PIRIANA ULIANA - PU250

 

Acest amplificator liniar l-am construit la indemnul si cu ajutorul unui prieten radioamator, YO6PMX – Marcel care este si nasul sau de botez; el i-a dat acest nume. Schema de la care am plecat in acest proiect am preluat-o de pe site-ul lui PA0FRI. Este vorba de o schema cu atac in grila 1, cu grila pasiva, bazata pe doua lampi tip EL509. In aceasta configuratie, amplificatorul debiteaza o putere nominala de 250W pe o sarcina fictiva de 50 Ohmi, masurata cu Somerkamp SK-M2120A la un atac de 10-20W.  

Schema acestui liniar:

 

CONSTRUIREA FILTRULUI-PI

Ca la orice amplificator cu lampi cel mai important lucru cand il construiesti, este FILTRUL PI de la iesire. Eu am construit filtrul PI cu doua bobine dispuse perpendicular intre ele, iar prizele la aceste bobine le-am gasit prin tatonare. Inainte de a conecta filtrul PI la anodul comun al lampilor am facut urmatoarea configuratie:

Am conectat o rezistenta de 1,2K in locul lampilor, aceasta fiind rezistenta echivalenta a celor doua lampi in paralel la regimul de lucru dat de catre tensiunea anodica si curentul anodic. La iesirea filtrului PI am conectat Analizorul de antena pe care il am in dotare.

 

Am selectat din analizorul de antena, frecventa dorita, in mijlocul benzii, incepand cu 7,1 MHz. Apoi am facut acordul din cele doua condensatoare variabile si am urmarit pe scala ANTAN-ului sa obtin SWR 1,0 la o deschidere de aproximativ jumatate din cele doua CV.

Am  trecut pe banda de 14 MHz si am incercat din nou acordul din cele doua CV, tatonand prize pe spirele bobinei. Cand am gasit priza care mi-a dat aproape de val. SWR 1,0 am lipit un terminal pentru comutatorul de game.

Astfel  am parcurs pas cu pas toate prizele pentru comutatorul de game. La final am conectat si bobina a doua, cea pentru banda de 80m, si am tatonat numarul de spire pentru a indeplinii aceleasi conditii ca si in pasii anteriori.

Aceasta metoda mi-a demonstrat-o un prieten radioamator si s-a dovedit, pe cat de simpla, pe atat de eficienta in a construi filtrul PI. Deci nu va temeti de construirea filtrului ca nu aveti componente ca in schema pe care o aveti. Este foarte la indemana fiecaruia sa-si construiasca un filtru PI din componentele pe care le are la indemana.

Totul e sa ai un analizor de antena pe care sa-l poti cupla la iesirea acestuia. Restul este rabdare si perseverenta, HI!

CABLAJUL IMPRIMAT SI FIXAREA LAMPILOR

Cablajul imprimat al liniarului l-am executat pe o placa de sticlotextolit pentru a fixa cele doua lampi si componentele aferente care sunt in numar destul de mare pentru acest tip de schema.

O particularitate mai deosebita la aceasta schema, fata de altele, este polarizarea grilei 2 a lampilor cu o tensiune rezultata din multiplicarea si redresarea tensiunii de radiofrecventa de la intrare.

 

Aceste tipuri de lampi pot fi montate si orizontal. Astfel am avut avantajul de a folosi o carcasa destul de ingusta, de numai 10 cm inaltime.

 

Pentru a nu se deteriora lampile am folosit un suport pentru contactele anozilor.

Sursa de alimentare a acestui liniar a fost o provocare pentru mine. Am facut rost de doua transformatoare scoase din amplificatoare Zetagi 131 care au doua infasurari secundare de 6,3V si respectiv 300V fiecare.

 

 

 

 

 

 

Tensiunea de alimentare pentru “Piriana Uliana 250” este de 1250V in sarcina.

Aceasta tensiune am obtinut-o din redresarea uneia din tensiunea de 300V AC, astfel am obtinut 450V DC.

Apoi cea de-a doua tensiune de 300V AC a celui de-al doilea transformator am redresat-o cu dublare de tensiune si am obtinut 850V.

Am inseriat cele doua tensiuni si a rezultat tensiunea de 1300V.

 

SOCUL ANODIC

 

Socul anodic l-am realizat pe o rezistenta de putere peste care am bobinat sarma de 0,3 mm cat a incaput pe toata lungimea. A rezultat o inductanta de 93,5 uH. Destul de buna pentru scopul propus.

Si pe-deasupra nu am observat sa rezoneze in benzile de radioamatori.  Se comporta bine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La anozii tuburilor am conectat doua socuri supresoare confectionate in stil clasic, bobinand trei spire de CuAg 0,5mm peste doua rezistoare de 56 Ohmi.

 

 

 

 

 

Coplorul de antena pentru indicatorul de putere este montat direct la iesirea din filtrul PI, fiind confectionat pe un tor de ferita de la Amidon FT50-43.

 

 

 

 

 

 

 

 

VEDERE DE ANSAMBLU

 

 

 

 

UPDATE dec.2012

 

Am facut o modificare la acest amplificator care a fost impusa de unele situatii de lucru, pe care le-am depistat in timpul lucrului.

-         Prima modificare a fost introducerea unei rezistente R13 cu valoarea de 470 Ohmi in serie cu multiplicatorul de tensiune pentru grila 2. Aceasta rezistenta limiteaza curentul prin diode si protejeaza impotriva arderii accidentale a diodelor in cazul cand atacul la intrare depaseste 10-20W.

-         A doua modificare este comanda catodului cu ajutorul unui releu suplimentar, notat in schema “REL3” care inlocuieste grupul format din tranzistorul de comutatie si componentele aferente lui. Datorita faptului ca in sarcina lampile se incalzesc destul de tare, caldura degajata in jur, incalzeste si tranzistorul care se afla in preajma, si de aceea capacitatea sa de comutare se diminueaza pronuntat. Releul nu “sufera” de caldura si comuta bine, chiar daca este incalzit de caldura excesiva degajata de lampi.

 

Schema noua modificata:                                                                                   Schema veche: