SDA5708-Clock Thermo-Meteo

Ceas de birou cu afisare temperatura si prognoza meteo cu SDA5708


Fig.1 Ceasul afiseaza Ore, Minute si Secunde.

Acest proiect este un ceas digital cu termometru, care afiseaza pe un display matrice-de-puncte tip SDA 5708 de la Philips. Proiectul acesta mi-a fost inspirat de o carcasa foarte ingenioasa gasita la dezmembrari, care da o nota foarte frumoasa pe un birou. In plus acest ceas afiseaza o prognoza meteo rezultata din citirea temperaturii, si afisata in ecranul de citire a termometrului, sub forma de sageti. Cum se face aceasta prognoza meteo?

  1. Prima data se masoara o temperatura, la o ora din zi stabilita in meniul SETARI, meniu accesat cu tasta [FUNCTION] de pe panoul frontal.
  2. Apoi, dupa ce trec 24 de ore, la aceeasi ora din zi se masoara din nou temperatura.
  3. Avand doua valori de temperatura, se face o comparatie intre acestea
  4. Daca temperatura a crescut de la ultima masuratoare, se afiseaza [↑].
  5. Daca temperatura este aceeasi ca si la ultima masuratoare, se afiseaza [→].
  6. Daca temperatura a scazut de la ultima masuratoare, se afiseaza [↓].
Fig.3 Schema de principiu. (clic pe imagine pentru zoom)
Fig.2 Termometrul arata caracterul meteo [→] , semnul +/- si grade zecimale

Temperatura este afisata cu o zecimala, dar aceasta zecimala are numai valoarea zero sau 5, o precizie de citire de 0,5 grade fiind suficienta.

- Reglajul ceasului se face din cele doua butoane de pe panou, [⇑] si [⇓]. Functia de ajustare a ceasului este activa numai in modul de afisare a ceasului si se face schimband minutele cu o cadenta mica la inceput, iar daca se tine apasata tasta mai mult timp, cadenta creste in doua trepte de viteza succesive. Secundele sunt aduse la valoarea ZERO imediat ce se intrerupe ajustarea.

- Reglajul luminozitatii afisajului se poate face in 8 trepte de iluminare, din aceleasi taste de pe panou, [⇑] si [⇓] numai in timp ce se afiseaza termometrul.

Meniul SETARI al ceasului se poate accesa cu tasta [FUNCTION] in orice moment. Se pot seta urmatoarele functii:

Ajustarea perioadei de afisare a ceasului, Tceas, intre (0...99) secunde. Daca aceasta valoare este zero, atunci ceasul nu se va mai afisa deloc, ramanand pe afisaj doar termometrul.

Ajustarea perioadei de afisare a termometrului, Ttemp, intre (0...99) secunde. Daca aceasta valoare este zero, atunci termometrul nu se va mai afisa deloc, ramanand pe afisaj doar ceasul.

Ajustarea orei din zi la care se face prognoza meteo, intre (0...23) h.

Ajustarea valorilor in fiecare meniu de setare se face din cele doua butoane de pe panou: [⇑] si [⇓].

Iesirea din meniul SETARI se face apasand din nou tasta [FUNCTION].


Realizarea practica

Schema se bazeaza pe un microcontroler tip PIC16F873A. Eu am folosit un model SMD dar se poate utiliza foarte bine si modelul DIP28. Baza de timp a ceasului este data de un rezonator ceramic de 4 MHz. Se poate folosi orice valoare apropiata in jurul acestie valori deoarece frecventa procesorului conteaza doar la functiile de afisare si ajustare ale acestuia.

Fig.4 Placa de baza a ceasului (verso) cu PIC16F673A in varianta smd.
Fig.5 Partea din spate a carcasei ceasului cu mufa pentru senzor temperatura.
Fig.6 Ceasul dezasamblat cu piesele componente pe fata.

Ceasul este pilotat de un “Real-Time-Clock” tip DS1302 cu cristal de 32768Hz, care are un Super-Capacitor de 0,47F pe post de baterie de back-up. Acest capacitor se incarca permanent prin circuitul intern al cipului, “Trickle-Charge-Mode” activat din soft. Cand tensiunea de alimentare cade, functionarea ceasului continua cateva zile, doar alimentat din energia stocata in acest condensator! Bine-nteles fara afisare.
Afisarea se face pe un display tip SDA5708 recuperat de la un receiver de satelit model vechi. Senzorul de temperatura este un DS1820 dar merge si DS18S20, atentie fara “P” la sufix! Conectarea senzorului de temperatura exterioara se face prin intermediul unui conector Jack pe spatele carcasei ceasului.

Alimentarea acestui ceas se face de la un redresor de telefon. Deoarece tensiunea acestuia este mai mare de 5V, am folosit un regulator de tensiune LM7805 pentru a evita supra-alimentarea circuitelor integrate si a afisajului.

Pentru cei care doresc sa construiasca acest ceas, doresc softul pentru mcu sau detalii despre cablaj, etc, sa-mi scrie un mail pe adresa din sectiunea “CONTACT”.