Prvi organizovani počeci radio-amaterstva u Bosni i Hercegovini datiraju od 1946 godine kada je formiran Zemaljski odbor radio-amatera. Formiranjem Zemaljskog odbora i osnivanjem novih radio-amaterskih društava u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru, Doboju i drugim mjestima udaren je temelj organizovanijem i sistematskijem radu. U to vrijeme najvažniji i najteži problem bio je: Stvaranje kadrova doraslih da praktično sprovode novu liniju radio-amaterstva (rukovođenje kursevima i obezbjeđenje materijalnim sredstvima).

Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine razvio se postepeno u snažnu društvenu organizaciju i tokom vremena radio-amaterska organizacija narasla je danas na oko 30 radio klubova sa oko 1500 članova.

1947 godine u Zenici osniva se Radio klub ''Zmajevac'' YU4BAB. Klub je polako stasavao i ojačavao tako da je bio jedan od jačih radio klubova u bivšoj Jugoslaviji. Oko 1968 godine u Zenici osniva se još jedan klub, Radio klub ''Remzija Rebac'' YU4EZC, a 1979 godine Radio klub ''Zmajevac'' YU4BAB i Radio klub ''Remzija Rebac'' YU4EZC spajaju se u jedan klub pod nazivom Radio klub ''Zenica'' YU4BAB - YU4EZC.

1984 godine počinje izgradnja radio-amaterskog doma na obližnjoj planini Smetovi - nadmorske visine 1020 metara, a u 1985 godini je i svečano otvoren i predat na upotrebu radio-amaterima Zenice. Prvu zvaničnu vezu na otvaranju uradili su Savić Branislav YU4BE i Gajić Dragan.

1986 godine na 3. SPARG-u koji je održan na Igmanu učestvuju i dva zeničana, Tahmiščija Edber i Hodžić Mensur dok je Jaganjac Amir vršio obradu rezultata na 3. SPARG-u.

1987-1988 godine radio-amateri Zenice emituju prvu amatersku televiziju (ATV) na prostorima Bosne i Hercegovine.

1993 godine radio-amateri koriste novi pozivni znak T9 zbog nastale ratne situacije i formiranje nove države Bosne i Hercegovine.

1996 godine u Zenici je održan 1. Državni šampionat u ARG-u.

U 2000 godini radio-amateri Zenice nakon 30 godina korištenja prostorija deložirani su iz istih, a potom preseljeni u prostore iz kojeg svakog trenutka ponovo mogu letjeti van.

U 55-godišnjem istorijatu radio-amaterstva u Zenici, kroz klubove i u različitim vidovima aktivnosti, djelovalo je preko 1200 članova. Svaki član kluba je prema svojim mogučnostima, znanjem i sklonostima doprinosio razvoju ove dobrovoljne društvene organizacije.