Antena delta loop polarizata vertical pentru banda de 40m

partea a 3-a

-pregatiri pentru cqwpxrtty editia 2010-

 

 

    Conform unei dorinte mai vechi, in urma cu cateva luni am facut comanda pentru un pilon telescopic din fibra de sticla care sa ma ajute sa montez antena delta loop in asa fel incat latura orizontala sa depaseasca coama casei in care locuiesc. In acest mod pot sa indeplinesc una din conditiile de baza ale unei antene, si anume ca aceasta sa nu fie obstructionata de cladiri din imprejurime, sau macar aceste obstructii sa fie cat mai limitate.

     Pilonul pe care il voi folosi pentru ridicarea antenei se va compune din doua parti: partea inferioara reprezentata de pilonul telescopic din duraluminiu (inaltime proprie cand este extins de 7,5m) si partea superioara reprezentata de pilonul telescopic din fibra de sticla (inaltime proprie cand este extins de 12m).

     Pilonul telescopic de fibra de sticla este produs de compania SPIDERBEAM din Germania, are o greutate totala de 3,6kg, diametrul elementului de baza de 55mm, diametrul elementului de varf 8mm iar grosimea peretilor variaza de la 2mm (elementele inferioare) la 1mm (elementele superioare). Datorita faptului ca inaltimea necesara la varful intregului ansamblu este de 17 metri, am decis sa elimin cele doua segmente superioare ale telescopului, asa ca diametrul elementului de varf este de 18 mm.

 

Telescopul de fibra de sticla cu ancorele pregatite

 

Detaliu prindere ancore

 

Ancorele folosite sunt din fir sintetic cu grosimea de 4mm. Pentru montarea ancorelor pe elementii telescopului am parcurs urmatorii pasi:

-pe suprafata tevii pe care urma sa montez ancorele am lipit o foaie de cauciuc adeziv gros de 3mm, folosit la instalatii sanitare. Acest cauciuc are rolul de a proteja teava de fibra de sticla de eventualele deteriorari in momentul in care strangem colierul metalic.

-suplimentar, am mai lipit 3 sectoare de cauciuc adeziv, lasand intre ele spatii de 4mm, spatii in care am pozitionat firul de ancora.

-dupa pozitionarea ancorei, am lipit pe deasupra acesteia o banda de cauciuc alb adeziv, avand ca scop protejarea firului de marginea colierului metalic, pentru a nu se roade sau reteza.

 

 

Detaliu prindere scripete

 

La capatul elementului cel mai subtire (care in cazul meu are diametrul de 18mm) am montat un scripete pastrand aceleasi reguli de protectie prezentate la montajul ancorelor.

………………………………………….

 

09 februarie 2010

Dupa multe asteptari pentru o fereastra de vreme favorabila, am hotarat sa incerc astazi sa montez antenna, desi afara ninge iar vantul bate (conform meteorologilor) cu viteza de aproape 25 km/ora. Operatiunea a inceput la ora 12:15 si am terminat la ora 17:30, fara a mai avea timp de reglat cele trei randuri de ancore.

 

11 februarie 2010

Astazi am reusit sa fac ultimele retusuri la ancore si sa “declar” operatiunea finalizata.

Vedere spre sud

Detaliu varf (fotografiat spre vest)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

back to main page