1970 godina 

1972 godina

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA RADIO KLUBA “ZMAJEVAC” U ZENICI  

Konačno je, poslije šest godina, koliko je trajala pauza, održana godišnja Skupština u radio klubu “Zmajevac” u Zenici, YU4BAB. Skupštini je prisustvovao veliki broj stranih članova, gostiju društvenopolitičkih organa i organizacija grada Zenice, kao i predstavnici Štaba narodne odbrane 

Poslije čitanja izvještaja o poslovanju i radu kluba za proteklo  vrijeme, razvila se veoma plodonosna diskusija u kojoj je uzelo učešće 25 diskutanata. 

Klub je prije šest godina nepravednom odlukom suda izgubio svoje prostorije, tako da je od tada taborio kao podstanar u raznim neuslovnim prostorijama. To je vremenom dovelo do osipanja članstva pa čak i do razvlačenja imovine.

Sada je na inicijativu nekoliko starih članova, među kojima treba posebno istaći Dr. Zlatana Čurića kao i druge, uz veliku pomoć Opštinskog vijeća Narodne tehnike, kao i Štaba za teritorijalnu odbranu, došlo do ponovnog aktiviranja kluba.

Kupljen je primopredajnik HW-100, a Vijeće Narodne tehnike doznačilo je klubu izvjesna finansijska sredstva, tako da treba očekivati plodonosan rad kluba, pogotovo što je sada dobio odgovarajuće prostorije. U pripremi je kurs za radio telegrafiste operatore, za koji se prijavilo 20 kandidata.  

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA U RADIO KLUBU “REMZIJA REBAC” U ZENICI  

15. Marta 1972. godine održana je prva redovna godišnja Skupština u radio klubu “Remzija Rebac”, YU4EZC.           

Klub je osnovan u novembru 1968. godine na inicijativu škole sa praktičnom obukom Željezare Zenica i Opštinskog štaba teritorijalne odbrane kao zainteresovanih za razvijanje radio-amaterstva na teritoriji Zenica, jer je jedan klub koji je tada postojao u Zenici bio iz više-manje objektivnih razloga neadekvatan. 

Ovaj klub je za vrlo kratko vrijeme postigao stvarno zavidne uspjehe. U klubu su objavljena tri tečaja za radio-amatere konstruktore. Konstruktorska sekcija radio kluba je učestvovala na jednom takmičenju u Bijeljini, gdje je postigla zapažen uspjeh.

Klub je dobio kao pomoć primopredajnik HW-100 a iz sopstvenih sredstava je kupio i predajnik amaterske gradnje.

U klubu se trenutno pripremaju za polaganje III klase radio operatora tako da možemo očekivati da će se sada češće čuti pozivni znak YU4EZC, jer je do sada u klubu aktivan bio samo jedan operator II klase, OM NEŠKO – YU4VTL.

Mišljenja smo da za rezultate, koje je klub postigao u ovom kratkom vremenu, treba biti zahvalan u prvom redu rukovodstvu kluba sa predsjednikom kluba Mustafom Berberovićem.

 

1973 godina

 

SKUPŠTINA RADIO KLUBA “REMZIJA REBAC”, ZENICA  

YU4EZC je znak mladog i perspektivnog kluba “Remzija Rebac”iz Zenice, koji je ovih dana održao svoju redovnu godišnju skupštinu.

Iako mlad, klub je do sada postigao rezultate na kojima mu mogu pozavidjeti mnogo stariji klubovi. Formiran je 1968. Trud mladih entuzijasta nije ostao bez rezultata, što se najbolje može vidjeti iz rezultata postignutih na raznim smotrama i takmičenjima. Na republičkoj smotri Omladinskih klubova tehnike u Višegradu, juna 1973. Godine, tri sekcije ovog kluba zauzele su sva tri prva mjesta, a na Saveznoj smotri u Kragujevcu, drugo mjesto u generalnom plasmanu sa 6 zlatnih, 5 srebrenih i 6  bronzanih osvojenih medalja.

