D.D.S.

Direct Digital Shyntesiser with AD9850/1


Acest DDS l-am preluat de pe site-ul HAMRADIOINDIA, si este usor de construit, daca aveti un cip AD9851 sau AD9850. Diferenta dintre cele doua cip-uri este ca AD9851 poate folosi un oscilator extern de frecventa redusa si in compensare acestui fapt foloseste un multiplicator intern x6 care urca frecventa de ceas la valoarea ceruta de schema. AD9850 nu are multiplicator intern de aceea este necesara folosirea unui oscilator de frecventa foarte mare. Frecventa generata de catre DDS este egala cu 1/3 frecventa de ceas. Schema electrica este impartita in doua sectiuni, partea de comanda cu PIC16F628 si partea de oscilator cu AD985x. In completarea DDS-ului s-a adaugat si un modul de comanda a filtrelor de intrare si de iesire, practic o automatizare foarte utila intr-un transceiver, deoarece se elimina comutatorul de benzi. Schema electrica a acestui modul de comanda. In manualul de utilizare postat pe site-ul autorului se explica foarte detailat modul de setare initiala a DDS-ului pentru a corespunde cerintelor fiecaruia in functie de transceiverul in care se monteaza.
Un lucru dificil in constructia acestui dds, este lipirea circuitului AD985x. Dar cu rabdare si indemanare se poate lipi fara probleme. Cablajele imprimate pentru acest DDS, le-am proiectat separat fiecare modul. Aceste cablaje se pot descarca in format pdf din sectiunea "Download".


Softurile de programare ale celor doua microcontrolere le gasiti pe pagina autorului:
http://www.hamradioindia.org/circuits/dds.php
O masura de precautie necesara, este conexiunea seriala de date dintre placa de comanda cu PIC si placa cu AD985x, care trebuie facuta neaparat cu cablu ecranat, ecranul legat la masa. Modulul de comutare al benzilor si al modului de lucru, l-am executat cu circuitul ULN2003 si tranzistoare BC558. Cablajul acestui modul pentru "fierul de calcat" se poate descarca din sectiunea Download. Toate rezistentele sunt de 220 ohmi. Schema a fost preluata din datasheet-ul integratului din "aplicatii tipice".

Oscilatorul integrat folosit in varianta initiala l-am inlocuit cu o varianta SMD de 100 Mhz, alimentat de la un cip stabilizator LM1117-3,3V.


Cablajul imprimat al DDS-ului in format.pdf
Cablajul imprimat al controlerului cu PIC in format.pdf
Amplasarea componentelor pe placa DDS
Amplasarea componentelor pe placa controler cu PIC