1-GRAPHIC PACKET PROGRAMI 

 Programın Kurulması:  Programı http://www.qsl.net/~dh8ymb/gp/index.htm adresinde bulabilirsiniz. Programı bilgisayara yükledikten sonra Windowstan çıkıp makinanızı DOS ortamında başlatınız. Program, g.bat satırı ile başlatılır. Ben çalıştırırken Norton Commander programı kullanıyorum. Ayrıca, Mouse Disketi bulup, mouse set up programını GP Klasörü içine yüklerseniz programda Mouse da kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda bir adet 9 pin-25 pin çeviricisi gerekli. Çünkü hem mouse fişi hem de Baycom modemi 9 pinli girişe göre. Program çalıştıktan sonra mouse kumanda etmiyor ise, mouse portunun Windows Denetim Masasından değiştirilmesinde fayda var.

Programın Çalıştırılması: Program g.bat satırı ile çalıştırılır. Ekran 3 kısımdan oluşmuştur: En üst kısım sizin yazdığınız Metin Satırları, Orta Kısımın üstü Port numaraları, Kullanıcı Çağrı İşareti, sağda saat, Orta Kısım Gelen Mesaj Ekranı, Orta Kısım Altı  Program Pencerelerine geçişler, ve en alt kısım Havadaki Trafik Ekranı (Monitör). Herhangi bir çağrı yapmadan evvel EDIT Penceresine tıklanır (veya alt+E tuşu) Boş sayfa çıkınca, sağ altta bulunan LOAD Penceresi tıklanır (alt+L). Açılan dosyalardan config isimli olan seçilir ve açılır. Bu dosya, adı üzerinde konfigürasyon yapacağımız dosyadır. Ekranın çeşitli kısımlarının renk ayarları, ilk satırlarda görülecektir. Oklar  ile aşağı inilir ve MY CALL satırı bulunur. Buraya çağrı işaretinizi yazınız ve yanına 8-10 adet virgül atınız. Örnek: TA1DX,,,,,,,,,,,,,,,,,, gibi.(Bu işlemi Windows gezgininde text modlu bir okuyucuda yada Norton Commander Editinde de yapabilirsiniz) Program şimdi sahibini tanıdı.  Daha aşağılarda COMM PORT satırı göreceksiniz. buraya Modemi taktığınız Port numarasını giriniz, çalışmazsa değiştirirsiniz.  Temel konfigürasyon şimdilik bu kadar yeterli. SAVE penceresini tıklayınız (alt+S). Daha sonra proramdan çıkıp (alt+X veya EXIT penceresi) GP yi tekrar başlatınız ki konfigürasyon yerini bulsun. Şimdi üst solda Çağrı İşaretinizi görebildiniz mi?. Cihazınızın Mikrofon ve Hoparlör girişlerini modem ile irtibatlayın.(Bakınız 1.bölüm). Cihazınızı açın, SQUELCH düğmesini gürültüyü normal kısacak gibi ayarlayın. Bilgisayarınız, telsizinizi etkileyebilir, dikkatli olun.

Modem Portunun Kontrolu: Modemin  doğru port numarasında olup olmadığını test etmek gerekir. Program çalıştırılınca MONITOR ekranında olur. F1 ile veya tıklıyarak 1. portunuza geçin. Bağlanmak için  CONNECT penceresini (alt+C) tıklayın. Açılan kutuya sadece bağlanmak istediğiniz işareti yazın. Büyük küçük harf fark etmez. İsterseniz kendi işaretinizi yazın. Enterleyin ve ikinci portta kendi kendinize CONNECT olduğunuzu görün. F2 ile oraya geçip gene CONNECT penceresi ve kendi işaretinizi tekrarlayın. Şimdi 3 portta birbirinize bağlandınız. Bağlanmadınızsa cihazınızın SQUELCH ayarını kontrol ederek işe başlayın. Telsiz alış yaparken (modem girişinde receive sinyali var ise) transmit yapmaz, connect olmaz. Cihazı kapatarak tekrar deneyin, gene olmaz ise sorun modemde değil, programınızda  demektir, kontrol ediniz veya tekrar yükleyiniz. 

      Kendi kendinize bağlanırken, Monitör ekranında veya orta pencerede kendi işaretlerinizi gördünüz, acaba cihazınıza dikkat ettiniz mi? göndermeye geçti mi? Eğer geçti ise temel işlemler tamamdır. Yok, geçmedi ise önce konfigürasyondan PORT numarasını değiştirin ve GP yi tekrar çalıştırın. Düzelmedi ise Modem-Telsiz bağlantılarınızı (ve squelch  ayarınızı) gözden geçirin. Gene olmadı ise (benim başıma geldi) Modem arızalı olabilir. Genede ümitsizliğe kapılmayın, Paket Radyo frekanslarından birisine geçip Monitör ekranından havada başka işaret görüp göremediğinize bakın. (Bu bekleme uzun sürebilir, çünkü havaya çıkan o kadar az ki) 

Programın Kullanımı:  Her şey yolunda gitti, portlar ve mouse normal çalışıyor. Daha ne istiyorsunuz, artık hava sizin.. Şimdi yapacaklarınızı basitten zora doğru gidelim.

