Συνάντηση APRS στην Λάρισα την 07/10/2001

 

Παράλληλα με το ενδιαφέρον Hamfest που οργάνωσε ο σύλλογος της Θεσσαλίας έγινε μία συγκέντρωση για τους ενδιαφερόμενους για το APRS που οργάνωσε ο Βασίλης ο SV4BHA.

Σε αυτήν παρευρέθησαν οι παρακάτω συνάδελφοι: SV2DTK, SV1EJB, SV2DCD, SV3AQN, SV3EXP, SV2BZQ, SV2BNL, SV4BHA, SV3FUK, SV2BWR, SV1DAY, SV4FGZ, SV2ESB, SV4AQJ, SV4FVD, SV6DBG, SV6GIJ, SV2CLJ, SV4SO, SV2EVS, SV1EDZ, SV1EYY, SV2YJ, SV2BBO, SV4AOF, SV2GNS, SV1EYQ, SV1RD. Παρευρέθηκε επίσης και ο σπουδαστής Σπύρος.

Στην συνάντηση έγινε μία σύντομη παρουσίαση του APRS, τις δυνατότητές του, τον εξοπλισμό που χρειάζεται, τους περιορισμούς του. Ορίσθηκαν σαν συχνότητες του APRS εκτός από το 144.800 στα vhf η 438.100 9600bps στα uhf σαν κοινή συχνότητα APRS και Cluster. Επίσης υπάρχει δραστηριότητα στα hf στο 14.105 LSB (300 bps), 10.151 LSB (300 bps) με δυστυχώς μικρή δραστηριότητα στην Ευρώπη. Στα 21.0915 LSB (300 bps) και φυσικά στο 29.250 (1200 FM).

Αποφασίστηκε να υπάρξει μία ομαδοποίηση στα SSID ώστε να βοηθηθούν οι χρήστες, να κατανοούν εύκολα τα είδη των σταθμών. Για παράδειγμα

SV2BZQ (σκέτο) θεωρείται ο κύριος σταθμός βάσεως.

SV2BZQ-1 Δευτερεύων σταθμός Βάσεως (πιθανό qrl ή εναλλακτικό qth)

SV2BZQ-2 Μετεωρολογικός σταθμός

SV2BZQ-3 Τριτεύων σταθμός Βάσεως

SV2BZQ-7 Φορητός σταθμός

SV2BZQ-10 Σταθμοί Gateways στα βραχέα και ειδικότερα στα 10m

SV2BZQ-11 Wide Digi που δεν έχει ακόμα διακριτικό από το ΥΜΕ

SV2BZQ-12 Σταθμός εγκατεστημένος σε αυτοκίνητο

Σε περίπτωση που σαν κινητός και φορητός σταθμός χρησιμοποιείται η ίδια συσκευή (πχ D7) το καλύτερο είναι μάλλον να βάζετε το SSID -7 αν είναι δύσκολη η αλλαγή.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε d7 ή d700 και σαν σταθερό σταθμό αλλά και σαν mobile καλό είναι στο beacon να γράφετε τον τύπο της συσκευής Πχ Tasos, is going to hamfest (D7).

Η ομαδοποίηση αυτή γίνεται για να γνωρίζουμε το είδος του σταθμού αλλά και να γίνεται εύκολη ομαδοποίηση στους gateways, όταν χρειάζεται για κάποιο event. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιος σταθμός είναι φορητός για να περιορίζουμε τα μέγεθος των μηνυμάτων μας σε λιγότερο από 40 χαρακτήρες. Στους κινητούς θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι όταν κινούνται είναι ίσως λίγο δύσκολο να διαβάζουν τα μηνύματα ενώ οδηγούν και να μας απαντήσουν.

Σαν χρόνος αποστολής Beacon για τους σταθερούς σταθμούς ορίσθηκε το λιγότερο κάθε 30 λεπτά. Για τους κινητούς σταθμούς (αυτοκίνητα-μοτοσικλέτες) ανάλογα τις συνθήκες και την κίνηση 1-5 λεπτά.

Καθορίστηκε πλέον αναγκαίος ο διαχωρισμός των συχνοτήτων APRS - Cluster στα 1200bps (εκεί που ήδη είναι μαζί) λόγω υπερβολικής κίνησης. Μόνο στα 9600 θα μπορούν να συνυπάρχουν.

