CW Decoder

Decodor de semnale MORSE


Decodorul de semnale MORSE este un aparat util celor care nu sunt familiarizati pe deplin cu descifrarea semnalelor de telegrafie.
Si eu sunt in aceasta situatie, asa ca am construit acest decodor, dupa o schema foarte interesanta a lui IK3OIL.
Fata de schema originala eu am adus o facilitate in plus si am adaptat intrarea de semnal la un microfon cu electet.

Schema acestui aparat adaptata de mine.
Un mocrofon electret capteaza semnalele provenite de la difuzorul transceiverului si sunt introduse la intrarea acestui decodor; pe afisaj va apare direct textul decodat, intr-un sir care ruleaza pe afisaj de la dreapta spre stanga in ritmul decodarii semnalelor.

La apasarea butonului [SW1] afiseaza numarul de semne decodate pe minut, adica viteza de transmitere a acestora. Inchiderea intrerupatorului [SW2] face ca spatiile dintre semne sa fie omise, adica semnalele telegrafice decodate vor fi afisate intr-un sir ne-intrerupt pe afisaj. Din potentiometrul [P3] se ajusteaza frecventa tonului decodat in limitele (700...1000)Hz. Deasemenea cine doreste sa se antreneze la transmiterea semnmalelor MORSE, poate cupla un manipulator la intrarea [KEY] si o pereche de casti la iesirea [PHONES], iar semnalele transmise de el se pot monitoriza pe afisaj, vizual, si in casti sub forma de semnale audio. In concluzie este un aparat deosebit de util pentru cei pasionati de telegrafie.
Intreg aparatul l-am alimentat de la o baterie LiIon de 3,7V pe care o incarc periodic cu ajutorul unui incarcator de telefon. Facilitatea este asigurata de un charger inegrat si un booster de tensiune care ridica tensiunea bateriei la nivelul cerut de schema, adica 5V. Cei care nu detin aceste module pot folosi un Power-Bank cu un element din acelea folosite la incarcarea telefoanelor mobile.

Aici gasiti documentatia tehnica si detaliile de constructie de unde m-am inspirat la constructia aparatului.
Galerie foto cu acest aparat.
CW DECODER in antrenament
CW DECODER in actiune.