MOTOROLA R.I.B.

Radio Intrface Board pentru programare statii Motorola


Click pe imagine pentru zoom

Acest programator este un dispozitiv folosit la programarea statiilor Motorola. Numele sau este "RIB"- "Radio Interface Board", denumire originala folosita in documentatiile originale despre programarea acestor statii. Schema am preluat-o dupa un site rusesc, iar ca deosebire fata de alte scheme cunoscute, este folosirea unui comparator tip LM311.

Click pe imagine pt.zoom

Cablajul imprimat al acestui RIB l-am modificat putin dupa vechea configuratie originala, pentru a implementa comparatorul LM311 in configuratia actuala, in locul vechiului amplificator operational.

Click pe imagine pentru zoom.

Ampasarea pieselor pe cablaj

Programare MOTOROLA GP300/P110

Cu ajutorul acestui RIB, se pot programa statiile Motorola, dar mai intai de toate este nevoie de un PC cu performante foarte slabe, adica cel mai bun este un 486 vechi. Pe acest PC este nevoie sa fie instalat un sistem de operare care are posibilitatea de a se restarta in DOS MODE, un Windows 95 ar fi foarte bun. Deasemenea softul de programare trebuie sa fie amplasat pe Hard Disk si nu pe disketa.

Softul de programare pentru statia Motorola GP300 se poate descarca din sectiunea Download.Pentru conectarea statiei GP300 la programator este nevoie de un cablu de legatura care are urmatoarea configuratie:

Pentru alte informatii referitoare la pasii de urmat in programarea acestei statii, urmariti instructiunile descrise detaliat in ELFORUM.


Programare MOTOROLA GM900

Programarea acestei statii este una destul de delicata deoarece folosirea unui calculator tip 486 este definitorie. Eu am incercat in mai multe randuri sa utilizez pentru programare alte tipuri de PC-uri, dar singurul mod de a putea programa statia a fost folosirea unui PC 486, care sa boot-eze in DOS. Deasemenea softul de programare trebuie sa fie pe Hard Disk si nu pe disketa. Softul se poate descarca din sectiunea Download.

Pentru a conecta statia la RIB-ul de programare, am folosit un cablu de conectare pe mufa de accesorii a statiei. Acest cabu se confectioneaza dintr-o mufa cu 25 de terminale de la care se detaseaza invelitoarea de tabla exterioara, pentru a intra in locasul prevazut al statiei.

Atentie la iterconecatrea firelor dintre mufe! Se va respecta exact numerotarea de pe mufe.
Soft programare GP300/P110
Soft programare GM900