ANTEN TUNER

Herkese Merhaba,

Tuner, Hf cihazımız ile anten hattı arasında empedans (50ohm) uygunlaştırıcı olarak kullanılan faydalı bir alet olarak tanımlanabilir. Basit ve kullanışlı bir o kadar da ucuz bir tuner. Öncelikle ihtiyacım olan şeylerin bir listesini çıkardım:

2x Varyabl Kapasite
1x Varyabl Bobin
1x Güzel bir kutu
2x Uhf tipi konnektör
1x By-pass için Switch
pense, tornavida, sıcak silikon, emayeli bakır tel, somun, vida, vs…

Eğer şanslı iseniz çevrenizden Bobin ve Kapasite yi bulabilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak eski cihazlardan, hurdalıklardan (özellikle İvedik, Ankara) temin edebilirsiniz. Sanırım işin en zor yanı bunları bulmak. Aşağı yukarı listenin toplam maliyeti 20-30 milyon oldu..

Hatırlatmakta fayda görüyorum. Eğer tuner ı kullanacağınız yerde topraklama yoksa tuner ın tam olarak işini yapamayacağını söylemek isterim. Sonuçta tuner; Cihaz ve anten arasında cihazın istediği 50ohm yükü dengelemek için kullanılıyor. Her ne kadar Swr bizim istediğimiz gibi olsa da normal ayarlı bir antenin yerini tutamaz. Ancak cihazımızı korumak için faydalı bir yöntemdir.

Topraklamadan sonra, Tuner ın bulunduğu ortamdan yalıtılması için bir metal kutu içine koymamız gerekir. Çünkü çevresinde bulunan elektronik cihaz veya insan arasında kapasite yapacağından SWR tutmayacaktır. Topraklama için piyasadan topraklama çubuğu bulabileceğiniz gibi evlerin su veya kalorifer borularına ince yassı bakır plaka ile topraklama yapılabilir.

Tuner ı koyacağım kutuda elemanları nasıl koyacağımı ayarladıktan sonra kutunun yüzeyine temas etmemesi için kapasiteleri tabana sıktığım sıcak silikon üzerine yerleştirdim. Bobin in kendi ayakları vardı ve seramik olduğu için ekstra bir işlem yapmadım.

Genelde HF cihazlar 100W olduğu için 0.75, 1 veya 1.5mm lik bakır tel kullanılabilir.
Ufak bir araştırma ile “T-Match” yapmanın değişik bandlarda SWR tutturmanın daha kolay olduğunu öğrendim.

By-pass ı çatıdaki antenimi kontrol etmek için koydum. Dikey, Dipol veya inverted vee (bütün antenlerimi 0.75 elektrik kablosu ile yapıyorum) anten kullandığım için bazen tutturduğum yerlerden kopabiliyor.

Hem kendi güvenliğim için hem de tuner ı etkilememek için uç kısımlarından teflon çubuk (teflon olması şart değil, yalıtkan olsun yeter) ile kutu dışına çıkardım. Bağlantı noktalarına sıcak silikon kullanarak tutturdum. Böylece varyabl ları ayarlaması çok daha kolay oldu.

Son olarak tuner i daha etkin kullanmak için tur metre ile bobine bağlarsanız hangi band da nerde olacağını kolaylıkla bulabilirsiniz. İlk swr ayarlarken cihaz çıkışını minimum seviyeye getirerek ayarlanmalıdır. Swr oranı 1 e yaklaştıkça güç yükseltilerek ince ayar yapılabilir. Daha pratik bir çözüm olarak kendi saracağınız bobinden her 4-5 tur da bir çıkış alarak komutatör yardımı ile de ayarlanabilir.

300W a kadar dayanıklı, ortalama, basit ve ucuz bir tuner im olsun diyorsanız halen kullandığım ve çok memnun olduğum tuner i tavsiye edebilirim.

Bilgilerini ve yardımlarını esirgemeyen TA1BM İsmail Bey ve TA1EQ Yavuz Bey’e teşekkür ederim

Şimdiden kolay gelsin,

Burak TATLISERT
73 & Best DX de TA1GS

GERİ