Acest transceiver l-am contruit dupa o idee care mi-a venit in timp ce studiam un controller interesant al lui UT5QBC, cu STM32F103 si DDS cu circuitul Si5351. Afisarea S-metrului sub forma clasica, cu ac, mi-a atras atentia in mod deosebit. Toate datele de constructie ale controllerului, inclusiv softul, le gasiti pe site-ul autorului: UT5QBC site
Multumesc autorului pe aceasta cale.
Fig.2: DDS Controller
Am inceput contructia transceiverului, bine-nteles cu acest controller, pe care l-am plantat pe o placuta cu gaurele perforate fara un cablaj imprimat dedicat. Am fost curios sa vad cum functioneaza in ansamblu cu afisajul, care este un LCD de 160x128 pixeli cu controller ST7735. Langa STM32 se afla circuitele de comutare ale benzilor, cu decodorul CD4028 si ULN2803(optional ULN2003), deoarece iesirile din STM32 sunt in cod BCD pe 3 pini si de aceea are nevoie de decodare.
Odata terminata placa cu microcontroller, m-am gandit ce scherma de principiu sa abordez pentru partea de radio? In trecut am abordat o schema de principiu cu circuite mixer dublu-echilibrat tip MC1496 si mi-a placut calitatea semnalului receptionat precum si cea a semnalului DSB generat cu aceste mixere. Am cautat pe net si am gasit o abordare foarte apropiata de ceea ce am folosit eu in trecut, la un radioamator din Indonezia, YE3CIF. Si el a folosit in constructiile sale proiectul de controller de la UT5QBC.
Iata schema de principiu a transceiverului Fancy510 imprumutata de la YE3CIF care a construit o varianta Monoband cu doua mixere MC1496. Eu am folosit echivalentele romanesti ale acestor mixere, cu denumirea de ROB796-1 pe care le-am primit donatie de la un radioamator amabil.
Fig.3: Schema electrica a transceiverului
Pe placa de baza a transceiverului am pus doar un singur filtru trece-banda pentru 14MHz, urmand ca dupa finalizarea transceiverului sa fac o placa de adaptare pentru toate cele 5 benzi pentru care am gandit acest transceiver.
Fig.4: Motherboard-ul transceiverului
Cablajul acesta l-am executat dupa un proiect propriu la firma JLCPCB din China in conditii foarte bune calitativ. Nu am gasit nicaieri pe site-ul autorului YE3CIF, fisierul de cablaj imprimat pt.descarcare, si a trebuit sa-l proiectez de la zero, inspirandu-ma doar din pozele vazute la el pe site. Deasemenea si cablajul etajului final de 10W l-am executat la fel dupa niste poze vazute pe net. Iata cele doua cablaje: Fig.5: Motherboard-pcb
Fig.6: Final 10W pcb
Etajul final l-am concentrat in partea de jos sub placa de baza si am adaptat un radiator recuperat dela o plca video de PC. Trebuie sa mentionez ca folosirea tranzistoarelor finale IRF510 nu sunt tocmai potrivite pentru banda de 14MHz. Pentru frecvente peste 7MHz trebuie utilizate tranzistoare RD16HFF1 pentru putere de iesire de cel putin 10W. Aceste tranzistoare se monteaza izolat cu folie de silicon si distantiere de plastic.
Fig.7: Etajul final
Fig.8: Radiator
Fig.9: Vedere de sus
Fig.10: Fancy510 final version