AAT-SWR-PWR meter

Automatik Antenna Tunner si SWR-Power meter

14.10.2020

In shack-ul meu am doua aparate care ma ajuta la activitatea de radioamator:
Automatik-Antena-Tuner si SWR-POWER meter.
Ambele sunt introduse in lantul de emisie al statiei. Numai ca ma deranjeaza at�tea cabluri si mufe cuplate si aparate separate puse unele peste altele. Ca sa elimin acest inconvenient, am facut o inovatie in sensul ca am contopit ambele aparate �ntr-unul singur. Dar nu oricum. Sa vedem cum:

 • Am adaugat un modul de senzor de masurare putere cu AD8307 la cuplorul de antena existent in AAT si am facut un cablaj nou.
 • Am modificat softul controlerului de la AAT ca sa incorporeze si functiile SWR metrului
 • Am schimbat grafica de afisare a noului aparat ca sa incorporez noul bargraf cu doua linii afisate pe un singur r�nd al afisajului LCD 2x16 ca la �SWR Ver.11�
 • Toate aceste modificari in structura noului aparat nu au fost posibile p�na c�nd nu am reusit sa inteleg pe deplin limbajul de programare C++ in care era scris codul de la AAT. Am trecut la studiu si am ajuns in stadiul in care pot sa inteleg si sa scriu un cod sursa in C++. Este realizarea mea pe anul 2020!

  Fig.1: Schema electrica a controllerului

  In noua schema se observa modificarea facuta pentru a elibera intrarea PORTC.0 a microcontrollerului, acolo unde se introduce semnalul analogic primit de la amplificatorul logaritmic AD8307.
  In acest fel s-a renuntat la releul CW din vechea schema originala, iar acordul automatic se face cu actionare manuala din exterior a butonului PTT al statiei de emisie.

  Fig.1: Schema electrica a cuplorului de antena

  Noul cuplor de antena inglobeaza si un circuit amplificator logaritmic cu AD8307 cu ajutorul caruia se citeste valoarea puterii de RF.

  Meniul noului aparat

  Meniul principal Automatik-Antenna-Tunner

  L/C - Valorile bobina /condensator introduse
  B:3,70 - Banda de frecventa selectata
  Bargraf FWD/REW si VSWR
  Meniul MANUAL

  Meniu accesat cu butonul [MAN]; permite rglajul manual al valorilor L/C
  Meniul SWR-PWR meter

  Meniu accesat cu butonul [- C]; Functie preluata de la vechiul SWR Ver.11
  Meniul DIR/REF analogic

  Meniu accesat cu butonul [+ C]; In acest meniu se vizualizeaza valorile Dir/Ref analogice si bargraf
  Meniul TUNNER OFF

  Meniu accesat cu butonul [+ L]; In acest meniu se vizualizeaza bargraful si valoarea VSWR cu tunnerul decuplat din circuitul antenei
  Meniul Delay Time Relay

  Meniu accesat cu butonul [- L]; In acest meniu se ajusteaza timpul de aclansare a releelor in modul automatik; Tastele [Band_UP]/[Band_DOWN]

  Calibrarea aparatului

  Ca orice aparat de masura si control are nevoie de o calibrare inainte de a fi pus in functiune. Pentru a intra in modul de calibrare, se tine apasata tasta [TUNE] si se porneste aparatul de la butonul ON/OFF

  RELEASE BUTTON!

  Se elibereaza butonul
  MENIUL Uref
  In acest meniu se ajusteaza valoarea tensiunii de referinta a uC, masurata cu DVM pe terminalul (21)"Aref"; Tastele [Band_UP] si [Band_DOWN] .Daca nu se doreste calibrarea factorului de putere se opreste aparatul de la butonul ON/OFF, caz in care aparatul incarca din memorie valorile de calibrare DEFAULT, pentru puterea maxima masurata de 100W. Daca se doreste calibrarea, se apasa in continuare tasta [TUNE]:
  1W level

  In acest meniu se seteaza nivelul de putere de 1W pe sarcina de 50 Ohmi. La atingerea valorii exacte se apasa tasta [TUNE]
  10W level

  In acest meniu se seteaza nivelul de putere de 10W pe sarcina de 50 Ohmi. La atingerea valorii exacte se apasa tasta [TUNE]
  SAVE!
  Noile valori masurate se memoreaza in memoria ne-volatila a aparatului si vor fi luate in calcule pentru viitoarele masuratori.

  ATENTIE la aceste calibrari de nivele de tensiune! De exactitatea lor depinde precizia aparatului. Aparatul se restarteaza si din acest moment este disponibil la lucru.
  SUCCES!