1978 godina

 

POKAZNE VJEŽBE I ZBOROVI RADIO AMATERA BiH 

Od samog osnivanja Saveza radio-amatera BiH, sve do danas, zborovi radio-amatera su bili i ostali svojevrsna smotra rada i uspjeha naših radio-amatera za određeni period.

Mnogi naši članovi sa zadovoljstvom se sjećaju nekih ili svih naših zborova na kojima su se takmičili, razmjenjivali iskustva, diskutovali o problemima i uspjesima.

Kako se radio-amaterstvo u BiH sve više razvijalo, povečavao se broj članova i klubova, to je prije nekoliko godina zaključeno da jedan republički zbor ne zadovoljava potrebe i zahtjeve članstva, pa se prišlo organizovanju regionalnih zborova po pojedinim regionima, odnosno opštinama.

Tako su do sada održani regionalni zborovi u Zenici, Kladnju, Banovićima, Tuzli, N. Travniku, Zvorniku, Sarajevu Gradačcu, Maglaju, Mostaru i dr. Svi ovi zborovi bili su otvorenog karaktera, tako da su na njima učestvovali i klubovi iz drugih regija, a na nekim i učesnici iz drugih republika i pokrajina, što je davalo još veći značaj kako samim zborovima, tako i takmičenjima koja su se održavala.  

Postavljanje BIM-a na poliklinici

 

 

 

 

1979 godina

 

STO HILJADA RADIO VEZA

   Prvi u Republici po radio-goniometrisanju (lov na lisicu)  

U klub učlanjeno 310 članova – 90 je aktivnih

Radio-amaterizam u Zenici ima dugu tradiciju. Radio klub ''Zmajevac'' jedan je od prva tri u SR Bosni i Hercegovini. Fuzijom ''Zmajevca'' i ''Remzije Rebca'' nastao je radio klub ''Zenica''. Za kratko vrijeme vrijedni i istinski entuzijasti ovog kluba osvojili su niz priznanja. Uspostavili su sto hiljada radio veza širom Jugoslavije i svijeta. Dobitnici su Srebrne i Bronzane plakete Nikola Tesla i Boris Kidrič, zlatnog priznanja Savjeta za vaspitanje djece SR Bosne i Hercegovine. Prvi su u našoj republici počeli da komuniciraju sa svijetom i sa teleprinterom.

Početkom juna ove godine članovi Radio kluba ''Zenica'', njih 310, od čega ih je 90 aktivnih, položili su i ispit kao dobri domaćini i vješti organizatori. Oni su na Smetovima uspješno organizovali petnaesti zbor radio-amatera Bosne i Hercegovine. Pioniri i seniori zeničkog radio kluba bili su pobjednici u radio goniometrisanju (lov na lisice), treći u takmičenju mladih konstruktora i radio mreža u slučaju opasnosti. Kao najuspješniji takmičari na Republičkom prvenstvu u radio goniometrisanju, dvojica seniora Radio kluba ''Zenica'' – Tahmiščija Edber i Korugić Vejsil i dvojica pionira – Bajanović Goran i Pavlović Siniša, učestvovali su i na Otvorenom prvenstvu Jugoslavije.

Ovo su, međutim, samo neka od priznanja koje je Radio klub ''Zenica'' u posljednje vrijeme dobio. Jer, kada bismo željeli da ih nabrojimo sve, oduzelo bi mnogo prostora, a opet ne bismo uspjeli da ih sve predstavimo. Inače, u ovom klubu posebnu pažnju poklanjaju podmlatku, kao i omasovljenju kluba. Ovdje su već počeli da realizuju akciju – u svakoj mjesnoj zajednici sekcija radio kluba. Klub ima i poseban zadatak u opštenarodnoj odbrani, a jedan je od prvih koji je uspostavio vezu sa ugroženim stanovništvom Crnogorskog primorja kada ih je nedavno zadesio zemljotres.

Među najaktivnijim su: Sejmen Sejad, Berberović Mustafa, Vasić Slavoljub, Marjanović Miroslav, Makivić Luka, Bašić Mehmedalija, Đorđević Velimir, a ne treba zaboraviti ni veterane zeničkog radio amaterizma Hrlička Vladimir, Zamboni Ivica i Ćurić Zlatan.  

 

Polaznici kursa za ''C'' klasu

 

 

Sa UKV takmičenja - Lisac 1300 metara nadmorske visine

                   Vasić Slavoljub ''MIKI''         Sejmen Sejad ''SEJO''

 

               Sejmen Sejad                        Tahmiščija Edber  

 

                                                  Sejmen Sejad            Posavljak Naser      Tahmiščija Edber  

 

   Sejmen Sejad                                                                                     Tahmiščija Edber  

 

1980 godina

25.01.1980. godine održan je ispit za amaterskog radio-operatora ''B'' i ''C'' klase.

Ispitu za ''C'' klasu pristupili su sljedeći članovi radio kluba: Fejzić Rabija, Marinković Ljilja, Jaganjac Semir, Imamović Zijad, Hadžalić Mustafa, Buljić Nisvet, Gašpar Petar. Svi su položili ''C'' klasu.

Ispitu za ''B'' klasu pristupili su sljedeći članovi radio kluba: Savić Branislav, Hodžić Mensur, Pavlović Eduard. Svi su položili ''B'' klasu.

U komisiji za polaganje bili su: Ćurić Zlatan YU4XZ, Makivić Luka YU4CN, Avdagić Enver YU4VMA.  

 

1981 godina

 

Generacija radio-amatera 1980 godine

                                          Bonić Zdravko      Adžijaj Mustafa      

                                                                    Samira                        Bonić Helena                       Babić Slobodan

 

 

Učionica u radio klubu iz koje je izašao veliki broj radio-amatera

 

AKTIVNOST RADIO-AMATERA NA PRIVREMENOM RADU U INOSTARNSTVU

Grupa Jugoslovena na privremenom radu u SR Njemačkoj, koja je okupljena u klubu Jugoslovena “Edvard Kardelj” u Berlinu, ima među svojim članovima izvjestan broj radio-amatera. Oni su pokrenuli inicijativu za stvaranje odgovarajuće primopredajne sekcije pri klubu, u okviru koje bi bila postavljena amaterska radio stanica, vršena obuka za operatore i održavanje radio veza sa amaterima cijelog svijeta, a posebno sa amaterima iz domovine. Ova inicijativa je veoma dobro prihvaćena od svih Jugoslovena na privremenom radu, koji su ispoljili veliko interesovanje za ovu aktivnost.

Prva akcija, koju su članovi kluba organizovali, održana je u okviru proslave 29. novembra,  Dana Republike. Tom prilikom, u posjetu su došli predstavnici Banja Luke, zajedno sa kulturno-umjetničkim društvom “Đuro Pucar – Stari”. Održana je prigodna svečanostm, a radio-amateri su preko radio stanice pri društvu nauke i tehnike “ Mihailo Petrović – Alas” – DJ0QJ, prenosili pozdrave, u ime prisutnih, u Domovinu. Vezu je pratio veliki broj amatera iz svih krajeva Jugoslavije.

To su bili: YU4IM, YU1NUU, YU1AK, YU2RUU, YU4RR, YU1OYD, YU2CB, YU4BT, YU4WKZ, YU5XJJ, YU6ZAP/MM, YU1AHX, YU1AXY, YU4VBA, YU2RGY, YU1OWI YU4EHP kao i F6GNZ (YU1KG) i DJ0JO.

…………

VIŠESTRUKI ŠAMPION

Nije slučajno da pišemo o Edberu Tahmiščiji, članu Radio kluba ''Zenica'', YU4EZC koji je od 1976. godine, kada je postao republički prvak u radio goniometrisanju (ARG), uspješno branio i zadržavao naziv najboljeg u Republici četiri godine uzastopno.

Ovog vrijednog radnika elektrotehničara zaposlenog u Željezari Zenica, uzornog i primjernog člana radio kluba Zenica sreli smo u prostorijama Radio kluba ''Zenica''.

Saznanja o Edberu i njegovim uspjesima i poteškoćama bio je povod razgovora što smo ga tom prilikom vodili u radio klubu

   

                                      

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Član radio kluba postao sam još dok sam bio učenik Industrijske škole u Zenici (1968 godine) kada sam završio kurs za konstruktora. Svakako, kroz aktivan rad u klubu 1974. godine zainteresovala me disciplina radio goniometrisanje (ARG), jer ona nema dužu tradiciju – priča Edber, a mi nastavljamo.

ARG, ili popularno nazvano ''lov na lisice'' je tehničko-sportska disciplina u kojoj takmičar mora, uz pomoć specijalnog  prijemnika (lisičara), otkriti i pronaći  skrivene radio stanice ''lisice'' koje su u pravilu i obično nalazi u šumovitom predjelu određenog terena. Za vrijeme izvođenja ovog zadatka takmičar mora da mnogo trči, pa je za ovu disciplinu potrebna izuzetna fizička kondicija.

Već 1976.godine Edber je osjetio zadovoljstvo zbog osvojenog prvog mjesta na takmičenju zeničke regije radio amatera. Osvajanjem prvog mjesta na ovom takmičenju stekao je uslove za nastup na Republičkom prvenstvu iste godine u Sarajevu, gdje je osvojio prvo mjesto. I kao prvoplasirani na Republičkom prvenstvu 1976. godine Edber nije otputovao na Savezno takmičenje zbog nemogućnosti odsustvovanja sa radnog mjesta.

U 1977.godini Edber je nastavio sa uspjesima. Na takmičenju u Novom Travniku osvojio je prvo mjesto, na Republičkom prvenstvu u Ilijašu u pojedinačnoj konkurenciji ponovo zauzeo prvo mjesto, a njegov klub u ekipnoj konkurenciji drugo mjesto. Podatak sa međunarodnog takmičenja održanog na Tjentištu 1977. godine od 126 međunarodnih učesnika, Edber je zauzeo 32. mjesto

Na Jahorini održano je Republičko prvenstvo 1978. godine na kojem je Edber zauzeo ponovo prvo mjesto, a drugo mjesto klubska ekipa. Savezno takmičenje održano je na Borskom jezeru bez Edbera zbog nemogučnosti odsustvovanja sa radnog mjesta.

Radio klub ''Zenica'' bio je domaćin Republičkog zborovanja radio amatera na Smetovima 1979. godine, gdje je ujedno održano i regionalno zborovanje, na kojem je po prvi put učestvovala pionirska sekcija radio goniometrista. Izuzetno povoljan plasman zeničkih radio-amatera Edber Tahmiščija zauzeo je prvo mjesto, klubska ekipa prvo mjesto i pionirska ekipa prvo mjesto, i uz to sve laskava priznanja za uspješnu i izvanrednu organizaciju.

Na šampionatu Jugoslavije u amaterskom radio goniometrisanju ''ŠARG 79'' održanom na Kozari 1979. godine koji je imao međunarodni karakter Edber je bio član Republičke ekipe BiH, gdje je u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo 16 mjesto.

Na kraju imalo bi još mnogo toga da se kaže – Edber ističe aktivnost u Opštinskoj konferenciji SSO-e Zenica, učešće u Omladinskoj radnoj brigadi Narodne tehnike na Tjentištu, uspjesi u nastupima za klubsku ekipu u disciplinama ''UDES'' i ''RMZO'' pripreme ekipe Narodne tehnike u Sutomoru.

Razgovarajmo još o radio-amaterstvu, o aktivnostima radio amaterskih organizacija u okviru značaja i doprinosa u razvoju i podruštvljavanju sistema ONO i DSZ. Edber Tahmiščija, zaista, ima energije i volje i snage u sebi i mora mu se vjerovati da bi mogao i još više postići da odlazi na sva takmičenja, bez obzira kojom se djelatnošću bavio i što je to radio-amaterstvo, a ne fudbal, košarka ili drugo. Edber je za svoj rad pored mnogobrojnih priznanja dobio i srebrnu plaketu Narodne tehnike BiH.  

 

DOBITNICI PRIZNANJA NARODNE TEHNIKE U 1981. GODINI

Srebrna plaketa Narodne tehnike :

Vasić Slavoljub

Diplome :

Makivić Luka

Buljić Nisvet  

 

ŠAMPIONSKI REZULTATI

Takmičenje radio-amatera BiH na Makljenu

U Prozoru 13-14. Juna 1981 godine okupilo se preko 200 radio-amatera iz cijele republike na XV šampionatu u amaterskom radio goniometrisanju i drugom zboru radio-amatera mostarske regije.

Na šampionatu koje se još popularno zove ''lov na lisice'' nastupilo je više od 80 takmičara i prema ocjeni stručne komisije saveza za ARG koja je pratila takmičenje, izražen je značajan napredak u razvoju ove discipline radio-amaterizma u našoj republici.

Najveću spremnost i znanje pokazali su takmičari u pionirskoj konkurenciji i samo je kod njih utvrđen ekipni poredak. Prvo mjesto osvojili su pioniri Radio kluba ''Nikola Tesla'' iz Ilidže, drugo mjesto Radio klub ''Zenica'' iz Zenice, a treće mjesto pioniri Radio kluba ''Mladost'' iz Sarajeva.

......  

 

REPUBLIČKO ARG TAKMIČENJE U PROZORU

U Prozoru je, 13-14. Juna održano Republičko takmičenje BiH. Na 3,5 MHz takmičenje je održano u svim kategorijama dok na 144 MHz nije bilo dovoljno takmičara (svega 5).

Takmičilo se 17 pionira, 18 juniora, 23 seniora, 3 žene i 7 veterana. Plasman je bio sljedeći:  

Pioniri:                                                              Pioniri – ekipno:                       

1. Damir Terzić – 3 TX – 51,00 min.           1. Radio klub “Nikola Tesla”

2. Zoran Gajić     – 2 TX – 54,32 min   .         2. Radio klub “Zenica”

3. Emir Hadžić    – 2 TX – 59,01 min   .         3. Radio klub “Mladost”

………..  

Organizacija Šampionata bila je dobra. Najkraće rastojanje između automatskih predajnika iznosilo je 4.900 metara.

Kao napomene uz takmičenje, navodimo sljedeće: dosta takmičara ne poznaje propozicije, kvalitet uređaja nije na odgovarajućem nivou, dosta takmičara se ne ponaša korektno i kao zaključak, prema svemu pokazanom može se konstatovati da je ARG aktivnost u BiH u neprekidnom usponu.  

 

ARG PRVENSTVO NA ILIDŽI

U čast Dana veze, Radio klub “Nikola Tesla” iz Ilidže organizovao je ARG prvenstvo 26.09.1981. godine. Takmičenje je održano na terenima Ilidže – Vrelo Bosne na 3,5 MHz a učestvovalo je 29 takmičara iz 4 radio kluba.

……….

U kategoriji juniora (10 takmičara iz 3 radio kluba) najbolji je bio Edin Gadžo (4 TX 26,33 min.), drugi Nedžad Katlak (4 TX 44,21 min), a treći Simeun Davidović (4 TX 50,39 min). Ukupno 6 takmičara je prekoračilo vrijeme takmičenja.

U kategoriji seniora (9 takmičara iz 3 radio kluba) prvi je bio Rade Jokić (5 TX 56,10 min.) drugi Željko Pavlović (5 TX 59,11 min.) a treći Edber Tahmiščija (5 TX 61,15 min.). Predviđeno vrijeme takmičenja prekoračilo je 5 takmičara.

Sakriveni predajnici bili su automatski i ovjera je vršena pečatom. Start je bio pojedinačan, svakih 5 minuta.

Odlučeno je da ovo takmičenje postane tradicionalno i da se održava svake godine.  

 

SA GODIŠNJE KONFERENCIJE RADIO KLUBA

 

 

 

1982 godina

 

Zenički radio-amateri  ''generacija '80''

 

 

                           Bonić Zdravko  

 

                                            Alilović Melita,  Ganibegović Munira,                       ,Samira

                                             Bonić Helena,     Barašin Dragica,  

 

                                   Adžijaj Mustafa, Alilović Melita, Bonić Zdravko

                                                                         Jusufović Emir  

 

                              Bonić Mario  

 

        Baždalić Semir  

 

     Bonić Zdravko,          Baždalić Semir,           Tomić Dragan - Toza,       Bonić Mario  

 

 

 

Barašin Predrag, Bajić Stevan, Posavljak Albin

Adžijaj Mustafa, Alilović Melita, Bonić Zdravko  

 

XV JUBILARNI ŠARG BOSNE I HERCEGOVINE

Legendarno Čajniče, mjesto formiranja proslavljene II proleterske brigade, bilo je domaćin XV jubilarnog šampionata Bosne i Hercegovine u amaterskom radio-goniometrisanju. Više od 200 takmičara , posmatrača i gostiju okupilo se od 4. do 6. Juna u ovom prelijepom mjestu da u drugarskom nadmetanju i fer-borbi pokažu svoje znanje i mogučnosti u domenu radio-goniometrije. Ambijent koji se samo poželjeti može, ljubazni domaćini i prekrasni tereni na kojima se odvijalo takmičenje bili su inspiracija i za odlične rezultate koji su postignuti u svim kategorijama.

Prijavljeno je i uzelo učešća u takmičenju 39 seniora, 30 juniora, 26 pionira, 8 žena i 8 veterana, među kojima su se, osim takmičara iz Bosne i Hercegovine, našli i takmičari  iz SR Crne Gore, Srbije, Slovenije i SAP Vojvodine.

Doček takmičara, prihvat u hotelima, otvaranje Šampionata i samo takmičenje protekli su  onako kako se samo poželjeti može kroz dobru organizaciju, svečarsko raspoloženje cijelog grada i drugarske odnose među takmičarima došlo je do izražaja neraskidivo jedinstvo, bratstvo, drugarstvo i riješenost da se nastavi putem koji je zacrtao naš veliki vođa drug Tito, a njegova vizionarska misao bila je prisutna i ovdje na mjestu gdje je formirao slavnu II proletersku.  

Rezultati takmičenja:

 

Seniori – generalni plasman                              

1. Dušan Čeho                   - YU1FJK  (5)  0,48,08         

2. Drago Petrović               - YU6        (5)  0,52,10          

3. Goran Krajcar                - YU3EOP (5)  0,52,44         

 

Seniori – YU4 plasman  

1. Edin Gadžo                    - YU4FRS  (5) 0,59,30  

2. Mirza Prljača                  - YU4ECJ  (5) 1,01,20  

3. EdberTahmiščija          - YU4EZC  (5) 1,03,08  

 

Seniori ekipno – YU4 plasman

1. RK “Čajniče”                 - YU4ECJ          (10)   2,05,15

2. RK “Nikola Tesla”         - YU4FRS          (10)   2,17,20

3. RK “Gračanica”             - YU4DNO        (10)   2,37,05  

 

 

Juniori – generalni plasman i YU4 plasman

1. Njegoš Tupeša               - YU4ECJ          (4)  0,58,00

2. Milomir Jovanović          - YU4ECJ          (4)  1,01,00

3. Hilmo Bešlija                  - YU4ECJ          (4)  1,01,20  

 

Juniori ekipno – YU4 plasman 

1. RK “Čajniče”                 - YU4ECJ          (8)  1,59,20

2. RK “Nikola Tesla”          - YU4FRS         (8)  2,08,08

3. RK “Manojlo Popić”      - YU4ELJ           (8)  2,31,00  

 

Žene – YU4 plasman

1. Alija Šišić                      - YU4EZC         (3)  1,08,30

2. Ljiljana Cvjetković          - YU4FDE         (3)  1,20,40

3. Senada Korjenić             - YU4EAC        (2)  0,42,10  

 

Veterani – generalni plasman                            

1. Josip Filo                        - YU7                (3)  0,34,40

2. Sead Šuša                      - YU4DNO        (3)  0,41,24                 

3. Mensur Hodžić             - YU4EZC         (3)  1,03,40         

        

Veterani – YU4 plasman

1. Sead Šuša                      -YU4DNO         (3)   0,41,24

2. Mensur Hodžić             - YU4EZC         (3)   1,03,40

3. Nikola Nikolić                - YU4FDE         (2)   1,12,00  

 

Rezultati koj su postignuti svakako su odraz ozbiljnijeg pristupa ovoj disciplini u SR BiH, a nabavkom većeg broja uređaja  i opreme za treninge sigurno je da će ova disciplina naći još veći broj poklonika među radio-amaterima.

Proglašenje rezultata, podjela nagrada i priznanja obavljeno na HAM FESTU u hotelu  “Čajniče” uz bogat program koji su pripremili članovi kulturno-umjetničkog društva iz Čajniča.  

 

 

 

ARG ''ILIDŽA '82''

Kao i svake godine u organizaciji Radio kluba “Nikola Tesla”, Ilidža – YU4FRS, održava se takmičenje u amaterskoj radio-goniometriji, u povodu Dana veze.

Ove godine, 25. septembra okupilo se negdje oko 100 takmičara i posmatrača na terenima oko klupske prostorije. Prostor na kojem su bile postavljene “lisice” bio je prema izletištima Vrela Bosne, a poslužilo nas je i idealno vrijeme.

Sarajevski list “Oslobođenje”, “Sarajevske novine”, kao i prvi program radio Sarajeva i Sarajeva 202, u nekoliko navrata su pisali i izvještavali o takmičenju i sa takmičenja, a veliku pomoć imali smo i od lokalne omladinske radne akcije “Ilidža 82” koja nam je obezbijedila “partizanski ručak”.  