Θα πρέπει οι συνάδελφοι να κάνουν σωστή ρύθμιση του deviation στα μηχανήματά τους ειδάλλως θα χάνονται πακέτα

Δεν θα πρέπει να γίνονται σταθμοί από σπίτια WIDE digi (απενεργοποίηση του digipeater) εκτός από αναμεταδότες relay. Μόνο αν αυτό γίνεται σε συνεχή βάση και όχι περιστασιακά και καλύπτει μία περιοχή που δεν καλύπτεται από άλλο Wide ή Relay σταθμό. Για τους σταθμούς πού είναι και Relay καλό είναι να χρησιμοποιείται κατευθυνόμενη κεραία προς την δυσκολότερη περιοχή.

Το δίκτυο APRS έχει ενδιαφέρον επειδή είναι άμεσο και αληθινό. Η αποστολή ψευδών ή άχρηστων πληροφοριών πέρα (από την νομική τους διάσταση) δημιουργεί άχρηστο traffic και άχρηστη πληροφόρηση με αποτέλεσμα να χάνεται η αληθινή πληροφορία και η σωστή ραδιοερασιτεχνική χρήση ή η χρήση έκτακτης ανάγκης. Ετσι δεν είναι κακό μέσα στα πλαίσια του πειραματισμού να στέλνουμε για 1-2 ώρες το σημείο συνάντησης με τους φίλους μας, αλλά το να στέλνουμε συνέχεια objects με το εξοχικό μας, το μαγαζί μας το σπίτι του φίλου μας κλπ εκτός από την πιθανή διαφήμιση που ίσως γίνεται, γεμίζει το δίκτυο με άχρηστες πληροφορίες που δεν έχουν νόημα για κανένα και μπλοκάρουν την συχνότητα.

Το path που θα ήταν καλό να χρησιμοποιείται από σταθερούς σταθμούς είναι για την ώρα WIDE4-4 ή CALL, WIDE3-3 (όπου call το call του γειτονικού μας WIDE-Digi. Για κινητούς σταθμούς το RELAY,TRACE4-4 που δίνει την δυνατότητα να ξέρουμε το reverse path για να επικοινωνήσουμε κατευθείαν.

Επίσης σε μία προσυνάντηση που έγινε αναφέρθηκαν ανά περιοχές τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται :

Στην Θεσσαλονίκη η συνύπαρξη στην ίδια συχνότητα με το cluster που ήδη έχει διακοπεί και που δημιουργούσε πολύ traffic. Επίσης ή άστοχη χρήση πολλών και περιττών objects που τελικά με πολλές προσωπικές παρεμβάσεις σταμάτησε. Τέλος με την λειτουργία ενός gateway που έφερνε τα πάντα από το Internet και μπλόκαρε την συχνότητα που και αυτό τελικά έχει λυθεί.

Στην Αθήνα η αδυναμία συνεννόησης των 2 τοπικών συλλόγων και η αστοχία της συνέχισης λειτουργίας του digi σε λόφο της Πεντέλης. Την στιγμή που θα μπορούσε να μπει στην Πάρνηθα και να καλυπτόταν το 90% του λεκανοπεδίου αλλά και βόρεια η περιοχή προς Θήβα. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την παλιά version και των 2 digi που κάνουν πολλαπλές περιττές αναμεταδόσεις ανεβάζοντας το traffic.

Τέλος στην Πάτρα υπάρχει μία τοπική επιφυλακτικότητα για το digi της περιοχής και στο κατά πόσον θα έπρεπε να ελέγχεται ή όχι από κάποιο τοπικό σύλλογο.

Ακολούθησε μία σύντομη παρουσίαση του APRN (portable SSTV ).

Στο τέλος της συνάντησης πέρασε για λίγα λεπτά ο SV1TN και μας είπε ότι η ΕΕΡ έχει την δυνατότητα να βάλει digi στο Χλωμό, Ταύγετο, Χορτιάτη. Του ζητήθηκε να αφήσει τον Χορτιάτη αφού η Θεσ/νίκη καλύπτεται πλήρως και να επικεντρωθεί στο Πήλιο που είναι και βασικό σημείο σύνδεσης Βορά, Νότου. Τελικά σε προσωπική επικοινωνία με τον γράφοντα η ΕΕΡ προτίθεται να βάλει WIDE Digi στις παρακάτω περιοχές. Ταύγετος, Χλωμό Λαμίας, ίσως Πήλιο αφού γίνουν οι σχετικές δοκιμές συνύπαρξης με το λαλίστατο R5, και ακολουθούν μελλοντικές εγκαταστάσεις στην Παγγαίο, Λευκάδα, Γεράνεια.