CAPITOLUL VII
AUTORIZAREA RADIOAMATORILOR

Art.47. Activitatea de radioamator emisie-receptieeste permisa numai persoanelor care posedao autorizatie in acest sens eliberata de Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor.

Art.48. Titularul unei autorizatii de radioamator emisie-receptie are urmatoarele drepturi:

a) sa detina, sa construiasca, sa instaleze, sa experimenteze si sa foloseasca, la domiciliul personal sau in alt loc specificat in autorizatie sau in mobil sau portabil (in conditiile prevazute la art.18) o statie de amator corespunzatoare clasei autorizatiei sau unei clase inferioare;

b) sa opereze orice statie de club,sau statie de amatori individuala de categorie egala sau inferioara autorizatiei personale, cu consimtamantul responsabilului sau titularului;

c) sa fie numit responsabil al unei statii de club in conditiile art.54 din prezentul regulament.

Art.49. Titularii autorizatiilor de radioamatori au urmatoarele obligatii:

a) sa studieze temeinic si sa cu strictete prevederile prezentului regulament;

b) sa manifeste corectitudine si disciplina in traficul radio si sa contribuie activ si operativ la inlaturarea abaterilor pe care le constata;

c) sa puna statia si cunostintele lor la dispozitia autoritatilor in cazul calamitatilor naturale sau altor situatii exceptionale.

Art.50. Autorizatia radioamatorilor nu da dreptul de a presta munca contra cost sau de a efectua activitati comerciale.

Art.51. Autorizatiile de radioamator emisie-receptie sunt de 6 clase:

a) sa obtina certificatul de radio amator "clasa incepator" eliberat de Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor;

Pentru autorizatia de radioamator emisie-receptie clasa a II-a solicitantul trebuie:

a) sa posede autorizatia de clasa aIII-a;
b) sa posede certificatul de radioamator, "clasa avansat";
c) sa nu fi avut in ultimii doi ani nici o abatere de la prevederile prezentului regulament.

Pentru autorizatia de radioamator emisie-receptie clasa I-a solicitantul trebuie:

a) sa posede autorizatia de radioamator de "clasa a II-a";
b) sa obtina certificatul de radioamator de"clasa I-a";
c) sa nu fi avut in ultimii doi ani nici o abatere de la prevederile prezentului regulament.

Pentru autorizatia de radioamator emisie-receptie clasa restrans US respectiv restrans UUS solicitantul trebuie:

a) sa obtina certificatul de radiomator "restrans US" respectiv "restrans UUS"
b) sa prezinte declaratia titularului statiei ca acesta este de acord ca sa lucreze de la statia sa, persoana care solicita clasa restrans.

Art.53. Autorizatiile pentru statiile de club se elibereaza la cererea institutiilor, a intreprinderilor, a organizatiilor, a asociatiilor, a cluburilor care se angajeaza a asigura toate conditiile tehnice, organizatorice si administrative, pentru ca activitatea statiei sa se desfasoare in stricta conformitate cu prevederile prezentului regulament.

Art.54. Conducerea, controlul si indrumarea activitatii statiei de club se efectueaza in numele titularului de catre un responsabil numit de acesta si aprobat de Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor prin autorizatia emisa statiei de club. Responsabilul trebuie sa fie posesor al unei autorizatii de cel putin clasa a II-a.

 Art.55. Pentru obtinerea autorizatiilor de emisie-receptie, solicitantii trebuie sa inainteze Filialei Locale a Inspectoratului General al Radiocomunicatiilor in a carei raza teritoriala de activitate are domiciliul stabil, urmatoarele documente:

  • cerere tip;
  • copie simpla dupa buletinul de identitate;
  • copia certificatului de radioamator categoria respectiva;
  • doua fotografii, format 4/6;
  • dovada ca a achitat tarifele de autorizare;
  • un timbru fiscal conform reglementarilor in vigoare.

    Art.56. La autorizarea radioamatorilor de clasa R, se va prezenta o declaratie de accept a titularului statiei. Eliberarea autorizatiei de clasa R se poate face numai la statiile individuale sau de club ale caror titulari au un stagiu de cel putin doi ani si nu au comis nici o abatere de la prevederile prezentului regulament.

    Art.57. Autorizatiile de radioamator de orice clasa sunt valabile pentru anul in curs indiferent de data eliberarii lor. Prelungirea valabilitatii se efectueaza de drept prin plata tarifului anual de folosinta la termenele prevazute in tarifele Inspectoratului General al Radiocomunicatiilor.

    Art.58. Autorizatiile de radioamator pot fi retrase de unitatile care le-au eliberat in urnatoarele cazuri la cererea titularului.

    Art.59. Mutarea de la alta adresa a unei statii de radioamator de emisie-receptiese poate efectua numai dupa primirea aprobarii in acest sens de la I.G.R., cererea depunindu-se cu cel putin 20 de zile inaintea mutarii.Pina la primirea aprobarii, lucrul la noua adresa este interzis. Schimbarea denumirii strazilor sau a numerotarii locuintelor trebuie comunicata la I.G.R. in termen de 20 zile dupa schimbare.

    Art.60. Radioamatorii de emisie-receptie care doresc sa-si inceteze definitiv activitatea trebuie sa comunice cu 15 zile inainte acest lucru unitatii care a eliberat autorizatia.

    Art.61. Deteriorarea,distrugerea sau pierderea certificatelor sau a autorizatiilor de radioamator vor fi anuntate in scris unitatii emitente in termen de 15 zile, cu explicarea imprejurarilor in care s-au produs faptele. Pierderea va fi anuntata public intr-un ziar de mare tiraj cu mentiunea declararii nule a documentului. Dupa trecerea a doua luni de la indeplinirea celor de mai sus, unitatea emitenta poate elibera duplicatul documentului. Solicitantul va prezenta in acest caz pe linga cerere si chitanta de plata a tarifului de duplicat si un timbru fiscal conform legislatiei in vigoare.

    Art.62. Titularul unei autorizatii de radioamator al carui nume a fost schimbat in mod legal, trebuie sa anunte acest lucru in scris, in termen de 15 zile, unitatii care a eliberat-o anexind fotocopia actului legal pentru schimbarea numelui, precum si autorizatia respectiva pentru efectuarea modificarilor corespunzatoare.

    Art.63. Radioamatorii straini pot fi autorizati sa isi desfasuare activitatea pe teritoriul Romaniei in urmatoarele conditii:

     a) Radioamatorii din tarile ale caror administratii de telecomunicatii au acceptat recomandarea CEPT referitoare la "Licenta de radioamator CEPT" si deci care detin licente CEPT pentru radioamatori eliberate de administratiile proprii. Acesti radioamatori pot sa lucreze pe teritoriul Romaniei pe baza licentei CEPT. In acest caz radioamatorii respectivi trebuie sa notifice la I.G.R. perioada pe care intentioneaza sa lucreze pe teritoriul Romaniei.

    b) Radioamatorii din tarile cu ale caror administaratii s-au semnat conventii de reciprocitate. Acesti radioamatori pot sa lucreze pe teritoriul Romaniei pe baza unei licente eliberate de I.G.R. in urma solicitarii cu 30 de zile inaintea datei sosirii in tara, sau a datei la cere intentioneaza sa inceapa activitatea de radioamator din Romania. La aceasta cerere se va anexa fotocopia licentei de radioamator din tara de origine. Radioamatorii din categoriile de la punctele a) si b) pot lucra in mobil sau in portabil (in aceste conditii este inclus si lucrul de la hotel sau camping chiar cu conectarea la reteaua electrica) sau de la un radioamator romin autorizat. Se va folosi indicativul de apel YO/indicativul propriu. Radioamatorii din aceste categorii nu sunt supusi tarifelor de autorizare.

     c) Radioamatorii din tari cu nu s-a semnat nici o conventie internationala de reciprocitate. Acesti radioamatori trebuie sa solicite cu 30 zile inaintea sosirii sau a datei la care intentioneaza sa inceapa activitatea de radioamator din Romania, autorizatii speciale de la I.G.R. in baza cererii de autorizare tip (Anexa 10) insotita de fotocopia autorizatiei de radioamator eliberata de organele competente din tara sa de origine. De asemenea ei trebuie sa achite prin mandat postal in contul I.G.R., la intrarea in tara, tarifele de autorizare si folosinta in vigoare comunicate in scrisoarea de raspuns. Autorizatia este valabila numai insotita de chitanta de plata a tarifelor.

    Radioamatorii straini care isi desfasoara activitatea temporar pe teritoriul Romaniei au urmatoarele obligatii:

    a)sa respecte intocmai prevederile prezentului regulament privind normele tehnice si de exploatare a statiilor de amator si orice restrictie privind conditiile locale de natura tehnica prevazuta in autorizatie.

    b)sa prezinte la cererea organelor de control, dupa caz, licenta CEPT, licenta de radioamator echivalenta sau autorizatia emisa de I.G.R. si chitanta de plata a tarifelor .

    c)Desfasurarea activitatii la o statie individuala sau de club romaneasca se va efectua numai in prezenta si pe raspunderea titularului.

    Nerespectarea acestor prevederi atrage dupa sine anularea dreptului radioamatorului strain de a lucra in Romania si atunci cind este cazul sanctionarea radioamatorului roman, respectiv a responsabilului statiei de club, mergind pina la anularea autorizatiei.