U dva navrata za vrijeme takmičenja, staza je nadgledana iz helikoptera, tako da smo imali puni uvid u tok takmičenja i kretanje takmičara.

Rezultati takmičenja su sljedeći:

U kategoriji pionira nastupilo je pet takmičara. Najbolji je bio Damir Karačić (YU4FRS) koji je 3 predajnika našao za 28,14 minuta. Drugi je Žarko Milutinović (YU4FST) sa 33,10 a treći Nedim Duratbegović (YU4EZC) sa 38,19 minuta.

U kategoriji juniora učestvovalo je 11 takmičara iz YU1 (2 takmičara), YU4 (8 takmičara) i YU7 (1 takmičar). Najbolji je bio Senad Pajić (YU4ABV) sa 26,00 minuta za 4 predajnika, drugi je Mladen Slijepčević (YU4ABV) sa 26,55 minuta, a treći Obrenko Čolić (YU7KMN) 30,42 minuta.

Kategorija seniora bila je najbrojnija. Takmičilo se 16 takmičara iz YU1 (2 takmičara), YU2 (2 takmičara), YU4 (11 takmičara), YU7 (1 takmičar). Najbolji je bio Milan Stojanović (YU1FJK)sa 29,35 minuta za 5 predajnika, drugi je Edin Gadžo (YU4FRS) sa 30,40 minuta, a treći Ivan Todorović (YU1FJK) sa 34,20 minuta. 

U kategoriji veterana nastupila su 2 takmičara. Prvi je Mensur Hodžić (YU4EZC) sa 56,10 minuta za 3 stanice, a drugi Ivan Gromilović (YU7KMN) sa 63,40 minuta.

Od 7 takmičarki iz YU1 (1 takmičarka), YU4 (4 takmičarke), YU7 (2 takmičarke) najbolja je bila Silvija Kulić (YU7KMN) sa 41,00 za 4 predajnika, druga je Edina Jašarević (YU1FJK) sa 48,09 minuta a treća Aranka Binder (YU7KMN) sa 50,50 minuta.

Medalje i diplome takmičarima su podijelili predsjednik PK SRA BiH Vlado Vidović, Velimir Jelovac, predstavnik RSNO BiH kao i istaknuti aktivisti Meho Kulić i Josip Karačić.

Nakon proglašenja rezultata takmičenja, dodjele nagrada i “partizanskog ručka” amateri su još dugo pjevali radujući se uspješnom završetku jedne velike radio-amaterske manifestacije.  

 

1983 godina

 

SEMINAR ZA ARG INSTRUKTORE

Na osnovu programa rada za 1983. godinu i odluke Predsjedništva Konferencije Saveza radio-amatera BiH sa 7. sjednice, održane 15. Marta 1983. godine na Smetovima kod Zenica održan je seminar za ARG instruktore.

Organizator seminara je bila Komisija za ARG Presjedništva SRA BiH, a domaćin je bio Radio klub “Zenica”.

Na seminaru je bilo 28 polaznika iz 15 radio klubova.

Seminar se odvijao prema Programu kojeg je Predsjedništvo verifikovalo na svojoj 7. sjednici od 15. Marta 1983. godine.

Tako je prvog dana razmatrano uopšte o radio-goniometriji i prerađivana knjiga “Uvod u radio-goniometriju”. Drugog dana je razrađivana tehnika i taktika u radio-goniometrijskim takmičenjima, kao i propozicije za organizaciju ARG takmičenja. Trećeg dana obrađivane su šeme prijemnika i predajnika za ARG, a četvrtog dana organizovano je jedno ARG takmičenje, između članova Radio kluba “Zenica” i polaznika seminara.

Moramo istaći da su seminarci pokazali veliki interes za materiju koja im je prezentirana u toku predavanja. Nastava se odvijala prije i poslije podne i to od 8-12 i od 18-20 časova. U slobodnom vremenu vođene su veoma korisne diskusije u kojima su razmjenjivana mišljenja i iskustva. Nastavnici na seminaru su bili: Ivo Sesartić iz Beograda, Sejmen Sejad i Tahmiščija Edber iz Zenice te Janjić Vukašin i Nezir Zildžić iz Sarajeva.  

 

DRUGO OTVORENO ARG PRVENSTVO ZENICE

Na drugom otvorenom ARG prvenstvu Zenice, održanom u organizaciji Radio kluba “Zenica” učestvovalo je 37 takmičara. U kategoriji seniora najbolji je bio Gadžo Edin (YU4FRS). U juniorskoj konkurenciji prvi je bio Tafro Emil, takođe iz YU4FRS, u kategoriji žena – Kulić Esma, a u kategoriji pionira – Karačić Damir. Najbolji stariji senior bio je Janjić Vukašin.

Na ovom takmičenju trijumfovali su takmičari iz YU4FRS, osvojivši sva prva mjesta.  

 

XVI ARG ŠAMPIONAT SRA BiH

U Jajcu, gradu punom legendi iz novije istorije naših naroda i narodnosti, i u  povodu obilježavanja 40-godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a, održan je XVI šampionat u ARG-u SRA BiH. Šampionat je održan u vremenu od 27. do 29.05.1983. godine. Domaćini, društveno-političke i radne organizacije grada Jajce i radio klub kao organizator, uložili su maksimalne napore da ovaj šampionat pripreme što bolje, u čemu su u potpunosti uspjeli.

Smještaj takmičara i gostiju organizovan je u kompleksu hotela na Plivskom jezeru pored Jajca, gdje je izvršeno i svečano otvaranje Šampionata. Na svečanom otvaranju govorio je Vladimir Vidović, predsjednik Konferencije SRA BiH, a prisutne takmičare i goste, u ime domaćina, pozdravio je i šampionat otvorio Fikret Kasum, sekretar OK SK Jajce.

Za takmičenja koja su se  odvijala u svim kategorijama na 3,5 MHz, prijavilo se ukupno 120 takmičara iz cijele SR BiH i 3 člana radio kluba YU1AHI iz Beograda. Takmičarski tereni su odabrani u selu Majdan kod Mrkonjić Grada i bili su idealni za ovu vrstu takmičenja.

Rezultati koji su postignuti govore o stalnoj ekspanziji ove discipline u svim klubovima i o znatno ozbiljnijem prisustvu od strane takmičara. Rezultati su sljedeći:  

 

Seniori – generalni plasman:                                    Seniori – YU4 plasman:

1. Gadžo Edin              - YU4FRS    43,54            1. Gadžo Edin               - YU4FRS   43,54      

2. Prljača Mirza            - YU4ECJ     43,55           2. Prljača Mirza            - YU4ECJ    43,55

3. Tahmiščija Edber   - YU4EZC     53,40          3. Tahmiščija Edber   - YU4EZC   53,40  

 

Juniori – YU4 plasman:                                          Žene – YU4 plasman:

1. Pajić Senad               -YU4ABV   45,00           1. Vidaković Tanja     - YU4ELJ   66,08           

2. Davidović Simeun - YU4EZC  47,30             2. Jajčević Olivera      - YU4EJC   76,43

3. Kaltak Nedžad          - YU4FRS   48,53            3. Alilović Melita     - YU4EZC  86,30  

 

Pioniri – YU4 plasman:                                         Stariji seniori – YU4 plasman

1. Karačić Damir    - YU4FRS   30,36                 1. Hodžić Mensur  - YU4EZC    37,07

2. Krđalić Amel       - YU4FRS  48,48                 2. Šuša Sead            - YU4DNO  46,40

3. Terzić Darmin  - YU4EZC   60,20                 3. Karačić Josip       - YU4FRS    51,20  

 

EKIPNI PLASMAN

Seniori                                                                 Juniori  

1. RK “Nikola Tesla”   - Ilidža     110,04             1. RK “Prenj”               - Konjic   120,28

2. RK “Čajniče”           - Čajniče 110,10             2. RK “Nikola tesla”     - Ilidža     130,18

3. RK “Zenica”          - Zenica  134,04             3. RK “Zenica”           - Zenica  159,38  

 

Žene                                                                  Pioniri 

1. RK “Manojlo Popić”  - Ilijaš    168,28           1. RK “ Nikola Tesla” - Ilidža           79,34

2. RK “Jajce”                 - Jajce    175,50          2. RK “Zenica”         - Zenica       142,00

3. RK “Zenica”            - Zenica 159,38          3. RK “Gračanica”      - Gračanica  152,35  

 

Plasman 144 MHz – egzibiciono:

1. Gadžo Edin                 - YU4FRS

2. Polić Goran               - YU4EZC

3. Tahmiščija Edber     - YU4EZC  

 

 

 

                                                       Davidović Simeun 

Na završnoj svečanosti podijeljene su diplome i pehari u svim konkurencijama. Posljednjeg dana priređena je kolektivna posjeta muzeju II zasjedanja AVNOJ-a i kulturno-istorijskim znamenitostima Jajca.  

 

KURSEVI

U 1983 godini održavani su mnogobrojni kursevi i jedan od njih je i kurs o SSTV-u koji je održao Savić Branislav - BANE. Na slikama vidimo sami tok predavanja i zajedničku snimku polaznika kursa.

 

 

Stoje: Jaganjac Semir, Savić Branislav, Savić Branislav, Makivić Luka, Jaganjac Amir, Sejmen Sejad, Babić Slobodan, Marjanac Savo, Hodžić Mensur, .... , Posavljak Naser, Ganibegović Munira, Cvijeta, Kahriman Mehemed, Bonić Helena, .... , Duratbegović Nermin, Bonić Zdravko, Barašin Predrag

 Čuće: Zukić Suad, Hodžić Nerma, ... , ...., Makivić Slavenko, Jusufović Emir, Ašćerić Sulejman, Mujanović Nermin

 

1984 godina

 

Proslava Nove godine u radio klubu

 

Ganibegović Munira, Savić Branislav, Sejmen Sejad, Jaganjac Amir, Hodžić Mensur, Zukić Suad

                                                     Adžijaj Mustafa                                                             Polić Goran

 

 

Lazović Dragan, Miljak Zorislav, Ganibegović Munira, Savić Branislav, Sejmen Sejad, Bajić Stevan

 

OTVORENO ARG PRVENSTVO ''ZENICA '84''

Sve više je takmičenja u amaterskom radio-goniometrisanju, sve više mjesta koje ne samo da sa uspjehom organizuju ta takmičenja, već uspijevaju široko obavijestiti i dovesti takmičare iz raznih radio klubova.

Tako, na jednoj strani imamo rasprave o neefikasnosti informisanja a na drugoj ono na najbolji način teče. Da je tako “Zenica 84” je najbolji primjer. Cifra od 76 amaterskih radio-goniometrista, koji su nastupili 12. aprila iz 11 radio klubova je najbolji dokaz. Vidljivo je da su ti mladi, pa i “stari” ljudi, željni sastajanja, nadmetanja, da pokažu šta znaju i koliko su napredovali. Jer, ako uporedimo prošlogodišnji odziv i nastup na “Zenica 83”sa ovogodišnjim, onda je to odnos 37:76 takmičara – dakle uvečanje za više od 100 %.

