Kontakt

Vodstvo

Člani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RADIOKLUB »ELEKTRON« BREŽICE

S59ACP

 

Radioklub »Elektron« Brežice, S59ACP je društvo radioamaterjev - ljubiteljev radijske tehnike.

 

Radioamaterstvo zajema široko paleto dejavnosti, ki so povezane z radijskimi zvezami. To so:

 

-        OPERATERSTVO je vzpostavljanje zvez na radijskih valovih. Zveze se vzpostavljajo na različnih frekvenčnih področjih in z različnimi načini dela – telefonija (govorna zveze), telegrafija (Morsejeva abeceda) ali digitalne (s pomočjo računalnika). Zveze so lahko direktne, lahko pa preko repetitorjev, ki so običajno postavljeni na visokih hribih ali npr. na satelitih. Zveze lahko vzpostavimo tudi  z odboji od gora, lune, letal, meteoritskih sledi … Radioamaterji si kot potrdilo za opravljene zveze pošiljajo kartice za potrditev zveze (QSL kartice). Nekateri preko radioamaterskega sistema QSL birojev, drugi spet po pošti, v zadnjem času pa je na voljo kar nekaj sistemov za elektronsko potrjevanje zvez. Tako nekateri radioamaterji zbirajo kartice iz različnih držav s katerimi so imeli zveze. Za potrjene zveze je mogoče osvojiti diplome, plakete ipd.

 

 

-        KONSTRUKTORSTVO – Radioamaterji lahko sami načrtujejo in izdelajo svojo opremo. V preteklosti je bilo povsem običajno, da so si radioamaterji izdelali svojo radioamatersko postajo. Danes je to bolj redkost, saj so komercialne postaje veliko bolj cenovno dostopne. Še vedno pa si bo radioamater izdelal kakšno svojo anteno ali drug kos opreme, ki ga potrebuje za svoj hobi.

 

 

-        TEKMOVANJA – radioamaterji tekmujejo v vzpostavljanju zvez. V določenem časovnem obdobju je potrebno vzpostaviti čim večje število zvez. Nekatera tekmovanja so državna, druga mednarodna. Za najboljše so običajno na voljo diplome, plakete, pokali in tudi praktične nagrade.

 

-        ARG – amaterska radiogoniometrija, znana tudi kot »lov na lisico« je disciplina, ki združuje tek čez drn in strn in iskanje skritih oddajnikov. V čim krajšem času mora tekmovalec s pomočjo svojega sprejemnika odkriti čim več skritih oddajnikov.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/thumb/3/3c/ARG_tekmovalka.jpg/220px-ARG_tekmovalka.jpg

 

-        AKTIVNOSTI V NARAVI – Radioamaterji imamo kar nekaj programov, pri katerih radioamaterji odnesejo svojo opremo v naravo in od tam vzpostavljajo zveze. Med njimi so:

o  SOTA (Summits on the Air), oddajanje z gorskih vrhov

o  POTA (Parks on the Air) iz naravnih parkov

o  WWFF (World Wide Flora & Fauna) iz področij zaščitene narave

o  WCA (World Castle Award) iz območij gradov

o  Tekmovanja »Field Day«

o 

 

sota-milan

 

 

-        DELOVANJE OB NARAVNIH NESREČAH – Radioamaterji imamo za primer naravnih nesreč organizirano omrežje (ARON – Amatersko Radijsko Omrežje ob Nevarnostih), s katerim lahko poskrbimo za prenos sporočil tudi takrat, ko vse druge zveze odpovejo. Prav tako v brežiškem radioklubu že dolga leta uspešno sodelujemo s Civilno zaščito. Pomembnost radioamaterskih zvez se je najbolj izkazala ob žledu na Notranjskem, nazadnje pa tudi ob poplavah 2023.

 

 

 

To je le nekaj glavnih področij radioamaterskega hobija, v vsakemu pa se skriva nov svet tehničnih doživetij. Kot vidite se v radioamaterstvu najde za vsakogar nekaj. Predvsem pa so klubi pomembni zaradi druženja in pomoči drug drugemu. Kolegi radioamaterji so lahko prave enciklopedije znanja, ki vam bodo pomagali na vaši radioamaterski poti.

 

Kako se nam lahko pridružite? Da bi postali radioamater morate najprej opraviti izpit za radioamaterja. Najlažje je tako, da se udeležite enega od spletnih tečajev, ki jih organizirajo večji radioklubi v Sloveniji. Informacije o le teh boste našli na naši Facebook strani ali nam pošljite sporočilo po elektronski pošti na [email protected].

 

Veliko uporabnih pripomočkov za pripravo na radioamaterski izpit, izbiro klicnega znaka in pridobitev licence boste našli na Radioamaterskem izobraževalnem portalu.

 

Po opravljenem izpitu zaprosite za izdajo radioamaterskega dovoljenja (CEPT licenca) na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). Mentorji v klubu vam bodo potem pomagali, da si pridobite prve izkušnje z delom na radijski postaji in začnete vašo radioamatersko pot.