Uspjesi kluba ne ogledaju se samo u ovome, najvažnije je to što je klub u svoje sekcije uspio da privuče oko 180 omladinaca i omladinki te na taj način  sprovodi u djelo jedan od svojih osnovnih ciljeva, širenje tehničke kulture kod djece i omladine.Za ovaj svoj rad dobili su i specijalno priznanje, zlatnu plaketu Republičkog sekretarijata za vaspitanje djece i omladine.

Kroz diskusiju prisutni su uputili zamjerku Savezu radio-amatera Jugoslavije što na zborovima radio-amatera nisu podjednako zastupljene aktivnosti konstruktora i operatora jer su konstruktori uvijek potisnuti u drugi plan ili njihova aktivnost uopšte nije zastupljena.

Pohvale za rad kluba upućene su od predstavnika Štaba narodne odbrane SO Zenica i predstavnika drugih društveno-političkih organizacija grada. Na kraju Skupštine prisutni su posjetili izložbu radova ovog kluba.  

                                                      Sejmen Sejad,          Tahmiščija Edber,                   Korugić Vejsil

 

1974 godina

NABAVKA LIJEKA  

Nikšić, YU6AUV – Kako smo obaviješteni od OP Dušana, radioamateri ovog kluba učestvovali su u hitnoj nabavci lijeka za bolesnika Milovana Rankovića. Poslije 12 časova lijek je pronađen u Zagrebu. To je novi lijek koji se do sada nije upotrebljavao a koji je pomogao bolesniku.

U nabavci lijeka učestvovale su i stanice:

YU4XZ dr. Zlatan Čurić, hirurg iz Zenice,YU2BQR, YU1NRB, YU1NCD, YU4VTN, YU5FGF, YU1AFT, YU6KW, YU3TDD, YU1OBB i YU1RBC.

Porodica oboljelog koristi ovu priliku da se zahvali radio-amatrima za nesebičnu pomoć oko nabavke lijeka.  

 

NOVOSTI IZ BiH  

Zenica, YU4EZC – U Zenici je od 27. juna do 4. jula održan seminar za konstruktore koji je pohađalo 22 kandidata iz svih klubova Zeničkog regiona i jednog dijela Sarajevskog regiona. Poslije završetka seminara održani su ispiti.

Seminar su vodili Mustafa Berberović i Velimir Đorđević, članovi Radio kluba “Zenica”.

4. jula, u prisustvu oko 65 predstavnika radio klubova ovih regija, održan je i Zbor radio-amatera. Na Zboru je održano QRQ takmičenje, “lov na lisicu” na 3,5 MHz, takmičenje “UDES” i QSO takmičenje.

Prvo mjesto u takmičenju “UDES” osvojila je ekipa Radio klub “Mladost” iz Novog Travnika – YU4FUV, drugo ekipa Radio klub “Hasan Brkić” iz Kaknja – YU4EKK i treće mjesto ekipa Radio klub “Remzija Rebac” iz Zenice.

U takmičenju QRQ drugo mjesto je pripalo Mladenu Trkulji iz Travnika, a treći je bio Zaim iz Goražda – YU4EGZ.

U Takmičenju QSO prvo mjesto je zauzeo mladi op. Mladen Trkulja iz Travnika i treće Meho Dusić iz Donjeg Vakufa.

U “lovu na lisicu” na 80 metara prvo mjesto osvojila je ekipa domaćina “Remzija Rebac” iz Zenice, drugo ekipa radio kluba “Tehničar” iz Goražda i treće ekipa “Mladost”, Novi Travnik.

Na Zboru je obavljeno i polaganje ispita za operatore II, III, IV klase. Ispite je sa uspjehom položilo 15 operatora.

Na završetku Zbora, na svečanom ručku, izvršena je podjela nagrada i diploma.  

