Digi Mode + CAT Adapter

Interfata pentru moduri digitale PSK, RTTY, CW si comanda CAT transceiver


Modurile de lucru digitale, au o mare raspandire in zilele noastre printre radioamatori. Si pe mine m-au captivat cu facilitatile de lucru oferite ca PSK31,RTTY, CW, FT4 etc. Pentru a putea lucra in aceste moduri aveti nevoie de o interfata relativ simpla care sa faca adaptarea intre PC si Transceiver. Schema folosita de mine este preluata de pe o documentatie oferita de radioamatori belgieni: "Soundcard transceiver isolator interface" (Vezi link). Ca si aceasta schema exista si alte scheme asemanatoare, la fel de bune si fiabile, care in esenta fac acelasi lucru: separa galvanic cele doua aparate, PCul si transceiverul si fac adaptarea intre iesirea seriala a PC-ului si intrarea de comutare a transceiverului in modul emisie si manipulare telegrafica. Schema de principiu:

Conectarea intre PC si interfata se face cu ajutorul a doua cabluri prevazute cu mufe JACK de 3,5mm LINE/MIC iar legatura la transceiver se face cu o mufa SUB-D cu 15 pini. In aceasta mufa am conectat toate terminalele care duc la transceiver, inclusive cele pentru comanda CAT. Un adaptor de la USB la Serial este utilizat pentru extragerea semnalelor din calculator, deoarece unitatea mea PC Toshiba nu are mufa de iesire seriala D-SUB cu 9 pini. Modulul de adaptare pentru interfata CAT este construit cu circuitul MAX232 pe o placuta separate.

Toate modulele le-am incasetat intr-o carcasa de CD din care am scos tot ce era inutil. Pe panoul frontal am scos cele trei LED-uri care indica functionarea .