PIC’o Keyer cu memorie

Manipulator MORSE Automat - BUG

Dupa cum spune si titlul articolului, este vorba despre un manipulator de semnale telegrafice, MORSE, cu memorie. Cu ajutorul acestui dispozitiv se învata si se exerseaza transmiterea si receptionarea semnalelor telegrafice. Pe lânga faptul ca poate sa genereze tonuri telegrafice, linii si puncte, acest dispozitiv prevazut cu memorie, poate memora un fragment de emisiune telegrafica si apoi sa îl genereze în mod automat fara ca operatorul sa mai actioneze manipulatorul. Acest proiect este destinat începatorilor în domeniul transmisiunilor MORSE si se potriveste activitatii din cluburile de profil; aici ma refer în special la Clubul “Micii Radioamatori” de la Scoala Gimnaziala “Gheorghe Sincai” din Râciu.
Din punct de vedere constructiv, acest proiect este foarte usor de abordat de catre micii constructori electronisti din cadrul clubului. Iata schema de principiu:
Fig.1 Schema de principiu

Piese componente:

 1. Circuit integrat PIC12F629 programat.
 2. Casca miniatura
 3. Buton fara retinere tip Push-buton.
 4. Baterie de alimentare de 4,5V .
 5. Cheie de manipulare cu parghie si contacte pentru LINII (---) si PUNCTE (...)
Intreg montajul se executa fara cablaj imprimat, fiind putine componente. Se executa conexiuni cu fire electrice si aliaj de lipit, conform schemei de principiu. Totul se introduce apoi într-o carcasa din material plastic, de genul celor utilizate odinioara la depozitarea CD-urilor (Fig.2).
Fig.2 Carcasa pentru depozitarea CD-urilor
Deasupra carcasei se va amplasa pârghia mobila de manipulare, cu ajutorul unor suruburi mici, în gauri perforate. La fel se fixeaza si butonul SET într-o gaura prevazuta în carcasa. Casca ce emite sunetele se va lipi pe dosul capacului in dreptul unei mici gauri pentru a facilita auditia. Piesele mecanice vin gata pre-asamblate pentru a usura munca micilor radioamatori, HI!
Fig.3 Componentele pre-asamblate
Manipulatorul (pârghia mobila de manipulare) se compune dintr-o limba metalica, confectionata din metal moale, de ex. aluminiu. Prinderea acesteia pe capacul carcasei de CD, se face cu suruburi M3 si piulite. Alimentarea întregului dispozitiv se face de la o baterie miniatura de 4,5V cu 3 elemente prevazuta cu un intrerupator ON/OFF.

Modul de asamblare

Fig.4
1. Se iau cele doua bucati de conductor de culoare alba si se înfasoara înseriat cu firul negru care vine de la baterie, si cu firul alb care vine de la padele, firul notat “COMUN” ca in Fig.4. Se aplica pe fiecare putin cositor pentru contact, inainte de a lipi pe componente.
Fig.5
2. Se fac lipituri pe rând, la casca, la buton si la urma, pe primul piciorus al unei riglete cu 4 contacte care vine livrata in kit, ca în Fig. 5


Fig.6
3. Se ia firul verde care vine de la padele si se lipeste pe rigleta cu 4 pini la pinul al doilea în ordine. Fig.6

Fig.7
4. Se lipeste si firul de culoare galbena care vine de la padele pe urmatorul pin al rigletei ca în Fig.7


Fig.8
5. Se ia firul de culoare roz care vine în kit si se lipeste la unul din capetele butonului SET, cel care a ramas liber. Vezi Fig.8
Fig.9
6. Celalalt capat al firului roz se lipeste la ultimul pin al rigletei cu 4 contacte, de fapt, este pinul ramas liber. Vezi Fig.9
Fig.10
7. Cu ajutorul unei mici bucati de banda izolatoare se izoleaza firele lipite pe rigleta ca in Fig.10, pentru a preveni scurt-circuite accidentale in interiorul carcasei.Fig.11
8. Se ia firul albastru care este livrat în kit, si se lipeste pe terminalul al doilea al celeilalte riglete, ca în Fig.11

Fig.12
9. Celalalt capat al firului albastru se lipeste la terminalul ramas liber de la mini-casca audio, marcat cu un punct de culoare alba. Vezi Fig.12


Fig.13
10. Se ia firul de culoare rosie si se înseriaza prin rasucire cu firul rosu care vine de la baterie ca în Fig.13


Fig.14
11. Apoi se lipesc pe rigleta ca în Fig.14, lânga firul albastru pe care l-am lipit deja.

Fig.15
12. Pentru protectie se aplica din nou o bucatica de banda izolatoare ca in Fig.15

Fig.16
13. Se ia circuitul integrat si se observa terminalul 1(unu) al acestuia care are un punct marcat în relief. Se introduce în rigleta cu firele rosii în asa fel încât terminalul 1 sa corespunda cu firele rosii împreunate, ca în Fig.16

Fig.17
14. Se conecteaza si a doua rigleta la circuitul integrat în asa fel încât firul negru sa fie pe terminalul 8 adica cel opus terminalului 1(unu) marcat cu punct în relief. ATENTIE la cuplarea corecta a circuitului integrat pe riglete! Vezi Fig 17.

