PROIECTAREA DIPOL-ULUI PENTRU ANTENE YAGI IN BENZILE VHF

                 Antene, unele consideratii

 Din linia cu capatul lasat gol avand diferite lungimi, se obtin antene de tip " dipol " cu diferiti parametri ( Fig. 1 ).
 Din linia cu capatul pus in scurtcircuit ( Fig. 2 ) se obtin antene de tip " bucla ". ( 12/1995/pag.17 )
  Un dipol in semiunda ( lambda/ 2 ), in cazul dipol-ului deschis, are impedanta Z = 73 ohmi ( practic Z = 60 - 65 ohmi ).

L/ C este dependent de lungimea dipol-ului si de diametrul conductorului din care este facut dipol-ul.
L/ C are in US valoarea peste 5000.

Un dipol in semiunda ( lambda/ 2 ), in cazul dipol-ului inchis ( repliat ), are impedanta Z = 300 ohmi ( practic 240 - 280 ohmi ).

        Putina teorie
   Dipol-ul indoit ( inchis sau repliat ) are 2.15 dBi si 292.5 ohmi, de 4 ori mai mare decat dipol-ul liniar in lambda/ 2, dar are aceelasi castig.
   Efectul reactantelor la antene bucle este dublu. Factorul Q la dipol-ul indoit va fi jumatate din Q-ul dipol-ului liniar in lambda/ 2, ceea ce inseamna o banda de trecere la dipol-ul indoit de doua ori mai larga.
   Reducand latimea antenei bucla, castigul creste, impedanta Z scade, dar creste si Q-ul, deci se ingusteaza banda de trecere.

Adaptarea dipol-ului cu feeder-ul ( cablul de coborare )


1. Adaptarea in T - match

Dupa cum se observa din figura dipol-ul are o forma asemanatoare cu cea a dipol-ului inchis, astfel ca impedanta Z = 260 - 280 ohmi.

In cea a doua figura este prezentata adaptarea in T - match a dipol-ului, diferenta observandu-se prin apropierea de mijlocul dipol-ului a bridelor de scurtcircuitare.
In cazul alimentarii dipol-ului cu cablu coaxial este necesara o simetrizare a feederului cu dipol-ul, stiind ca dipol-ul este simetric, iar feederul este nesimetric. Simetrizarea se face cu ajutorul unei bucle de simetrizare, aceasta bucla facand si transformarea de impedanta cu raport de 1:4.
O alta solutie de alimentare a dipol-ului din acest caz este utilizarea cablului panglica de 300 ohmi, care este un feeder simetric si are impedanta egala cu cea a dipol-ului.

2. Adaptarea Gamma Match

Dezavantajul acestui tip de adaptare consta in faptul ca este greu de realizat o izolare a condensatorului de compensare/ adaptare optima si a legaturii acestuia cu feeder-ul. Poate apare umezeala in interiorul cutiei in care este inchis acest condensator, ceea ce ar duce la modificari ale raportului de unde stationare. Un alt dezavantaj este acela ca se gasesc destul de greu condensatoare de puteri mari si de calitate.

3. Adaptarea clasica cu bucla[Back] [Home]