QSO?= TA4BS ile haberleşebilir misiniz? (Yanıt: QSO TA4BS = Evet, TA4BS ile haberleşebilirim)
Burada fazla bir açıklamaya gerek yor. Bunun dışındaki anlamını bugün bilmeyen Amatöre rastlayamayız. Ancak yeni başlayacak olanlara bilgi verebilmek amacıyla QSO'nun aynı zamanda iki istasyon arasında yapılan haberleşmenin tamamına verilen isim olduğunu da açıklayalım. Eğer kod arkasında bir çağrı işareti yoksa karşınızdaki istasyon size haberleşme teklif editor olarak yorumlamanız gerekiyor.
QSP? = Mesajımı aktarabilirmisiniz? (Yanıt: QSP = Mesajınızı aktarabilirim.) 
Hava şartlarının ve propagasyonun cilveleriyle temas kuramadığınız bir istasyon ve önemli de bir mesajınız. Temas kurmak istediğiniz istasyonun o frekansta olduğunu hissediyor veya en azından başka 
istasyonlarla yaptığı QSO'ları izliyorsunuz. Ona iletmek istediğiniz mesajı onunla temas kurabilen üçüncü bir istasyon aracılığıyla iletebilirsiniz. Burada önemle yanlış anlaşılan bir konu üzerinde durmak istiyorum. QSP, bir başka istasyonun sinyallerini mikrofon veya röle sistemi ile by-pass türü bir uygulama yaratarak aktarmak demek değildir. Böyle yapıldığı takdirde diğer istasyonlara yanlış propagasyon imajı yaratılır. Böyle bir uygulamanın gerçek olmayan QTH vermekle hiçbir farkı yoktur. Ayrıca yazılı kurallar da bunu, üstüne basa basa meneder. Kanun ve yönetmelikte bu yanlış uygulamanın uyarısı da vardır. 
QSQ?= Kuruluşunuzda doktor varmı? (Yanıt: QSQ = Evet, kuruluşumuzda doktor var.) 
Bu kodtun anlamı içinde yer alan "kuruluş" tanımı genellikle gurubu ifade eder. Bu gurup bir ekip, resmi kuruluş, şirket veya herhangi bir oluşumdur. Doğal olarak anladığınız gibi ilk yardım faaliyetlerinde veya acil durumlarda oldukça elzemdir. Fakat diğer zamanlarda başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Örneğin kod arkasına getireceğiniz kişi veya herhangi bir isim, o kişinin veya o şeyin karşı tarafta olup olmadığını sorma anlamına gelir. Yine örnek olarak "QSQ TALAT TURGAY" sinyali Talat Turgay'ın orada olup olmadığını sorgular. 
QSR?= Çağrı frekansında çağrımı tekrarlıyayımmı? (Yanıt: QSR = Evet, tekrarlayın) 
Yorum getirmeye gerek olmayan bir koddur. Soru-yanıt şekli açıktır. Dublex veya crossband çalışmalarda gerek duyulabilir.
QSS?= Hangi çalışma frekansını kullanıyorsunuz? (Yanıt: QSS 14.270 = 14.270 Mhz kullanıyorum.) 
Bazı amatörlerin veya Amatör guruplarının alışkanlık haline getirdikleri bir uygulamada belirli frekansları buluşma veya çalışma frekansları olarak benimsemeleridir. Bu uygulama gerektiği gibi yapıldığı takdirde Amatörler için oldukça yararlı olmaktadır. Nadir bir DX istasyonu nerede bulabileceğinize ışık tutar. Ayrıca hangi amatör guruplarının hangi frekansları özellikle dinlediklerini bilmek onlara kolaylıkla ulaşmak demektir. Ancak bu gurupların buluşma frekansı olarak da yorumlanan frekanslarını sanki özel tahsis edilmiş bir frekansmış gibi değerlendirmeleri yanlıştır. Buluşma frekansınızda herhangi bir QSO varsa boşalması beklemek zorundasınız. 
QST= Cevapsız mesaj, bildiri, bülten, haber 
Bunun soru ve cevap şekli gerekmemektedir. Sadece anlam olarak değerlendirmemiz yeterlidir. Sinyal gönderen istasyonun karşı tarafında muhatab olacak başka bir istasyon yoktur. Tüm istasyonlar bu sinyalleri sadece dinlemekle yetineceklerdir. Yeni başlayanlar için önemli bir uyarı yapmak istiyorum. Her isteyen QST yayınlayamaz. Bu konuda yetkili kılınmış olan kamu kurum ve kuruluşları veya özel kuruluşlar vardır. Yazılı kurallarla belirlendiği gibi Kanun ve Yönetmeliklede bu konuya yeterli açıklık getirilmiştir. Bunları dışında hiçbir Amatör İstasyon tek taraflı yayın yapamaz. 