Dupa ce ati terminat de conectat toate firele se pune întrerupatorul bateriei pe pozitia marcata “ON”. In acel moment se vor auzi in casca sunete emise de dispozitiv, ceea ce înseamna ca ati lucrat corect. Felicitari! Acum se inchide capacul cutiei cu grija ca sa încapa toate elementele componente si sa nu iasa pe dinafara vreun fir. Se poate trece la efectuarea primelor teste de transmisie.

Modul de functionare:

Din pârghia de manipulare se genereaza semnale telegrafice, sub forma de LINII(---) sau PUNCTE(...), prin actionarea spre stanga respectiv spre dreapta a acesteia. Apasarea scurta a butonului SET transmite automat mesajul din memorie.
Pentru intrarea în meniul SETARI se tine apasat butonul SET si se asculta semnalele transmise. Dispozitivul va emite diferite semne telegrafice, la un interval de o secunda intre ele. Când se aude semnul care simbolizeaza meniul dorit, se elibereaza butonul imediat. In acel moment se poate modifica sau verifica optiunea disponibila în acel meniu. O apasare scurta a butonului SET , va determina memorarea schimbarii facute si iesirea din meniul SETARI . Se vor auzi în casca simbolurile telegrafice: SK (... -.-) care înseamna Sfârsit de transmisie.

Meniul SETARI

Urmatoarele meniuri sunt disponibile, în functie de simbolul emis sub forma de ton audio:
 1. Litera U (tUne = Modul manipulator simplu). In acest mod, fiecare dintre cele doua directii de manipulare, stânga sau dreapta, actioneaza ca un manipulator clasic. Se pot exersa semnele telegrafice direct sau se pot genera tonuri continue pentru acord.
 2. Litera S (Speed = viteza). In acest meniu se ajusteaza viteza de transmisie a semnelor. Viteza este exprimata in Semne/Minut si se vor auzi numere in cod MORSE formate din doua cifre; de ex. viteza de 15 semne/minut va fi (.---- /.....) s.a.m.d.
 3. Litera T ( Tone). In acest meniu se activeaza (litera Y = ON) sau se dezactiveaza (litera N = OFF) tonul de iesire pentru casca, sau se activeaza modul de comanda (litera R = RIG) pentru actionarea unui transceiver. Ramâne in default pe setarea Y=ON.
 4. Litera M (Message=mesaj). In acest meniu se inregistreaza mesajul telegrafic ce se va reda automat. Se actioneaza scurt, parghia de manipulare pentru a asculta mesajul telegrafic memorat; finalul mesajului se va termina cu semnele AR (.-/.-.) ce înseamnå Sfârsitul Mesajului. Pentru a înregistra un nou mesaj se apasa din nou pârghia de manipulare; se va auzi în casca litera K(-.-) care înseamna Transmite si dispozitivul asteapta un nou mesaj transmis de utilizator. Se transmite mesajul dorit. Dupa terminarea transmiterii mesajului se apasa scurt butonul SET. Se va auzi în casca litera R(.-.) care înseamna Roger pentru confirmare. Mesajul va fi memorat. Se apasa din nou scurt butonul SET pentru iesire din meniul SETARI.
 5. Litera W (Weight=greutate). Acest meniu se refera la setarea raportului de transmitere dintre PUNCTE si LINII care este setat la 5 (50%) în mod default, dar se poate ajusta între limitele O (light) si 9 (heavy) în functie de preferinte. Ramane asa ne-modificat.
 6. Litera C (Curtis Mode). In acest meniu de setare se poate opta între Modul A sau Modul B. In Modul A dispozitivul va termina de transmis corect semnul PUNCT sau LINIE chiar daca operatorul va gresi si nu va tine apasata pârghia atata timp cât este necesar pentru o transmitere corecta ( o linie dureaza cât durata a trei puncte). In Modul B dispozitivul va tine minte cat a durat cealalalt element, va face comparatie si va transmite corect în mod automat ultimul semn chiar daca operatorul va lua degetele de pe pârghia de manipulare mai repede decât ar fi necesar pentru o transmisie corecta. De ex. sa transmitem litera C (-. -.); în Modul A trebuie sa tinem apasata pârghia pâna se va transmite ultimul punct. In Modul B trebuie sa relaxam manipulatorul înainte de a incepe transmisia celei de-a doua linii. Dispozitivul va transmite mai departe din memorie, ultimul punct.
 7. Litera P (Paddle = Pârghia de manipulare) . In acest meniu se poate selecta care dintre directiile de manipulare ale pârghiei, stânga sau dreapta, va bate PUNCT. Se apasa scurt spre directia dorita dupa care se confirma cu butonul SET .
 8. Litera B (Beacon Delay = temporizare în Mod BALIZA). Nu se utilizeaza.
 9. Litera A ( Audio = tonul audio) In acest meniu se poate ajusta tonul emis de casca în functie de preferintele operatorului. La fiecare apasare a parghiei se va schimba tonul emis. Daca tonul este convenabil se apasa scurt butonul SET pentru memorare si iesire din Meniul SETARI.
Dupa parcurgerea tuturor pasilor de setare, sau în orice moment dorim sa iesim din acest mod, se va apasa scurt Butonul SET. Toate setarile actuale se vor salva în memoria ne-volatila si vor fi utilizate de-acum încolo chiar daca se opreste alimentarea.
Fig.18
Adaptarea si coordonarea proiectului: Ovidiu CHIOREAN - YO6PIR Proiectare si executie mecanica: Petru CHIOREAN Bibliografie: Original project by Dale BOTKIN - N0XAS, “The PicoKeyer”