Među pionirima kojih je nastupilo 23, najbolji je bio Karačić Damir iz YU4FRS, kome je za 3 stanice trebalo 40:30 minuta. Drugi je bio Tuzlić Adnan iz YU4EJC sa 42:48 i treći Simić Vladimir iz YU4EZC sa 48:00. Reklo bi se stanice su bile dobro skrivene.

Iz istih radio klubova su bila i trojica najboljih juniora: dvojica iz YU4EJC i jedan iz YU4EZC. Nastupilo ih je 13. Najbolji je bio Novaković Ile sa 49:36 minuta za 4 stanice. Drugi je bio Pavlović Pavle iz YU4EZC sa 52:40, a treći Čulić Branko sa 69:04 minute.

Nastupilo je i 10 žena. Dvije sa istim prezimenom Kulić uzele su prva dva mjesta: Silvija iz YU7KMN utrošila je 57:55 minuta za 4 stanice, dok je Esma iz YU4FRS utrošila nešto više, 72:71. Treća je bila Jajčević Olivera iz YU4EJC sa 76:00 minuta.

Godine teku, pa i u Gurbeta Samiru. Prošle godine junior, ove senior. No, to mu nije smetalo da osvoji prvo mjesto među seniorima kojih je nastupilo 24. Za 5 stanica utrošio je 52:10 minuta. Kolega iz istog radio kluba YU4FRS Čatić Hasan zaostao je za njim svega 4 sekunde, dok je treći bio Pap Tibor iz YU7GMN sa 55:11 minuta 

Na kraju da navedemo i pandan pionirima (i jedni i drugi su tražili 3 stanice) starije seniore, koji su po godinama – stariji, a ako je suditi po prvaku onda i teži. Za tri stanice Hodžić Mensur iz YU4EZC utrošio je 50:45 minuta. Sve uporniji i prisutniji Josip Karačić iz YU4FRS bio je drugi sa 67:52. Treći je bio Makivić Luka iz YU4EZC sa 84:11. Kod ove kategorije ćemo napraviti iznimku, u ovoj Jubilarnoj godini ARG (30 godina) pa ćemo navesti i ostale. Vukašin Janjić iz YU4FRS, vrlo uspješni konstruktor ARG tehnike (i ostale), odličan organizator ARG takmičenja i odličan takmičar, bio je četvrti, Šuša Sead iz YU4DNO peti, a kreator vrlo atraktivnog takmičenja “ARG u naseljenom mjestu” Kiš Jozef iz YU7GMN šesti.

Ali, na ovom takmičenju bila je primjenjena i jedna novina, jedna provjera drugačijeg načina obračuna ekipnog plasmana – kao kod saveza radio-amatera Vojvodine. Za osvojeno prvo mjesto dobijao je klub 15 poena, za drugo 14, itd. Na kraju poslije obračuna prvi je bio Radio klub “Zenica” YU4EZC, sa 118 poena, drugi Radio klub “Nikola Tesla” iz Ilidže sa 106 poena, treći Radio klub “Jajce” iz Jajca sa 87 poena, četvrti Radio klub “Mužlja” iz Mužlje sa 52 poena itd.

Takmičenje je održano na izvanrednim terenima Smetova. Kasnije je u Zenici održan zajednički ručak, dodjeljena priznanja i slijedio je pozdrav “Do sljedećeg susreta”.

Poželimo Radio klubu “Zenica” još mnogo uspjeha i takmičara narednih godina.

 

 

ARG ŠAMPIONAT SR BiH

Domaćini ovogodišnjeg ARG šampionata SRA BiH bili su radio-amateri Mostara. Šampionat je održan od 08. do 10. juna 1984. godine i  na njemu je učestvovalo oko 300 takmičara i gostuju. i ovog puta moglo se konstatovati da ARG takmičenja privlače sve amatera i iz drugih republika, što doprinosi kvalitetu i masovnosti. Interesantno je napomenuti da su u takmičenju učestvovali i amateri koji se zvanično nisu prijavili Organizacionom odboru. Ukupno, na takmičenju je bilo 186 amatera iz 23 radio kluba, što je veoma velika brojka koja je garantovala odgovarajuće rezultate.

Pored bosansko-hercegovačkih klubova, na startu su se pojavili i članovi iz Radio kluba “Novi Beograd”, Radio klub “Sombor”, Radio klub “Surdulica” kao i ekipa SR Srbije. Za sve takmičare to je bila provjera mogućnosti prije odlaska na 28. ŠARG SRJ, koji se održava u Postojni.  

 

Seniori - 144 MHz

1. E. Tahmiščija                - YU4EZC        1,00,37  (4 TX)

2. I. Todorović                     - YU1SRS        1,29,23  (4 TX)

3. S. Gurbeta                      - YU4FRS         1,26,11  (1 TX)  

 

Žene 3,5 MHz:                                    

1. G. Krčmar                      - YU4EJC          46,32              

2. S. Kulić                          - YU7KMN         52,41               

3. N. Stanković                  - YU1KFG         53,29                 

 

Pioniri 3,5 MHz:  

1. A Krdžalić                      - YU4FRS         16,31  

2. S. Habibović                   - YU4ECJ         18,39  

3. A. Habibović                  - YU4ECJ          22,20  

 

 

Ekipni plasman pionira:

1. Radio klub “Čajniče”

2. Radio klub “Jajce”

3. Radio klub “Mostar”   

 

