BITX-80

Home-Made Transceiver pentru banda de 80mAcest transceiver l-am construit in ideea unui aparat mobil. L-am modificat pentru banda de 80m fata de varianta de baza care era in 20m.

Carcasa am recuperat-o de la o statie CB dezafectata.


Documentatia tehnica si detaliile de constructie ale acestui transceiver.

In plus fata de schema originala a transceiverului am adaugat un modul AGC pe calea de AF.

Am adaugat si un compresor de dinamica care a imbunatatit dinamica la emisie pe calea de microfon. Schema acestui compresor este aici: Compresor BITX. Deasemenea am folosit un ansamblu VFO + FLL preluat dupa ideea lui IK3OIL care se comporta exceptional si este foarte stabil in timp, comparabil chiar cu un DDS specializat.
Click pe imagine pentru detalii


Scala acestui transceiver este o scala cu LED-uri deoarece scala cu LCD a stabilizatorului FLL nu am putut sa o adaug pe fata aparatului. Astfel am folosit o scala cu 4 digiti care afiseaza numai valorile zecimale ale frecventei, tot din considerente de spatiu.

Filtrul original de frecventa intermediara pe 10 MHz, l-am modificat pentru a avea o largime de banda variabila. Schema acestui filtru reglabil:


Montajul realizat compact l-am adaptat la placa de baza a transceiverului. Cele doua tensiuni de comanda se primesc de la un comutator de pe panoul frontal al aparatului, si ajusteaza largimea de banda a filtrului pe doua domenii: 2,4 kHz respectiv 3 kHz. Ajustarea se va face din cele doua semireglabile de 10 k, pe un vobuloscop.O inregistrare facuta cu BITX80, in timpul receptiei QTC-ului de la YO3KPA, transmisa de regretatul Vasile Ciobanita:
PCB Filtru FI variabil