Masurarea radiofrecventei - RF Measurement

Masuratorul de camp - Field Stength Meter (FSM)

Masurator de camp acordat Tuned field strength meter

Cum se foloseste pentru a trasa diagrama de radiatie a unei antene How to use it to trace the radiation diagram of an antenna

Daca antena este fixa, va rotiti in "pasi" de cate 5 sau 10 grade in jurul antenei pe un cerc cu centrul in punctul de alimentare si raza de 1...2 lambda. Notati  indicatiile masuratorului de camp si unghiul respectiv. Transpuneti perechile unghi-indicatie pe o foaie in coordonate polare si obtineti diagrama.

Daca antena este rotativa, procedati la fel, dar tineti fix indicatorul si rotiti antena.

If the antenna is fixed, just move around it in "steps" of 5 to 10 degrees, on a circle with its center in the feeding point of the antenna, and a radius of 1...2 lambda. Write down the pairs angle-indication. Transpose them on a polar diagram and... that's it!

If the antenna is rotative, proceed identically, but keep the indicator fixed and rotate the antenna.

Aprecierea acordului unei antene. Este important mai ales la antene directive, pentru ajustarea pozitiei optime a elementelor. Este la fel de util pentru stabilirea punctului de acord al unui adaptor de impedanta. Se cupleaza SWR-metrul si se emite cu o putere relativ mica, astfel incat sa avem cam 50% din indicatia scalei pe masuratorul de camp. Se deplaseaza elementele directivei sau punctul de alimentare pe adaptorul de impedanta, urmarind simultan cresterea indicatiei masuratorului de camp si scaderea SWR. Estimation of an antenna. It is useful when adjusting a beam antenna or an impedance adapter. Connect the SWR-meter and trnsmit with a relatively low power, in order to obtain about 50% indication on FSM's scale. Displace the elements of the beam or the feeding point on the impedance adapter, watching the simultaneous growth of the field strength and the lowering of the SWR.

 

Sonda de RF - RF Probe

Schema este simpla, un circuit capacitiv de compensare, un soc de RF constituit de L1 si un detector cu dublare de tensiune format din D1, D2 si condensatoarele C1 si C2. The schematic is simple, a capacitive compensative circuit of C3 and C5, a RF choke L1 and a doubling detector D1, D2 and C1, C2.

Toate condensatoarele sunt ceramice. Socul L1 are 20...30 spire din Cu emailat subtire (0.08 sau 0.1) pe un tubulet de plastic de cca. 2mm diametru.
Montati totul pe placuta de circuit imprimat, introduceti-o intr-un tub metalic potrivit, sudati GND-ul la tub, la ecranul firului dublu care duce la instrument si la crocodilul cu care veti face legatura de masa cu montajul de testat.

Nota: acesta nu este un voltmetru de radiofrecventa. Indicatiile sunt imprecise si depind destul de puternic de frecventa. Montajul este insa foarte util pentru a semnala prezenta si nivelul relativ al radiofrecventei atunci cand dorim sa obtinem un minim sau un maxim actionand diverse relglaje.

The capacitors are all ceramic. L1 is made of 20...30 turns of fine enameled wire, on a small piece of plastics tube of about 2mm dia.
Mount everything on a small piece of thin PCB and introduce it in a metallic tube. Solder the ground of the pcb to the tube, to the shield of the shielded twin lead for the measurement instrument and to the "alligator" used to connect to the ground of the tested device.

Note that this is not an RF voltmeter. The indications of the instrument are imprecise and depend hardly with the frecquency. The device is useful to detect the presence of the RF and to give a relative indication of its level when we wish to obtain a minimum or maximum by turning various tuning points of some homebrew.

Acesta este cablajul, partea echipata. Partea imprimata se poate descarca de pe acest link, un gif la rezolutia de 300dpi. This is the PCB, equipped face. The soldered face is downloadable on this link, a gif at 300dpi.

Click to download the PCB @ 300dpi - in new window