ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ - ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

          Τι είναι τέλος πάντων ο ραδιοερασιτεχνισμός ;

          Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα, αλλά πριν απ΄όλα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως θα  προσπαθήσουμε να δείξουμε συνοπτικά στις γραμμές που ακολουθούν:           

          Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός;

  Ο ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε γύρω στο 1908 μετά από τα επιτεύγματα του Μαρκόνι και το 1927 απέκτησε την επίσημη διεθνή του αναγνώριση στο Διεθνές Ραδιοτηλεγραφικο Συνέδριο της Ουάσιγκτον.

   
  Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια πραγματικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και με την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο ραδιοερασιτεχνισμός έχει εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο είναι περίπου τρία εκατομμύρια. Με μια μέση ετήσια αύξηση περίπου 7%, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στις αρχές του 21ου αιώνα οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα τέσσερα εκατομμύρια!
   

   Πώς ξεκίνησε ο ραδιοερασιτεχνισμός

  Μετά τα πρώτα πετυχημένα πειράματα του Μαρκόνι στις αρχές του αιώνα μας, πολλοί άρχισαν να πειραματίζονται και πέτυχαν ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ τους στις περιοχές των μακρών και μεσαίων κυμάτων. ΄Οταν όμως οι περιοχές αυτές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος άρχισαν να γίνονται κρατικά ή εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (τηλεγραφικές υπηρεσίες, κρατικοί και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κλπ.), στένεψαν τα περιθώρια και οι ραδιοερασιτέχνες αναγκάστηκαν να μετατοπισθούν πέρα από τις ζώνες αυτές. Τους έδωσαν μάλιστα και κρατικές άδειες, για να παίξουν στα βραχέα κύματα, πιστεύοντας ότι δεν θα μπορέσουν να βγουν πέρα από τα όρια της αυλής τους, όπως έλεγαν περιπαιχτικά, αφού πίστη του τότε τεχνικού κόσμου ήταν ότι η περιοχή των βραχέων κυμάτων ήταν άχρηστη. ΄
   

   Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες

  Επειδή στη χώρα μας η λέξη ραδιοερασιτέχνης χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία ΄Ατομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών.

       

 

                

          Πως μπορεί κανείς να γίνει ραδιοερασιτέχνης.

  Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Εκπομπή Λήψη σε κώδικα Μόρς, ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας .

  Ποια είναι η ΕΡΒΑ και πώς γίνεται κανείς μέλος της.

Στο νησί μας , ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ερασιτέχνη και επίσημος φορέας του Ραδιοερασιτεχνισμού  είναι η ΕΝΩΣΗ  ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Η  Ε.Ρ.Β.Α. ιδρύθηκε το 1984, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικό και έχει έδρα την Μυτιλήνη. Η ΕΡΒΑ έχει μέλη σε όλη την Ελλάδα, εκπροσωπεί τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες στις σχέσεις τους με τις Ελληνικές αρχές, οργανώνει και συντηρεί ένα δίκτυο επαναληπτών FM και Ψηφιακών. Τέλος διοργανώνει μαθήματα για τους Υποψήφιους Ραδιοερασιτέχνες.

Η Ε.Ρ.Β.Α. είναι ανοιχτή σε όλους. Όποιος ενδιαφέρεται για τον Ραδιοερασιτεχνισμό, άνδρας η γυναίκα, Έλληνας πολίτης η όχι, νέος η ηλικιωμένος, μπορεί πολύ απλά να γίνει μέλος της.

Η Ταχυδρομική Διεύθυνση της Ε.Ρ.Β.Α.  είναι:

 

Ε.Ρ.Β.Α.
Ταχυδρομική Θυρίδα  46
811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ
 

Τα γραφεία και το εντευκτήριο της Ε.Ρ.Β.Α.  λειτουργούν κάθε Δευτέρα  απόγευμα απο ώρα 17.00 έως 21.00 και βρίσκονται στην οδό Καλαμάρι 34.

 

  email : [email protected]