QSU?= Haberleşmemiz için bu frekans uygun mu? (Yanıt: QSU = Evet, bu frekans uygun) 
Atmosferik gürültü veya başka istasyonların karışması nedeniyle başlamış veya başlayacak olduğunuz haberleşmeyi sağlıklı yürütemeyeceğinizi anladığınızda frekans değiştirerek daha uygun bir frekansa geçmek isteyebilirsiniz. Doğal olarak sizin seçtiğiniz frekans lokal olarak karşınızdaki istasyon için uygun olmayabilir. Her iki istasyonun da onayladığı frekans anlaşması bu kodla sağlanır. Konu ettiğimiz şartlar gerçekleşmediği sürece QSU? sinyaline diğer istasyon QSY olarak yanıt vermek zorunda kalacaktır. 
QSV?= Bir dizi "V" gönderebilirmiyim? (Yanıt: QSV = Evet, bir dizi "V" gönderin)
Özellikle CW modda karşılıklı test amacıyla kullanılan bir kodtur. Sinyallerinizin karşı tarafta test edilmesi ve karşı karafın sinyallerini sizin test edebilmeniz için ihtiyaç olan bir dizi "V" harfidir. Ayrıca esas mesajın gönderilmesine başlamadan önce hız testi içinde kullanılır. Genellikle üç adet "V" karekteri peşpeşe gönderilir. Bu bir anlamda "hazır ol, arkasından esas mesajı gönderiyorum" uyarısı da olabilir. Bu anlamların dışında "Hazırmısın? mesajı gönderiyorum." şekli gemi ve sahil haberleşmelerinde yaygındır.
QSW? Bu frekanstan gönderebilirmiyim? (Yanıt: QSW = Evet, bu frekanstan gönderebilirsiniz) 
Söz konusu olan o anda bulunulan frekanstır. Ancak herhangi bir nedenden dolayı haberleşme başka bir frekansta sürdürülmek istenebilir. Bu takdirde kodla birlikte frekans da belirtilir. Örneğin Soru şekliyle QSW? 14.270 , yanıt veya onay şekliyle QSW 14.270 olabilir. 
QSX?= TA4BS'yi dinlermisiniz? (Yanıt: QSX TA4BS = Evet, TA4BS'yi dinleyebilirim.) 
Soru işareti eklenmeden kullanılan bir kodtur. Genellikle arkasına bir çağrı işareti veya bir isim eklenerek dinlenecek olan kişi veya istasyon da vurgulanabilir. Bütün bunların yanı sıra frekansta eklenince çağrı işaretli istasyonu veya kişiyi nereden dinlemesi gerektiğini de adreslemiş olursunuz. Ayrıca bu tek başına 
kullanıldığında bir başka anlam kazanmaktadır. Dublex veya crossband çalışmalarında ihtiyaç duyulan bir koddur. Bu tür çalışmalarda gönderme ve dinleme farklı farklı frekanslarda yapıldığından zaman zaman gerek duyulabilir. Böyle bir uygulama ile çalışmak isteyen Amatör istasyon genel çağrı yaparken dinlemekte olduğu band veya frekansı da belirtiller. Aksi takdirde onu duyduğunuz frekanstan yanıt verirseniz atom bombası patlatsanız dahi hiç bir yararı olmayacak, sizi duymayacaktır. Bu konuda uyanık ve dikkatli olmazsanız masum olan kendi cihaz, anten ve donanımlarınızı kontrol etmeye başlarsınız.
QSY?= Gönderme frekansımı değiştireyim mi? (Yanıt: QSY = Evet, frekansınızı değiştirin) 
Çok amaçlı kullanılan bir kod olmasına rağmen amaçları birbirine yakındır. Haberleşme esnasında atmosferik gürültü veya diğer istasyonların karıştırmasından etkilenen Amatörler haberleşmeye başka frekans veya bandda devam etmek isteyebilirler. Bu geçişi sağlamak veya bu geçiş için mutabık kalmak amacıyla kullanılan bir koddur. Arkasına frekans belirten QSY 14.270 şeklinde ekte alabilir. Biraz kaba kaçmakla birlikte haberleşme esnasında üçüncü istasyonun aynı frekansa gelmesi ve karıştırmaya neden olaması böyle bir uyarı almasını gerektirebilir. Hoş olmayan bu durumla karşılaşmamak için kullanmak istediğiniz frekansta tune veya çağrı yapmadan önce mutlaka o frekansın boş olduğundan emin olmalısınız. Frekanslar her Amatörün dilediği gibi kullanımına açık yorumu en azından centilmenliğe ve 
Amatörlük ruhuna uygun düşmez. 
QSZ?= Birkaç kez tekrarlayabilirmiyim? (Yanıt: QSZ = Evet, bir kaç kez tekrarlayın) 
Herhangi bir nedenden dolayı ki bunlar QRN, QRM veya Fading olabilir, haberleşme esnasında QTH veya isimler gibi özel sinyalleri sağlıklı alamama durumu hasıl olabilir. Böyle bir ortam varsa karşı taraftan 
bunları bir kaç kez yineleyerek göndermesini isteyebilirsiniz. Zaten Amatörler şartlar uygun dahi olsa bu tür sinyalleri bir yanlışlığa mahal vermemek amacıyla bir kaç kez yinelemektedirler. 
QTA 5 = 5 Sayılı mesajı iptal edebilirmiyim? (Yanıt : QTA 5 = Evet, 5 sayılı mesajı iptal ettim.) 
Sahil haberleşmenin sık kullandığı bu kodlar bizim Amatör haberleşmesine de girmektedir. Belki bir QSO esnasında gerek duyulmayabilir fakat sivil savunma veya afet çalışmaları esnasında bu kodlara ihtiyaç duyulabileceği, el altında bulunmasının araştırmaktan daha kolay olabileceği düşüncesiyle listemize aldım. 
QTB?= Kelime sayımında mutabıkmıyız? (Yanıt: QTB = Evet, kelime sayımında mutabıkız) 
Sizin de farkettiğiniz gibi bir mesajın eksizsiz iletildiğinden emin olmak ancak o mesajın kelime sayımı yapılarak mümkündür. Her ne kadar yanlış kelimeler yorum yapılarak düzeltilebilirse bile eksik kelimeler 
veya birleşmiş kelimeler cümlelerde ve mesajlarda farklı anlamlar yaratabilmektedir. Kelime sayımının önemi buradan kaynaklanmaktadır. Bir de profesyonel haberleşmelerde üçretlerin kelimelerle saptandığını hatırlarsanız, bu kodun önemini farkedebiliriz. 
QTC?= İleteceğiniz kaç mesaj var? (Yanıt: QTC 5 = İleteceğim 5 mesaj var) 
Bir işe başlamadan evvel o işin boyutlarını bilmek kadar doğal ne olabilir. Mesaj almak için istasyonunuzun başına otururken saatlerce kalkamayacağınızı kestiremezsiniz. Bu bakımdan Operatörler mesaj iletme işine başlamadan evvel bu bilgiyi alarak kendilerini bir programa adapte ederler. 
QTE? = İstikametim size göre tam olarak nedir? (Yanıt: QTE 75 = İstikametiniz bana göre 75 derece) 
Gemi ve sahil haberleşmesinde kullanışlı olan bu kod, Amatör haberleşmesinde beaming tabir edilen anten yönlendirmesi için son derece yararlıdır. Bu bilgiyi almakla en azından anteninizin yönünü 
hangi istikamete çevirmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. 
QTG?= Her 10 saniyede iki çizgi sinyali gönderebilirmisiniz? (Yanıt: QTG = Evet, gönderebilirim.) 
Bu kodun anlamı ne amaçla kullanılabileceğini kendisi anlatırıyor. İstasyonunuzda gerçekleştireceğiniz herhangi bir test ayarında sabit ve kararlı gelebilen bu tür bir sinyale gereksinim duyabilirsiniz. Özellikle kademeli ayar yapmada belirli aralıklarla gelen bir sinyal tüm işinizi kolaylaştırabilir. Yeni başlayan Amatör adayı arkadaşlar için belirtmeden geçmiyelim. " iki çizgi " olarak tabir edilen sinyal, mors alfabesinde "dah" veya "hat" tabir edilen sinyaldir.

DEVAM ETMEK İÇİN ÜSTTEKİ KAPIDAN BUYRUN
ANA SAYFA İÇİN ALTTAKİ KAPIDAN BUYRUN