A- Field Day (Arazi Haberleşmesi) Nedir? :

      ÖNCELİKLE, Ben, field day (arazi haberleşmesi diyelim)  denilince evdeki tesisatın sökülüp, arazide, şebeke geriliminden bağımsız, akü veya jeneratör ile ve emek sarf edilerek kurulmuş harici bir anten ile çalışmayı düşünüyorum.     Bu konuda, ABD de her yıl, Haziran ayının belirlenmiş bir hafta sonu ARRL tarafından ülke çapında aktivite ve yarışmalar yapılmakta. (detaylı bilgi için tıklayınız). Bu aktivitenin belirlenmiş şartları ve kuralları var. Ben bu kuralların en temel olanını  geçerli kabul ediyorum:

  Ne olursa olsun cihazını ŞEBEKE GERİLİMİNDEN BAĞIMSIZ ÇALIŞTIR !

     İkinci önemli husus, mobil değil, harici anten ile çalışmak prensibi.  Sen evinde cihazını arabana monte et, çayını içerken mobil antenin SWR sini ayarla, ondan sonra gittiğin yerde arabayı gölgeye park et, bas mandala konuş mantığı, amatörlere değil, profesyonellere uygun bir davranış gibi geliyor bana. Ancak, yolda mobil olarak giderken yapacağın QSO yla bu dediklerimin karıştırılmaması kanaatindeyim. Fakat, Hedeflediğin yere varınca, cihazdan bilgi verip QRT olursun ve ekipmanlarını sıfırdan yeniden kurarsın.

    Arazi haberleşmesinde, ağırlıklı  HF ve bir miktar Paket haberleşmesi yapılmasını düşünmekteyim. Niye VHF veya UHF muhabere değil de, HF ve Paket. Çünkü, amacımız uzak yerden VHF veya UHF röle açmaktan ziyade, SİMLEKS görüşme olmalı. Karşında doğrudan ulaşabileceğin birileri olmalı. VHF ve UHF de simpleks ve de uzak mesafede görüşebileceğin kişiyi önce cep telefonu ! ile bulup cihazını, lütfen açtırman gerekli.. Tabiki enteresan rölelerin açılıp buralardaki amatörler ile QSO yapmak ve mümkünse bunları Simplekse çekmek ayrı ve tatlı kısmı.  

B- Arazi Haberleşmesi ile Afet ve Acil Hal Haberleşmesi Bağlantısı:

     Afet Haberleşmesi için hazırlanmış araçları bu yazının ve de Arazi Haberleşmesinin dışında tutuyorum. Fakat, FIELD DAY kavramının da AFET ve ACİL HAL HABERLEŞMESİ amaçlı olarak oluşturulduğunu düşünmekteyim.

    İlk başlarda, transistörlü ve 12 Volt ile çalışabilen Kısa Dalga cihazları olmadığı için, Arazi Haberleşmesi ile Afet Haberleşmesi bir paralellik gösteriyordu. Araziye-Afet Bölgesine ulaş, jeneratörü çalıştır, antenleri çek ve konuş.  Ancak, Transistörlü ve araba aküsünden Doğrudan  beslenebilen cihazların yaygınlaşması, Afet ve Acil Hal Haberleşmesinin daha profesyonelce düşünülmesini gerektirmektedir. Dolayısıyla, normal zamanda monte edilmiş cihazlar  ve mobil antenli Mobil Afet ve Acil Hal Haberleşme araçları olmalı ve gidildiği bölgede yeniden enerji ve anten ile uğraşılmaması gerekmektedir. Orada zamana karşı bir yarış söz konusudur.

     Arazi haberleşmesi olarak benim düşündüğüm, bireysel, en fazla 2-3 kişinin yapabileceği piknik (ve de mangal) içerikli bir aktivitedir. Ancak, en azından TRAC İstanbul Şubesi olarak Afet Mobilimiz olmadığına göre,  paragrafın başında bahsettiğim Arazi Haberleşmesi - Afet ve Acil Hal Haberleşmesi paralelliği günümüzde de İSTANBUL'da sürüyor demektir ve bu mobil oluşana kadar burada yazdıklarımdan, işinize gelenini Afet ve Acil Hal Haberleşmesinde de kullanabilirsiniz. Ben (inşallah gerekmez) tabiki kullanacağım ve hazırlıklarımı bireysel keyif almanın yanında, afet haberleşmesi gerekliliğini de göz ardı etmeden sürdüreceğim.

      Büyüklerimiz Deprem ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söylüyor. Ülke çapında yaşanan bunca tecrübeye rağmen, korkarım, ilk büyük depremde Devlet gene benim lambalı cihazıma muhtaç olacak..  Benim kişisel hazırlıklarım, sağlam temellere oturunca, bunu şube yönetimi gündemine de sokacağımdan şüphemiz olmamalı. İnşallah o zamana kadar Afet Mobilimiz olur da HOME MADE ekipmanla amatörce bir çalışma yapmayız. Yeri gelmişken, Afet Mobilin nasıl olması, kimin-kimlerin sorumluluğunda olması, cemiyetin malı değilde sırf kullanım amaçlı bize verilmesi de ayrı bir tartışmayı gerektirmekte. Bu konudaki düşüncelerimi  Arazi Haberleşmesinde Amatör Derneklerin üzerine düşenler başlıklı bölümde yazacağım.