GP programını çalıştırdınız. Programın başlangıç sayfası MONITOR ekranıdır. F1  (veya F2,F3..) ile kullanmak istediğiniz PORT sayfasını seçin. Şimdi  bu sayfada yapabileceklerinizi görelim:

CONNECT-DISCONNECT
EDIT
SETUP
MONITOR
DOS
SAVE
FILETRANSFER
EXIT

CONNECT Penceresi: Bu pencere portunuzun karşı istasyona bağlı olup olmadığını gösterir. Bağlı değil iken CONNECT, bağlı iken ise DISCONNECT yazısı okunur. Bağlanmak için buraya tıklayınız. (alt+C) Açılan pencereye karşı istasyonun işaretini yazın  ve enterleyin. (Her seferinde işaret yazmayayım diyorsanız EDIT penceresini okuyun) Bu pencere disconnect yazar ve yukarıda port numaranızda da yazdığınız işareti okursunuz. Bağlanırsanız, mesaj ekranında CONNECTED to (işaret) ibaresi belirir. Bağlanamazsanız LINK FAILURE with (işaret)  mesajlarını okursunuz. Bağlantıyı kesmek için gene bu pencereye tıklayın (alt+D)

EDIT Penceresi: Bu sayfa, GP nin en önemli sayfalarından birisidir bence. Programınıza ve dosyalarınıza bu pencereden hükmedersiniz. Örnek olarak, LOAD penceresini tıklayın (alt+L),  names dosyasını açın. Başlayın yazmaya:

T>TA2EM-1
T>TA1KB
3>TA2IMT
T>TA3BUR
0>TA1DX
1>TA3KK
2>TA1KRK

  Bu liste sizin bağlanmak isteyebileceğiniz istasyonları içeriyor. Şimdi SAVE edin (alt+S). Tekrar F1 yaparak haberleşme pencerenize geçin, CONNECT pencerine tıklayın, boş kutuya bir daha tıklayın.. Ne gördünüz? EDIT  names de yazdıklarınız üstelik sıralı bir şekilde.. şimdi istediğinize mouse ile tıklayın ve bağlanın..

EDIT Penceresinde yapabileceklerinizi sizin bulmanızı bekliyorum..

SETUP Penceresi: Bu pencereye girdiğinizde, karşınıza, gene GP ye kumanda seçenekleriniz çıkar. 

 

KOMUTLAR Seçenekler
Veri penceresinin renkleri ....
Bildiri penceresinin renkleri ....
Uslup penceresinin renkleri ....
Menü pervazlarının renkleri ....
Uzaktan Kumanda Promptu ...
Uzaktan Kumanda AÇ KAPA 
Yazıları Kurtar  AÇ KAPA
Echo AÇ KAPA
RX Klikleme 0 1 2
Beep (Ctrl-G) AÇ KAPA
Harf Değiştirme AÇ KAPA
Satırı Bölme Sutunu 40...80
Paket Uzunluğu 40...255
Soft Scroll AÇ KAPA
Code otomatik kayıt AÇ KAPA
BEACON AYARLARI
Sistem Lisanı
İŞLENEN AYARLARI KABUL ET

     Menüde bulunan seçeneklerin sadece BEACON AYARLARI seçeneği önemlidir. Diğerlerini siz istediğiniz şekilde değiştirip sonuçlarını görünüz..

BEACON AYARLARI:  Siz GP yi çalıştırdığınız andan itibaren havaya sizin aşağıda belirleyeceğiniz mesajı belli periyotla yollarsınız. Havaya çıkan diğer istasyonlar sizi bu şekilde görür (ve kayıt eder)

Hedeflenen Adres Sadece Kendi işaretiniz olabilir.  (işaretiniz) via BBS, Digi gibi yazarsanız  daha uzaklara gidebilirsiniz
Beacon Yazısı Genellikle sizi tanıtan tek satırlık yazı. (işaretiniz) ... QRV gibi..
Evre Dakika olarak  5-10 dakikada bir yayınlansın derseniz.
SEÇENEKLERİ KABUL ET  

 

MONITOR Penceresi:  Bu pencerede, havadaki trafiği alt alta takip edersiniz. MHEARD penceresini seçerseniz ayrıca size, kimin ne zaman duyulduğunu verir.   Burada çıkan  SPY   penceresi seçtiğiniz QSO ları normal bir sırada okuma imkanı sağlar. (casusluk..Hi)

DOS Penceresi : Makine kapasiteniz oranında DOS programları çalıştırabilirsiniz.

