Το OLIVETTI QUADERNO του SV1UY με 9πινο BAYCOM SMD-Modem

Αυτό αποτελείται από έναν υπολογιστή sub-notebook OLIVETTI QUADERNO μεγέθους Α5 (21 X 14.7 X 3.2 εκ.), με επεξεργαστή NEC V30/16MHZ, 7.5" LCD οθόνη, 1 Mbyte RAM, 20 Mbytes σκληρό δίσκο, λειτουργικό MS-DOS 5, και ένα BAYCOM SMD-Modem φτιαγμένο σε ένα 9πινο σειριακό βύσμα. Αυτός ο υπολογιστής ζυγίζει περίπου 1 κιλό μαζί με τις μπαταρίες του.
Αυτή η διάταξη μπορεί να τρέξει JNOS 1.11c για TCP/IP και AX25 packet ή το πρόγραμμα BAYCOM 1.6 για απλό AX25 packet. Κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει και όλες τις εκδόσεις του SuperPacket. Το JNOS δεν μπορεί να τρέξει σωστά σε ταχύτητα χαμηλότερη από 16 MHZ επειδή ο AX25.COM driver δεν λαμβάνει όλα τα πακέτα με το BAYCOM modem. Φυσικά αν κάποιος χρησιμοποιήσει TNC δεν υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας, αλλά το TNC αυξάνει το βάρος και τον όγκο του σταθμού, ο οποίος δεν θα είναι και τόσο φορητός με το TNC. Οσο μικρό και να είναι το TNC, δεν συγκρίνεται με το 9πινο BAYCOM MODEM. Το μόνο πρόβλημα με αυτή τη διάταξη είναι το ότι ο υπολογιστής δεν μπορεί να λειτουργήσει για διάστημα μεγαλύτερο από 1.5-2 ώρες συνεχώς, επειδή οι μπαταρίες του πέφτουν λόγω του σκληρού δίσκου. Βέβαια μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει τις οικονομικές λειτουργίες του μηχανήματος με αποτέλεσμα την βελτίωση αυτού του χρόνου, αλλά η βελτίωση δεν είναι και τόσο δραματική. Επίσης μην ξεχνάτε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα περιφερειακά του υπολογιστή σε κατάσταση υπολειτουργίας, γιατί τότε θα υποφέρουν οι σειριακές επικοινωνίες και το πρόγραμμα PACKET δεν θα ακούει όλα τα πακέτα.
Χρησιμοποιώ λοιπόν αυτή την διάταξη με ένα φορητό ασύρματο VHF/UHF και φυσικά είναι μάλλον ένας ΣΤΑΘΜΟΣ MOBILE PACKET παρά ΦΟΡΗΤΟΣ, επειδή τρώει γρήγορα τις μπαταρίες, και έχει το πλεονέκτημα να δουλεύει με 12 Volts οπότε μπορεί εύκολα να πάρει ρεύμα από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Επίσης μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί στο ξενοδοχείο όταν είμαι σε διακοπές, επειδή το ξενοδοχείο έχει 220 Volts και φυσικά είναι πολύ ευχάριστο στη χρήση του λόγω του αρκετά μεγάλου πληκτρολογίου του, αλλά και λόγω της οθόνης 7,5 ιντσών που διαθέτει.

Οπως και να έχει το θέμα, είναι ένας πολύ καλός σταθμός και μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά και σαν ΦΟΡΗΤΟΣ, και σαν ΚΙΝΗΤΟΣ αλλά και σαν προσωρινός ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΑΣΕΩΣ.

Το παραπάνω σύστημα το έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν για PACKET RADIO (με το 9πινο SMD-BAYCOM MODEM), για RTTY/AMTOR στα HF (με ένα 9πινο HAMCOMM interface, το πρόγραμμα HAMCOMM 3 και το HF MOBILE μου το GCR-100) και για RTTY/AMTOR/PACTOR στα HF (με ένα HOMEMADE MODEM, το πρόγραμμα BMK-MULTY και το HF MOBILE μου το GCR-100), από το 1994, όταν το πρωτοσυναρμολόγησα.

Ακολουθήστε αυτό το LINK για τη σελίδα QUADERNO INFOWORLD

Αθήνα 4 Ιουνίου 1999
73 Δημήτρης SV1UY
e-mail sv1uy AT sz8l.gr

Πηγαίνετε στη σελίδα Atari Portfolio του SV1UY

Πηγαίνετε στη σελίδα HP200LX του SV1UY

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του SV1UY (My Portable Packet)

Πηγαίνετε στον WEB SERVER του ATHNET