 

Sejmen Sejad daje posljednja uputstva u vezi ARG-a

 

Pripreme takmičara – Tahmiščija Edber  

Poslednja provjera uređaja  

Zajednički snimak učesnika ARG-a

 

Zenički ARG majstori sa osvojenim diplomama i nagradama

 

 

ZE – CALLBOOK 1974

YU4BAB         Radio klub “Zenica”                        P.O.Box 210                  Zenica

YU4EZC         Radio klub “Remzija Rebac”          Borisa Kidriča b.b.       Zenica  

YU4XZ            Zlatan Čurić                                     Vojvodića 3,                  Zenica

YU4VTL         Neško Obradović                            P.O.Box 210,                Zenica  

 

 

Savić Branislav i Tahmiščija Edber obavljaju administrativne poslove u radio klubu  

 

1976 godina

 

ZBOR RADIO-AMATERA ZENIČKOG REGIONA  

Zenica, YU4EZC – Radio klub “Remzija Rebac” iz Zenice  prihvatio se organizacije Zbora radio-amatera zeničkog regiona. Odlučeno je da Zbor bude otvorenog karaktera, tako da na njemu mogu učestvovati radio-amateri iz cijele Jugoslavije.

Zbor se održava  10-11. Aprila i na njemu će biti zastupljene sljedeće discipline:

Radio goniometrisanje na 80 m, takmičenje udes i QRQ.

Pored toga, održaće se i pokazna vježba za slučaj opasnosti , zatim prigodna izložba radova članova kluba, kao i ispiti za opratore svih klasa. 

Klub je nedavno dobio novi uređaj FT-401.  

 

II ZBOR RADIO-AMATERA ZENIČKOG REGIONA  

U Zenici je 10. i 11. Aprila održan II otvoren zbor radio-amatera zeničkog regiona na kojem je uzelo učešća preko sto radio-amatera iz Žepča, Zavidovića, Kaknja, Banja Luke, Sarajeva, Travnika, Novog Travnika, Vareša, Zenice i Donjeg Vakufa kao i drugih radio klubova.

Zbor je organizovao Radio klub “Remzija Rebac” iz Zenice uz pomoć Štaba TO Zenice i Saveza radio-amatera BiH. Održana su sljedeća takmičenja i manifestacije:

- Takmičenje QRQ ( 35 učesnika )

- Takmičenje “udes” ( na KT i UKT, 8 ekipa)

- Radio-goniometrisanje na 80 m ( 14 takmičara )

- RMZO takmičenje

- Demonstracija radio-veza

Pobjednik u QRQ takmičenju je predstavnik Radio kluba “Mladost” iz Novog Travnika, OM Hasan, koji je primio 145 znakova u minuti bez greške. II mjesto zauzeo je Zlatko Grgić, predstavnik Radio kluba “Steleks” iz Sarajeva, dok  III mjesto dijele dr. Zlatan Čurić, Radio klub “Zmajevac iz Zenice i Tarik Kupusović, Radio klub “Mladost” iz Sarajeva. 

U takmičenju “”udes”” pobijedila je ekipa domaćina ispred ekipe Radio kluba “Steleks” i Radio kluba “Travnik”.

U lovu na lisicu najviše uspjeha je imala ekipa Radio kluba “Remzija Rebac”. II mjesto su zauzeli članovi Radio kluba “Mladost” ispred ekipe Radio kluba “Kovači”, kojima je pripalo III mjesto.

Pobjednicima u pojedinim disciplinama su uručene prigodne nagrade, dok su ostali dobili diplome.

 

 

 

                                                                     Lesjak Vlado         Tahmiščija Edber

 
 

Senad Omerbašić  ''Šema''   Marjanović Miroslav  

                                               

 

    Marjanović Miroslav                  Tahmiščija Edber           Đorđević Velimir

 

1977 godina

PRIPREME ZA 3. KONFERENCIJU AMATERA BiH  

Savjetovanje u regionima, kao i zborovi radio-amatera, oduvijek su doprinosili razvoju organizacije. Tako je u 1977 godini organizovano savjetovanje u Sarajevu, Tuzli, Doboju, Zenici, Goraždu, Banjaluci i Bihaću. Na zborovima amatera u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Doboju  održana su takmičenja iz većeg broja disciplina i istovremeno obavljeno polaganje za sve operatorske klase.

BILTEN NARODNE TEHNIKE

U biltenu Narodne tehnike broj 1, februar 1977. godine u redakcionom odboru je i član Radio kluba "Remzija Rebac", Mustafa Berberović.

…….

Ad. 10 - U okviru Opštinske konferencije Narodne tehnike Zenica radi ukupno 26 organizacija ( navodimo samo neke organizacije ) sa oko 20.000 članova i to:

Radio klub "Remzija Rebac"

Radio klub "Zmajevac"

Aero klub "Mirko Kujundžić"

Auto - moto društvo

Foto i kino klub

Udruženje umjetnika fotografije i filma

Brodarski klub "Željezara"

…………

Radio klub "Remzija Rebac" samo u toku 1976. godine organizovao je četiri kursa sa 50 polaznika, mahom omladinaca učenika Tehničke škole i škole sa praktičnom obukom Željezare Zenica, i to kurseve iz radio telegrafije, radio konstruktorstva i radio goniometrije. Interesovanje za ove kurseve je ogromno, ali klub nije u mogučnosti da prihvati sve zainteresovane, zbog nedostatka prostorija, a i navedeni kursevi održani su zahvaljujući razumijevanju škola. Nije potrebno posebno naglašavati koliko su ovi kursevi važni sa gledišta opštenarodne odbrane.

U čast Dana oslobođenja Zenice - 11.04.1976. godine u organizaciji ovog kluba održana je pokazna radio vježba, kojom prilikom je pokazana organizacija rada radio veze za slučaj ratne opasnosti. Na ovoj vježbi učestvovalo je 97 takmičara iz Zenice, Sarajeva, Novog Travnika, Kaknja, Garnizona JNA iz Zenice, mjesnih zajednica, radnih organizacija i drugi. Vježba je ocijenjena od strane Štaba NO SO Zenica kao odlična, ne samo po organizaciji već i po postignutim rezultatima. Isto tako, klub je aktivno i veoma uspješno učestvovao na velikoj vježbi "Zenica 76", kojom prilikom je klub sa svojim operatorima ostvario kompletnu vezu sa mjesnim zajednicama i jedinicama JNA.

Takođe, klub je organizovao Drugo zborovanje radio-amatera za zenički region, na kojem su takmičari ovog kluba osvojili prvo i drugo mjesto u takmičenju "Lov na lisicu", prvo mjesto u takmičenju "Udes", kao i drugo mjesto u takmičenju QRQ. Na republičkom zboru radio amatera, kao i na Saveznom zboru radio-amatera održanom na Tjentištu, na kojima je osvojio prvo mjesto u disciplini "Lov na lisicu". Isto tako klub je učestvovao veoma uspješno na saveznoj smotri omladinskih klubova tehnike na kojoj su osvojili jednu zlatnu i jednu srebrenu medalju. Ovo je samo kratka ilustracija rada ovog kluba, jer se pored stručnog i takmičarskog rada, u klubu posvečuje velika pažnja ideološko političkom radu, jer je 8 članova ovog kluba pohađalo političku školu  za rukovodstva društvenih organizacija, a jedan član kluba je uspješno završio III političku školu SSO BiH u Jajcu, dok je jedan član kluba bio član Omladinske radne brigade "Narodna tehnika" na radnoj akciji "Sutjeska 76". Smatramo da je ovo sasvim dovoljno reći o radu kluba i njegovom značaju za opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu. 

……..

Radio klub "Zmajevac", jedan je od najstarijih klubova ove vrste u Republici, samo zahvaljujući entuzijastima postoji, iako nema nikakvih uslova za rad. Naime, ovaj klub već dugi niz godina uopšte ne posjeduje svoje prostorije, pa radio-amateri održavaju veze sa radio amaterima u zemlji i inostranstvu na vlastitim radio stanicama. Ipak nekoliko članova ovog kluba učestvovalo je veoma uspješno na regionalnoj smotri i zborovanju radio-amatera u organizaciji Radio kluba "Remzija Rebac", na republičkom i saveznom zborovanju radio amatera. Treba naglasiti da u Zenici postoji izražen interes građana, posebno omladine za rad i aktivnost u klubu, pa bi jedan od prioritetnih zadataka morao biti obezbijeđenje uslova rada ovom klubu, posebno ako se ima u vidu njegov značaj za potrebe opštenarodne odbrane i društvene samozaštite.

……….

Program rada i  finansijski plan za 1977 godinu

Polazeći od dosadašnjih iskustava i postignutih rezultata u realizaciji svojih obaveza i odgovornosti preuzetih konstituisanjem na delegatskom principu, program rada i finansijski plan za 1977 godinu bazira se na programskoj deklaraciji Narodne tehnike Jugoslavije i SR BiH, kao i na postojećim kadrovskim , prostornim, materijalnim i drugim mogućnostima, sa napomenom da se cjelokupan rad u organima i organizacijama Narodne tehnike odvija na potpuno amaterskoj osnovi.

Opis poslova                                                                                                Potrebno sredstava

     

Stvaranje uslova za rad Radio kluba ''Zmajevac'' i brodarskog kluba

''Željezara'', za adaptaciju prostora, konstituisanje i održavanje

skupštine, za nabavku opreme, alata i materijala.                                                      50.000.-

   

Nabavka dvije radio staniceza potrebe Radio kluba ''Remzija Rebac''

i ''Zmajevac''                                                                                                           72.000.-

 

Obrazloženje finansijskog plana i programa rada za 1977 godinu

Program rada za 1977 godinu obuhvata  osnivne djelatnosti i aktivnosti Opštinske konferencije Narodne tehnike, kao i njenih udruženih organizacija , a sačinjen je na osnovu dosadašnjih iskustava, kao i na osnovu programske deklaracije NT-e BiH i njenih udruženih saveza. Svakako, da je program obiman i raznovrstan kao što je i naša sama djelatnost.

Međutim, polazeći od našeg značaja i uloge na tehničkom obrazovanju naroda, posebno djece i omladine i širenja proizvodno-radnog stvaralaštva, a posebno sa gledišta interesa opšte-narodne odbrane i društvene samozaštite, neophodno je za realizaciju programa obezbijediti potrebna materijalna sredstva i druge uslove za normalan rad. Tu prije svega mislimo na stvaranje uslova za rad klubova po liniji strukovnih saveza, a naročito za Radio klub "Remzija Rebac" i "Zmajevac", za Aero klub "Mirko Kujundžić", za brodarski klub "Željezara", foto kino klub i udruženje umjetnika fotografije i filma.

……..

Za dosljednu i uspješnu realizaciju programa rada predložen je i finansijski plan, jer bez obezbjeđenja sredstava i pored entuzijazma i drugih okolnosti, nije moguće zamisliti izvršenje zadataka iz programa rada. Da bi se ostvarila potrebna i planirana sredstva, predlažemo:

1. da se konstrukcija finansiranja obezbijedi na taj način što bi se, prema nacrtu društvenog dogovora o finansiranju društvenih organizacija i udruženja građana, djelatnost Radio kluba "Remzija Rebac" i "Zmajevac", kao i Aero kluba "Mirko Kujundžić" finansirala iz sredstava Štaba narodne odbrane SO Zenica

……..

Smatramo da je naš prijedlog konstruktivan i realan, te da će biti prihvaćen, jer jedino na taj način možemo vršiti naše obaveze i postavljene zadatke.