Korte handleiding morsecursus van PI7CWE

De stations op de TUE zijn uitgeschakeld vanwege de verhuizing van de afdeling Electrotechniek van de TUE.
Of, wanneer, en waarvandaan de stations weer zullen starten is op dit moment niet bekend; volg deze website voor meer info.

De volledige handleiding met uitzendschema vindt u hier.

Frequentie: 145.325 MHz
Uitgangsvermogen: 6 Watt (excl kabeldemping)
Antenne: rondstraler (klaverblad) horizonaal gepolariseerd, 45 meter hoogte
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven, gebouw E-Hoog

Inleiding

De morsecursus van PI7CWE is bedoeld om de radio-zendamateur het leren opnemen van morse gemakkelijk te maken. Menigeen ziet hier geweldig tegenop, maar wie regelmatig enige tijd hieraan besteedt, zal merken dat het heus wel meevalt. Het meest belangrijk is de regelmaat. De morsecursus van PI7CWE vraagt van u twee keer 5 minuten per dag ongeveer een jaar lang. Maar dan ook iedere dag! Daarna kunt u goed genoeg morse opnemen voor het A-examen.

De uitzendingen

De uitzendingen van de morsecursus van PI7CWE op 145,325 MHz zijn iedere dag: De uitzendingen zijn hetzelfde, het is voldoende als u een van de drie volgt.

Elke uitzending, als voorbeeld die van 19.30 uur, ziet er als volgt uit:

De beginners doen de les van 19.30 tot 19.35 en de les van 19.45 tot 19.50, daar tussenin is er even tijd om de vingers en de benen te strekken. De gevorderden doen hetzelfde vijf minuten later, enz.

De wisseling van de lessen

Voor beginners en gevorderden komt er op maandag, woensdag en vrijdag steeds een nieuwe les. Dus op maandag en dinsdag worden dezelfde lessen uitgezonden, evenzo op woensdag en donderdag en de lessen van vrijdag zijn ook op zaterdag en zondag te horen. U moet elke les minstens vier maal doen. In het weekend kunt u een keer overslaan, al is het beter om de regelmaat niet te doorbreken.

Vier keer per jaar, in de eerste helft van de maanden januari, april, juli en oktober begint de cursus opnieuw. Om precies te zijn: op maandag van de weken met weeknummer 2, 15, 28 en 41. Op dat moment kan men starten met het volgen van de lessen voor beginners. Wie deze juist had gevolgd gaat vanaf dat moment door met de lessen voor gevorderden en de gevorderden worden examenkandidaten. De lessen voor beginners In de eerste 11 weken leert u het opnemen van alle morsetekens op een snelheid van 8 woorden per minuut. Elke volgende les wordt er een nieuwe letter geleerd. De nieuwe letter wordt in het begin van de les steeds een paar maal achter elkaar geseind, dat is om te wennen aan de 'klank' van de letter. Daar tussenin worden de 'oude' letters herhaald.

Doe de lessen als volgt:

Als alle letters en cijfers geleerd zijn volgen er z.g. code-groepen, dat zijn woorden van 5 tekens. Deze tekens zijn willekeurige letters en cijfers door elkaar. Nakijken kunt u doen door overeenkomstige lessen te vergelijken.

De lessen voor gevorderden

Het doel van de lessen voor gevorderden is om gewone tekst te leren opnemen. Tevens wordt de seinsnelheid stapsgewijs opgevoerd van 8 woorden per minuut tot 12 woorden per minuut. Het opnemen van gewone tekst in plaats van zinloze code is moeilijker dan het lijkt. Dit komt omdat in echte tekst de korte morse tekens vaker voorkomen. Bovendien is 'meelezen' bijna niet af te leren, maar het brengt de opnemer wel in verwarring. Daarom wordt eerst met 'random-tekst' geoefend. Dit zijn woorden van verschillende lengte, waarin net als in echte tekst de korte letters vaker voorkomen dan de lange. Er valt echter niets te lezen. Tussen de woorden kunnen ook getallen voorkomen, maar letters en cijfers worden niet gemengd.

Na de random-tekst volgt echte tekst. Meelezen kan worden voorkomen door een kartonnetje te gebruiken, waarmee u de geschreven letters meteen afdekt. De tekst nakijken moet u pas doen nadat u de laatste keer de les hebt geschreven. Door het nakijken leert u zoveel van de tekst uit het hoofd, dat u de eerstvolgende keer de woorden al helemaal kunt opschrijven als er een paar letters van zijn uitgezonden. Dat is zinloos.

Het opvoeren van de snelheid gaat met een tussenstap op 10 woorden per minuut. Raak niet in paniek als u merkt dat u het op de nieuwe snelheid ineens niet meer kunt bijhouden. Het kost een paar dagen om te wennen. Daarom begint de nieuwe snelheid in de gemakkelijkste vorm: codegroepen van vijf tekens. