RF Current Meter

Masurator de curent de radiofrecventa (1...30)MHz

24.01.2023

Aparatul este o clona a renumitului MFJ-854 mai mult sau mai putin asemanatoare, dar cu suguranta mai ieftin, HI!. De fapt acest mic aparat inlocuieste SWR-metrele clasice si masoara "Curentul de Mod Comun" pe un cablu de antena. Curentul care starbate cablul, este o informatie care ne poate lamuri despre cāt de eficienta este transmisia. Asta face acest aparat; masaoara curentul de radiofrecventa prin cablul de antena si totodata puterea debitata pe o sarcina de 50 Ohmi, considerata ideala.

Fig.1: Vedere de ansamblu

Parametrii masurati de aparat sunt afisati pe doua scale distincte, o scala liniara pentru curentul de radiofrecventa si o scala logaritmica pentru puterea in Wati, masurata pe o sarcina de 50 Ohmi.

Fig.2: RF Curent Meter front view

Conform teoriei, relatia dintre Curent, Putere si Rezistenta este:

Deci, pentru o putere de 50W pe o sarcina de 50 Ohmi avem un curent de 1A, iar pentru o putere de 200W pe o sarcina de 50 Ohmi avem un curent de 2A, s.a.m.d.
Scalele celor doua valori masurate sunt exprimate in zecimale ale unitatilor fundamentale [A] si [W] dar am prevazut un comutator de gama [x1] si [x10] care face raportarea la valorile masurate, conventional adevarate.
Schema acestui mic aparat este ridicol de simpla si nu mai trebuie explicata:

Fig.3: RF Curent Meter schema de principiu

Indicatorul este un VU-metru recuperat de la un casetofon deck vechi la care i-am redesenat scala cu ajutorul unui program specializat. Calibrarea se face din cele doua semireglabile astfel:
- pentru o putere de 50W pe sarcina de 50 Ohmi sa arate 1A cu comutatorul pe [x10];
- apoi pentru o putere de 2W cu comutatorul pe [x1] indicatia sa fie pe 200mA.
Bobina de captare a semnalelor este confectionata dintr-un soc de ferita din doua bucati, pentru cabluri, pe care am bobinat 10 spire CuEm 0,5mm. Cablaj imprimat nu am mai facut ci am lipit bucati de cablaj direct pe interiorul carcasei sa pot fixa componentele.