Juniori 3,5 MHz:

1. A. Šabanović                  - YU4ECJ      31,25

2. M. Mašić                        - YU4AVW       37,25

3. M. Krneta                      - YU4FNO         38,26  

 

Juniori ekipno:

1. Radio klub “Čajniče”

2. Radio klub “Jajce”

3. Radio klub “Kreka”  

 

Stariji seniori:

1. J. Karačić                       - YU4FRS          48,19  

2. M. Hodžić                     - YU4EZC          41,00

3. L. Makivić                    - YU4EZC          46,10  

 

Seniori 3,5 MHz: 

1. D. Ćeho                         - YU1FJK          37,17

2. E. Šalman                     - YU4EJC          41,12

3. N. Čeljo                         - YU4DNO          42,20  

 

Seniori ekipno:

1. Radio klub “Jajce”

2. Radio klub “Zenica”

3. Radio klub “Doboj”  

 

 

 

Sejmen Sejad, trener ARG ekipe

 

 

Kondicione pripreme naših takmičara

 

 

Neke pripreme su bile uspješne, a neke NEeeee !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Nakon trčanja, ogladni se

 

 

                                                                     Zukić Suad, Adžijaj Mustafa, Jaca, 

 

 

 

ARG TAKMIČENJE U POSTOJNI

Jubilarni 28. šampionat  amaterskih radio-goniometrista Saveza radio-amatera Jugoslavije održan je od 22. do 25. avgusta u Postojni. Ovaj šampionat imao je i jubilarni karakter, jer je prvo ARG takmičenje održano prije 35 godina u Ljubljani.

Na ŠARG-u su učestvovali ekipe iz svih naših republika i pokrajina, kao i ekipa iz SR Njemačke i Austrije. Takođe, ovo je bila prilika da se najzaslužnijim  aktivistima na polju ARG-a dodijele priznanja, da se održe savjetovanja i da se demonstriraju i prikažu amaterski uređaji i oprema.

Rezultati 28. ŠARG-a SRJ

Plasman prvih pet takmičara po kategorijama je sljedeći:  

Ekipni plasman na 3,5 MHz   

 

Juniori:  

1. Vujotić-Ivanović       – YU6  

2. Osterman-Puhan      – YU2  

3. Tikvicki-Ozvald       – YU7  

4. Arban-Mirković      – YU8  

5. Terzić-Pavlović     – YU4  

 

Seniori:                                                          

1. Mermal-Cvetić        - YU3                    

2. Ćeho-Kričak           - YU1                       

3. Mitrović-Tatar         - YU6                       

4. Borković-Čolić       - YU7                        

5. Čeljo-Tahmiščija  - YU4                          

 

Stariji seniori:

1. Vukašin Janjić       – YU4

2. Brano Brajević      – YU6

3. Mensur Hodžić   – YU4

4. Milan Božinović     – YU2

5. Veselin Babić        – YU6  

 

ARG ILIDŽA 84

Već četvrtu godinu uzastopno okupljaju se radio-goniometristi na Ilidži, da zajednički, kroz takmičenje, obilježe Dan roda veze, 26. septembar. Za to vrijeme od klupskog takmičenja YU4FRS-a sa 40-ak takmičara iz YU4, došlo je do značajne gradske manifestacije, koja je našla svoje mjesto u programima i protokolu društveno-političkih organizacija i skupštine grada Sarajeva, a posebno opštine Ilidža.  

 

                                  Hodžić Mensur, YU4EZC  

 

Ovom prilikom, 29.09.1984. godine takmičenje je održano pod nazivom “Četvrto otvoreno prvenstvo grada Sarajeva u amaterskoj radio-goniometriji – ILIDŽA 84”, pod pokroviteljstvom Gradske konferencije Narodne tehnike, u neposrednoj organizaciji Radio kluba “Nikola Tesla”, Ilidža. Značajan doprinos u organizaciji dali su i članovi Radio kluba “Sarajevo” i Akademskog Radio kluba, YU4GYZ iz Sarajeva.

YU1 – 13 takmičara   (3 kluba)

YU2 – 2 takmičara     (1 klub)

YU3 – 2 takmičara     (1 klub)

YU4 – 67 takmičara   (12 klubova)

YU7 – 24 takmičara   (5 kubova)

Želeći prvenstveno korektno i objektivno takmičenje, na svakoj poziciji, od starta, preko posada na lisicama, do cilja, svuda su se nalazili članovi ove ekipe iz bar dva kluba.

Tehnika je za ovu priliku posuđena od YU4EZC, dobrih prijatelja iz Zenice.

Rezultati YU4EZC-a  po kategorijama:

Seniori:                                                              Stariji seniori:

1. Čeho Dušan              - YU1FJK                    1. Janjić Vukašin      - YU4FRS

2. Tahmiščija Edber  - YU4EZC                      2. Hodžić Mensur  - YU4EZC

3. Kokolj Miran              - YU3DLT  

Vrijeme je učinilo svoje. Cijeli tok takmičenja pratila je uporna jesenja kiša, pa je bilo dosta odustajanja, naročito među starijim seniorima. HI !

Tri prvoplasirana takmičara u svakoj kategoriji osvojili su medalje, a prvih pet je dobilo diplome za plasman. Svaki klub je također dobio diplomu za učestvovanje.  

Nadamo se da će nas na idućem našem druženju dogodine biti još više i da će nas tom prilikom i vrijeme poslužiti.  

Sljedeća stranica >>>