SAVE Penceresi: Ekranınızda belirlediğiniz aradaki yazıları kayıt etmenizi sağlar. Klasör seçebilirsiniz, kayıt ettiklerinizi daha sonra düzenliyebilirsiniz.. Benim bu şekilde kayıt ettiğim mesajları BBS lerden Kayıt Edilmiş Mesaj örneklerinde okuyabilirsiniz..      

FILE TRANSFER Penceresi:   BBS lerden veya karşı istasyondan dosya alış verişinde kullanılır.  



2- Buraya Kadar kısaca anlattıklarımız GP programının çalıştırılması ile ilgili idi. Şimdi bir istasyona  bağlandığınız zaman yapabileceklerinizi kısaca yazalım:

     Karşı istasyona  bağlandığınızda, normal olarak o istasyondan  size Hoşgeldiniz mesajı yollanır. Sizi tanıyor ise isminiz ile hitap eder. BBS ve Digiler ise  ilk defa bağlandığınızda ise size mutlaka bazı sorular sorar. Bunları  cevaplayınız.  Daha sonraki bağlantılarınızda bunlar sorulmaz. Aynı şekilde size bağlanan kişilere sizin Hoşgeldiniz mesajınız  ctext.gpi dosyasındadır. Bu dosyayı (EDIT de) uygun şekilde düzenleyiniz. Çok uzun olmaması tercih edilir. Görüşme sonunda da yollanan Veda mesajınız da qrt.gpi dedir. 

    Sizi tanımayan bir istasyona kendinizi tanıtabilirsiniz.  Yapmanız gereken //n (isminiz)   komutunu  karşıya enterlemektir. Çağrı işaretinize gerek yok, çünkü o zaten biliniyor.. 

Karşı istasyon ile yazışırken, onun bilgisayarına yaptırabileceğiniz işler ve komutları aşağıda..

//<n> <Yazı>          : Yazıyı Kanal <n>'ye gönderir
//7+ <ON/OFF>      : 7+ AutoSave fonksiyonunu açar veya kapatır
//Activity                  : Sysopun ne yaptigini gösterir.( ne kadar zaman önce)
//Bell                       : Sysopu çağırır
//CATalog [Filitre]    : Okunması mümkün olan dosyaların listesi
//CD <Verzeichnis> : Baska bir kullanıcı dosyasına geçer
//CUT                     : Okuma işlemini yarıda keser
//DELete                 : //Write emri ile kaydedilmis olan bir dosyayı siler
//DIRectory [Filitre] : //CATalog emrine bakınız
//DISConnect          : Programı hemen terketmek için (Veda faslı olmadan)
//Echo <Yazi>         : "Yazı" kaydını geri gönderir
//END                      : //Write emri ile başlatılan Yazı kaydını kapatır
//Help [Emir]            : Bu bildiri veya [Emir] üzerine detayli bilgi verir
//Info                       : (Var ise) karşı tarafa istasyon infosu gönderir
//Language <Lisan> : Bildirilerin dilini değiştirir
//MHeard [Adet]      : Duyulan istasyonların listesi verilir
//MHeard <call>       : <call>ın en son duyulduğu zamanı bildirir
//Name <isim>         : Kendi isminizi isim listesine kaydedebilirsiniz
//NEws                     : (Var ise) aktüel yenilikler bildirilir
//PARameters           : Bir kaç TNC-Ayarlarını bildirir
//PRompt <ON/OFF> : Promptu Açar veya Kapatır
//Quit                         : Bağlantıyı sona erdirir
//Read <File>             : <File> dosyasını gönderir
//RPrg <File>             : Binaer dosyaları Otomatik modunda gönderir
//RTt <PortNo>         : Bağlantının hızını ölçer. Bilginin gidiş geliş hızı
//RUN <program>      : Bir ek programını çalıştırır
//Usage [çagri isareti]   : Bağlantı kurmus olan istasyonların listesini verir
//VERsion                   : GP-Yazılımının versiyon numarasını bildirir
//Write <datei>            : Mütakiben gelen Yazıyı <File> dosyasına kaydeder
//WPrg <datei>            : Binaer dosyası otomatik modunda sisteme kaydeder

Bu emirlerin hepsi satır başında olması gerekir ve <CR> Return  enter ile sona erdirilmelidir
. Detaylı bilgi için //Help <Emir> yazınız. 

Bu komutlar g.gpt  dosyasındadır.

 

Bu komutları ve diğer özellikleri test etmek için, telsizinizi açmadan, F1 ve F2 portlarına kendi işaretinizi yazıp kendi kendinize CONNECT olun. bir porttan gönderdiğiniz komutun, diğer sayfada ne yaptığını görün.

Selamlar,


23-06-2000 TA1DX