MOTOROLA GP300 Charger

Incarcator pentru acumulatorii NiCd ai statiei Motorola GP300
Statia portabila MOTOROLA GP300, are o baterie de acumulatori, formata din 6 celule de 1,2V NiCd, care necesita un curent constant de incarcare de 250mA. In lipsa unei talpi de incarcator originala, am folosit pentru incarcare o schema de incarcator de acumulatori, bazata pe acest principiu de sursa de curent constant, schema inspirata de pe site-ul: www.niqro.3x.ro .

Schema se bazeaza pe un circuit stabilizator de tensiune tip LM317 in configuratie de sursa de curent constant, comandata de un circuit LM311 in configuratie de comparator de tensiune, si driverul BD140. Tensiunea de referinta se culege de la un circuit stabilizator de tensiune de mica putere tip 78L09. Comparatorul de tensiune, compara tensiunea de la bornele bateriei cu tensiunea stabilita de RV1, si decupleaza incarcarea daca tensiunea la bornele bateriei atinge pragul maxim stabilit, cu ajutorul tranzistorului de comanda Q1-BD140. LED-ul indica starea incarcarii, prin scaderea iluminarii in momentul cand acumulatorii sunt incarcati. La cuplarea acumulatorului, se aprinde LED-ul, la iluminare maxima, apoi scade aproape de zero in momentul cand acestia sunt incarcati.

Acumulatorii de 1,2V NiCd, au tensiunea maxima, incarcati, de 1,35V. Pentru 6 celule NiCd corespunde o tensiune de 8,1V la incarcare maxima. Astfel, la punerea in functiune, se regleaza RV1, cu ajutorul unui voltmetru conectat intre masa si terminalul 3 al lui LM311, pana tensiunea citita este de 8,5-8,6V. Diferenta de tensiune reprezinta caderea de tensiune pe jonctiunea D2. Aceasta este singura ajustare necesara, apoi incarcatorul se poate utiliza pentru incarcarea acumulatorilor.

Pentru a construi acest incarcator am folosit o caseta de ABS de tipul celor pentru doze electrice, care se gaseste in comert.

Am decupat o fereastra prin care sa patrunda statia si contactele aflate pe placa de cablaj imprimat sa atinga terminalele de incarcare din spatele statiei. Intreg montajul l-am consolidat cu ajutorul unei bucati de spuma spongioasa destul de rigida pentru a fixa statia stabil pe contactele de incarcare.

Ca sursa de tensiune externa se poate utiliza orice redresor capabil sa debiteze 12V la un curent de minim 500mA pentru siguranta.