HF Arazi Haberleşmesi:

      Türk Amatörleri arasındaki Hf- Kısa Dalga Haberleşmesi genellikle (yurt içi) 3,780 MHz ve 7,000-7,092 MHz frekanslarında yapılmakta. Araçlardaki  mobil antenlerin bu frekanslardaki verimi düşüktür. Bu nedenle, bence en basit anten olan Inverted-Vee (ters V) antenini kullanabiliriz. (bu anten tipi ile ilgili detaylı web sayfalarını, TA1KB web sayfasında, anten linkleri kısmında bulabilirsiniz). 

     Bu antenin kurulumu için, tek bir yükselti yeterlidir. 3,5 MHz bandındaki anten için bu yükseklik 8-10 metre arası uygundur. Anten kollarını, naylon ip ile arazideki taşlara bile sarıp sabitleyebilirsiniz, tabiki rüzgarsız havada. Bu kolların yönlerini, karşı istasyonlardan alacağınız rapora göre ileri geri oynatarak,  yön değiştirebilirsiniz. (17 Ağustos depreminde, istasyon kurduğum Hendek Kardelen  Su Fabrikasının mevkisi, Ankara, Adapazarı, İzmit, Düzce ve İstanbul'a değişik açılar gerektiriyordu. Yukarıda bahsettiğim şekilde, anten kollarının bağlandığı naylon ipleri değişik yerlere söküp takarak hemen hepsi ile anlaşılır QSO yapabileceğim bir yön belirlemiştim.) 

      Anten tünerinizi unutmamanızda fayda var, SWR ayarlı anten bile sökülüp  başka yerde kurulunca tekrar ayar gerektirmekte.  İlk QSO lar yapıldıktan sonra, anten tüner devreden çıkarılıp, kol boyları eşit miktarlarda kesilerek SWR 1 e yaklaştırılabilir. Anten tüner ile SWR nin 1 olması sizi yanıltmasın, anten tünerin by-pass konumu varsa mutlaka antenin gerçek SWR sini görün. İdeal anten, anten tünersiz 1 SWR verebilmelidir, 2,3 veya daha fazla SWR yi anten tüner ile 1 yapabilirsiniz, ancak bu durumda bile çıkış gücünüzde kayıp olduğunu unutmayınız. Ya da, gerçek SWR yi düşüremiyorsanız, anten tüneri mümkün olduğunca antene yakın koyun, antene giden kablo kısa olsun. 

 

HF Haberleşme için Gerekli gördüklerim:
4 BANT İNVERTED VEE ANTEN KOLLARI 3,5-7-14-28 MHz için,
ANTEN TÜNER