Güncel

Geri

Uydu iletişimi 40 yaşında ... 12.07.2002

________________________________________________________________________________________

İlk ticari uydunun uzaya fırlatılması ve ilk televizyon sinyalinin Atlantik’i aşmasının ardından tam 40 yıl geçti.

Goonhilly yer istasyonu hizmet vermeyi sürdürüyor.

 

İletişim dünyası, bundan 40 yıl önce uydu sinyalleri sayesinde ABD’den Avrupa’ya gönderilen ilk TV sinyalineden bu yana çok yol aldı. Üstünden 40 yıl geçmesine karşın, ilk transmisyonun gerçekleştiği ABD’deki Andover, İngiltere Cornwall’daki Goonhilly ve Fransa’daki Pleumer Bodou yer istasyonları hala ayakta ve aynı amaca hizmet veriyorlar.

Günümüz dünyasında, Dünya Kupası karşılaşmalarını canlı yayından seyreden milyarlaca seyirci, bunu sıradan bir olay olarak algılıyorlar. Ancak 11 Temmuz 1962’de sıcak bir yaz gecesinde AT&T firmasının o zamanki başkanı Fred Kappel, Atlantik ötesine tv sinyali gönderilmesi emrini verene kadar bu bir hayalden ibaretti.
Goonhilly bölgesine yerleştirilen ve
takma adı, yuvarlak olması nedeniyle, tarihi Yuvarlak Masa şövalyelerinden Arthur’a atıfta bulunarak Arthur olarak verilen bir çanak anten, iletişim tarihine geçecek ilk uydu görüntülerini başarıyla aldı.

MODERN ANTENLERİN BABASI Aradan geçen yıllar Arthur'u yıkamadı.

 

İngiliz tasarımı olan Arthur, 1.118 ton ağırlığı ve 26 metre çapıyla, o dönemde Amerikalıların kullandığı hilal şeklindeki antenlere kıyasla hem devasa, hem de garip bir şekle sahipti. Ancak bu antenin başarısı daha sonra bütün dünyada şu an da kullandığımız yuvarlak uydu antenlerinin yayılmasını sağladı.
Arthur’u tasarlayan kişi olan Dr. John Bray 90 yaşına gelmesine rağmen hala hayatta ve resmi adı “Goonhilly 1 Numaralı Anten” olan eser
inin 40. yılı kutlamalarına katılmayı başardı.

GERGİN İPTE CAMBAZ GİBİYDİK
O günü hala hatırlayan Dr Bray, kimsenin testin başarılı olup olmayacağını bilmedeğini ve “gergin bir ipte yürüyen cambazlar kadar gergin olduklarını” söylüyor. Denemenin içerisin
deki bir isim olarak, ilk deneme sonucunda alınan görüntünün hayli karlamalı olduğunu belirten Dr Bray, bu nedenle pek çok kişinin karamsarlığa kapıldığını ve uydu anteninin uyduyu takip edemeyecek kadar ağır olduğunu iddia ettiğini hatırlıyor.

Goonhilly'deki teknik ekip testin başarılı olması için yoğun emek harcadı.

Daha sonra sorunun çok daha basit bir nedenden, bir parçanın ters takılmış olmasından kaynaklandığını fark eden ekip, sorunu 20 dakika içerisinde çözmüş.

Yaşanan bütün gergin anlara karşın yaşadıklarını hayat boyu unutmayacağını belirten Dr Bray, bütün ekibin kendilerine teknoloji öncüleri olarak hissettiklerini ve geçen yılların bu hissi haklı çıkardığını belirtiyor.

ÖNCE UYDU ATILDI
İletişim dünyasını değiştiren test dünyanın ilk ticari uyduysu Telstar 1’in Cape Canaveral Uzay Merkezi’nden atılmasından hemen bir gün sonra gerçekleşmişti. Telstar’ın fırlatılması, daha 1945 yılında bilim kurgu yazarı Arthur C Clarke’ın uydu iletişiminin
gelecek vaad ettiği ve bu alanda ticari bir gelecek olduğu yolundaki öngörülerini de gerçeğe çevirmiş oldu.
İlk tv sinyalinin okyanusu aşarak İngiltere’ye ulaştığı gün, dünyanın ilk kıtalararası uydu telefon görüşmesi de ABD Başkan Yardımcısı Lyndon B Joh
nson ve AT&T’in o günkü başakanı Fredd Kappel arasında gerçekleşti.

GÜNDE 3 YA DA 4 YAYIN
Telstar, Dünya’nın 950 ile 5.630 kilometre üzerine yerleştirilen alçak yörüngeli bir uyduydu ve 24 saat boyunca kırkar dakikalık 3 ya da 4 periyotta kullanılabiliyo
rdu. Yörüngede kadığı 7 ay boyunca, Telstar beyzbol maçları, oyunlar, haber yayınları ve ABD Başkanı’nın basın toplantılarını Avrupa’ya ulaştırmayı başardı.

Telstar aynı anda 1 televizyon kanalı ya da 500 telefon konuşması iletecek kapasiteye sahipti. Bugünün uyduları ise 500’den fazla televizyon ve binlerdce veri bağlantısını aynı anda kaldırabiliyorlar. Ancak Telstar’ın 6 milyon dolarlık maliyetinin yerini 200 milyon dolardan daha fazlaya mal olan uyduların aldığı da bir gerçek.

 

 

 

Kaynak : NTV-MSNBC