre timp am mai construit si o varianta de buzunar denumita de mine TT-MINI. Acum am construit si o varianta care inglobeaza mai multe functii de testare si totodata este mai compact, asemanator cu un multimetru universal. Deasemenea este alimentat de la o baterie interna si din acest motiv este si portabil.
Fata de vechea varianta cu afisaj alfa-numeric, aceasta varianta este mai frumoasa d.p.d.v. al elementelor grafice afisate si al informatiilor vizibile pe intreg afisajul , in momentul testarii componentelor. Varianta de soft folosita la acest SMT este similara cu varianta de la TT-MINI, adica Transistortester Var. 1.52 care se poate descarca de pe Github.com.
La baza acestui device este un procesor Atmega644P si un display ST7920. Tot montajul este alimentat de la o baterie Li-Ion, cu tensiunea de 3,7V si 3000mA. Dar pentru a putea alimenta dispozitivul de la bateria LiIon am incorporat in schema de principiu si un mic invertor de tensiune care ridica nivelul acesteia la valoarea de 5V; acest invertor se bazeaza pe bine-cunoscutul MC34063.
Afisajul acestui aparat este de tip grafic 128x64 pixeli cu controllerul ST7920. Conectarea cu placa de baza se face doar pe doua fire DATA si CLOCK ceea ce este foarte convenabil.
Tastatura este una tip panglica de plastic cu taste soft-touch care a mai fost utilizata de mine si la alte aparate si mi s-a parut foarte utila si usor de adaptat mult mai bine dact daca as fi folosit encoder mecanic si Push-Buton.
Front-End-ul aparatului l-am conceput in stilul multimetrelor universale care au borne de conectare cu banane si fir test care sunt foarte usor de folosit la testarea componentelor in-circuit. Deasemenea am utilizat si un conector ZIFF-Shocket cu 2x7 terminale. Pentru conectarea cristalelor de Quartz am folosit mici socluri de cristale recuperate pe care le-am plantat pe bordul aparatului. In aceste socluri se pot conecta o gama variata de cristale cu fire subtiri sau cu fire groase de 1.5 mm diametru.
Pentru o mai buna manevrabilitate si conectare am folosit socluri de fire tipe-J cu 5 si 8 terminale care fac cuplarea cu pcb-ul aparatului.
Caseta este conceputa din doua jumatati care se asambleaza perfect iar aparatul desfacut se poate vedea in intregime si se poate servisa usor fiind compact. Bateria este una foarte plata si este pozitionata sub cablaj. Dimensiunile cablajului imprimat sunt de 10x10 cm.
Modul de testare RING Tester implica unele adaptari speciale ale acestui aparat la dispozitivele testate adica la bobinele transformatoarelor. Aceasta adaptare consta intr-un dispozitiv suplimentar construit dupa urmatoarea schema: