ASELSAN Sayfa Dönüş

Otoyol ve Boğaz Köprüleri Otomatik Geçiş Sistemi

 

Behçet KILIÇARSLAN * Elek.-Elektronik Yük.Müh.       Tekin TUGAÇ * Elektrik-Elektronik Mühendisi

Basında, ülkemizde halen kuruluş çalışmaları sürdürülen Otomatik Geçiş Sistemleri (OGS) projesini, ilgili tarafları ve firmamızı hedef alan ve bilgi eksikliği nedeniyle yanlış mesajlar veren bazı haberler çıkmıştır. Aşağıdaki yazı, sistem hakkında genel bir bilgi verirken bu yanlış anlamaları da düzeltmek amacıyla hazırlanmıştır.

ASELSAN Türkiye’de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılan bütün uluslararası ihalelerde başarılı olarak otoyollarımıza, tüm sistem yazılımı kendi tasarımı ve üretimi olan Ücret Toplama Sistemleri sağlayan tek yerli firma olmuştur. Bu nedenle idarenin takdir ve güvenini kazanmış bir firmadır.

Otomatik Geçiş Sistemleri, otoyol ve köprü ücretlendirmesi konusunda yeni bir teknoloji olup kısıtlı sayıda ülke tarafından kullanılmaktadır. Sistemin radyofrekans birimleri için farklı standartlar bulunmaktadır. Avrupa ile bütünleşme amacında olan ülkemizde, bugün itibariyle geçerli Avrupa standardına uygun bir sistemin kurulması benimsenmiştir. Bu sistemin bir Türk firması tarafından gerçekleştirilecek olması kıvanç verici ve aynı zamanda ülke insanımızın günümüzde geçerli teknolojilere ne kadar hakim olduğunun da bir göstergesidir.


Araç sürücülerinin, Boğaz Köprüleri ve otoyol gişelerinden geçişleri sırasında büyük kolaylık sağlayacak "Otomatik Geçiş Sistemleri" yakın bir zamanda halkımızın hizmetine sunulacak.

Araç sürücüleri Ziraat Bankası şubelerinden temin edecekleri Elektronik Etiketleri, araçlarının ön camına takacaklar. Gişelerde kendilerine tahsis edilecek şeritlerden durmadan ve para ödemeden geçiş yapacaklar. Yaptıkları geçiş ile ilgili tüm bilgiler Bankaya iletilecek. Geçiş ücretleri otomatik olarak hesaplarından düşürülecek.

Otomatik Geçiş Sistemleri Öncelikle Nerelerde Kullanılacak?

Karayolları Genel Müdürlüğü uygulamayı öncelikle yoğun araç trafiği olan Otoyollar ile Boğaz Köprülerinden başlatacak. Bu sistemler; İzmir-Çeşme, Kınalı-Mahmutbey ve Çamlıca-Şekerpınar Otoyollarında 12 gişe alanında ve Boğaz Köprülerinde önümüzdeki aylarda, aşamalı olarak hizmete gireceklerdir.

Sistemler Nelerden Oluşuyor?

Otomatik Geçiş Sistemleri birçok kompleks ve yüksek teknoloji ürünü alt sistem ve cihazların bir araya getirilmesi ile oluşturuluyor. Her bir gişe alanında bulunması gereken alt sistemler şunlardır:
  1. Gişe Alanı Kontrol Bilgisayarı
  2. Şeritlerdeki cihaz ve alt sistemleri kontrol eden Denetim Birimi
  3. Çeşitli manyetik ve optik araç tespit ve ayırma sistemleri
  4. Araç sınıfı tayin sistemleri
  5. Sürücü uyarı ve bilgilendirme sistemleri
  6. İhlal durumunda video kayıt alarak plaka tespiti yapan kamera sistemleri
  7. Araçlara takılacak Elektronik Etiketler
  8. Giriş gişelerinde araçlardaki Elektronik Etiketler ile haberleşen sistemler
  9. Çıkış gişelerinde Elektronik Etiketler ile haberleşen sistemler.

Otomatik Geçiş Sistemi sayesinde, Elektronik Etikete sahip bir araç otoyolu kullandığında:

Bu Sistemler Kim Tarafından Kurulacak?

Yukarıda belirtilen otoyol kesimleri ve Boğaz Köprülerine kurulacak Otomatik Geçiş Sistemlerinin, Elektronik Ücret Toplama kısmının yapımı işi için Karayolları Genel Müdürlüğü, ASELSAN A.Ş. ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre bir protokol imzalamıştır.

ASELSAN, Türkiye'de bugüne kadar yapılan uluslararası ihalelerde başarılı olarak otoyollarımıza, tüm sistem yazılımına hakim olarak, kendi tasarım ve üretimi olan Ücret Toplama Sistemleri temin edebilmiş tek yerli firma olmuştur. Bu kapsamda vermiş olduğumuz hizmetler İdare'nin takdirini kazanmıştır. Böylelikle ;

garanti altına alınmıştır.

ASELSAN A.Ş. Eylül 1997'de yürürlüğe girmiş olan protokol kapsamında; Ziraat Bankası ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile gerekli koordinasyon içinde, işlerin mümkün olan en kısa zamanda tamamlanarak sistemlerin hizmete sunulması için büyük bir çaba gösteriyor. Gelecekte Türkiye'de kurulacak diğer benzer sistemlere Avrupa standardına uygun bir altyapı oluşturacak Elektronik Ücret Toplama Sisteminin tasarım ve entegrasyonu ile sistem yazılımının tamamı ASELSAN tarafından yapıldı.

Tasarım aşamasında, sistemde yer alacak olan ve yurtdışı kaynaklı olması gereken bazı alt sistem birimlerinin, mümkün olduğunca çok kaynaktan temininin sağlanması hedeflendi. Oluşturulan sistem, Avrupa standardına uygun üretim yapan farklı firmaların, özellikle radyofrekans ürünlerinin birarada çalışabileceği bir altyapıya sahip. Bu özelliklerde bir sistem henüz dünyada bulunmamakta. Ayrıca üretimin büyük bir bölümü yerli piyasada gerçekleştiriliyor.
Ülkemiz bu çalışmalar ile, güzel bir ilke daha imza atmış oluyor.


ÖZGEÇMİŞ

1954 İskenderun doğumlu olan Behçet Öner KILIÇARSLAN, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden 1976 ve 1980 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini almıştır. 1981 yılında ASELSAN'da göreve başlamıştır. Halen Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri (MST) Grubu Denetim Sistemleri Proje Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.

1957 Ankara doğumlu olan B.Tekin TUGAÇ, T.E.D. Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra 1981 yılında İngiltere'nin Sheffield Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. 1985 yılına kadar serbest çalışmış, 1985-1988 yılları arasında Teknim Ltd. Şti. Temsilcilik Bölümü Müdürlüğü yapmıştır. 1989 yılında ASELSAN'da göreve başlamıştır. Halen Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri (MST) Grubu Otomasyon Projeleri Direktörlüğü'nde Pazarlama Sorumlusu olarak görevini sürdürmektedir.