Putina teorie

A. Antena dipol extins


Un dipol in lambda este format din doi dipoli in lambda/ 2 coliniari. Castigul este de 1.6 dB fata de un singur dipol.
Alungind dipol-ul in lambda la 1.28 lambda creste castigul de la 1.6 la 3 dB. Alimentarea clasica a dipol-ilor se face printr-o line paralela la capatul antenei. Unda stationara de curent prezenta pe antena continua pe linie cu maxime si minime. Pentru a avea pierderi cat mai mici, linia se realizeaza in " aer " ( scarita ) cu impedanta de 300 - 600 ohmi. Cresterea spectaculoasa a castigului dipolului extins fata de dipol-ul in lambda se datoreaza indepartarii cu 0.28 lambda a celor doi dipol-i coliniari in lambda/ 2.
Se propune acum o alta metoda de alimentare a dipol-ului extins. Este vorba de o linie paralela cu aer, cu capatul in scurtcircuit. Deoarece intre punctele A si B unda de curent are lungime in lambda/2 si 0.28 din ea este distribuita pe conductorul antenei, restul de 0.22 lambda trebuie sa se distribue pe linia in scurtcircuit. De aceea linia trebuie sa aibe cca. 0.11 lambda. Deci conductorul intre A si B are lambda/ 2.
Pentru banda de 144 MHz, dipol-ul are laturile lungi de 127 cm, linia are 20.77 cm, cu un spatiu de 50 mm intre conductoare. Coaxialul de 50 de ohmi se conecteaza la linia in scurtcircuit cu o bucla de simetrizare lunga de 69 cm, la cca. 90 mm de la capatul in scurtcircuit, unde impedanta este de cca. 200 de ohmi.
Coaxialul de 75 de ohmi se conecteaza cu o bucla de 69 cm, la cca. 130 mm de la capatul in scurtcircuit al liniei. Coaxialul pleaca perpendicular de la antena pe o lungime cat mai mare. Daca aceasta antena este montata vertical, iar alimentarea se face cu ajutorul unei linii in lambda/ 4 in scurtcircuit ca si la antenele " J - Pole ".
Distanta fata de capatul in scurtcircuit sunt aceeleasi si se ajusteaza pentru un SWR minim. Antena are un castig fata de " Dublu J - Pole ".
material semnat de yo4bbh si preluat din revista Radiocomunicatii si Radioamatorism, 10/ 2000/ pag. 17


Antena dublu Zeppelin


Aceasta antena este construita dintr-un sir colinear de doua elemente de aproximativ 5 lambda/ 8 alimenatat printr-un trunchi inchis de linie in lambda/ 4.
Constructia antenei nu pune probleme deosebite. Castigul este de 4.5 dB fata de un GP in lambda/ 4. Nu este necesara o simetrizare in lambda/ 2 a fedeerului. Totusi yo9hh recomanda ca lungimea acestuia sa fie un multiplu impar de lambda/ 2.
Reglajul dispozitivului de adaptare sa face variind distanta dintre conductoare si modificand distanta prizelor pe antena, mentinandu-se simetria si controland in permanenta factorul de unde stationare. YO9FNR si-a construit dispozitivul de adaptare telescopic, dar antena perfect reglata la 145.500 MHz si cu un SWR = 1, jos la sol, sus pe catarg frecventa a sarit cu 3 MHz, iar SWR-ul la 2.5!
In concluzie, reglajul antenei trebuie facut numai sus, pe catarg.
In lipsa unui masurator de unde stationare ( si chiar a unei automacarale de tip RENEL! ) mi-am construit antena exact dupa cotele indicate de autor.
Rezultatele au fost pe masura asteptarilor, avand in vedere controalele primite.
Aceleasi bune rezultate le-a obtinut si yo3fgq.
material preluat din revista Radiocomunicatii si Radioamatorism, 5/ 1999/ pag. 5


B. Castigul antenelor verticale


Se stie ca diagrama de radiatie a antenei verticale in lambda/ 4 se poate calcula considerand si antena " imagine " impreuna cu care antena reala formeaza un dipol in lambda/ 2.
Practic partea de jos ( din pamant ) a diagramei in forma de 8 nu exista, iar campul la nivelul solului nu este maxim ci scade rapid in functie de natura lui. Se demonstreaza matematic : jumatatea de putere din antena imagine este radiata tot in antena reala, care are de aceea un castig de 3 dB fata de sol. Sagetile arata sensul curentului prin antena. Alte avantaje ale antenei sunt : polarizarea verticala si unghiul maximului diagramei de radiatie. La antenele orizontale unghiul radiatiei maxime varieaza cu inaltimea fata de sol. La antena verticala acesta depinde mai mult de natura solului.

Antena verticala este simpla si ieftina. Daca extremitatea inferioara a unui dipol in lambda/ 2, montat vertical, este la inaltimea de ~ lambda/ 8 de sol, castigul antenei va fi de cel putin 6 dB fata de aceeasi dipol in spatiul liber. Castigul mare, unghiul de plecare al undelor si radiatia omnidirectionala merita efortul co0nstruirii unei asemenea antene pentru benzile de 10m, 15m si chiar 20m, urmatorul pas , la frecvente mari, este montarea a doi dipoli in lambda/ 2 pe verticala, alimentati sinfazat, pentru un castig de 9 dB.
Se poate raporta variatia impedantei dipolului vertical in functie de inaltimea centrului sau fata de sol. Daca inltimea este de lambda/ 4 + lambda/ 8, impedanta teoretica, care corespunde uni conductor infinit de subtire, este aproape de 72 de ohmi. Practic insa conductorul are grosime, impedanta scade cu grosimea spre 50 de ohmi. Feederul trebuie sa fie perpendicular pe o lungime cat mai mare.
material de yo4bbh, prealuat din revista Radiocomunicatii si Radioamatorism, 7/ 2001/ pag. 15Antena sir de dipoli alungiti - YO4BBH


Antena dipol extins cu lungimea de 1.28 lambda are castig de 3 dB.
Cupland colinear doi dipoli de acest tip, castigul se apropie de 6 dB, ca si in cazul antenei despre care dorim sa discutam.
Legatura dintre sectiunile antenei, lungi de 0.64 lambda, se face cu linii cu aer, in scurtcircuit , lungi de 0.11 lambda. Pentru banda de 144 MHz antena, inclusiv linia in lambda/ 4 " J " de la baza se poate realiza dintr-o singura bucata de conductor gros, neizolat.
Sectiunile au lungimea de 127 cm, liniile L1 si L2 au lungimea de 20.77 cm cu un spatiu de 5 cm intre laturi, iar linia " J " are 45.5 cm, cu spatiu de 5 cm intre conductoare. Pe aceasta linie se gasesc doua puncte, la cca. 75 mm, distanta fata de baza, unde impedanta este 200 de ohmi, sau cca. 115 mm pentru 300 de ohmi.
Antena se alimenteaza prin coaxial de 50 de ohmi sau 75 de ohmi si bucla de adaptare - simetrizare lunga de 683 mm. Bucla de adaptare va sta perpendicular pe planul liniei " J " pe o distanta cat mai mare. Linia L3 are 45.7 cm.
Antena se fixeaza cu distantieri din plastic alaturi de o prajina proiectata la umiditate.
Antena seamana la prima vedere cu un " super J - Pole ", dar are elementii mai lungi decat lambda/ 2. Antena poate avea numai 3 elementi; daca dificultatile practice impun aceasta, se renunta la elementrul de sus si la L1, iar B va avea 103 cm.
material semnat de yo4bbh si preluat din revista Radiocomunicatii si Radioamatorism, 11/ 1999/ pag. 6[Back] [Home]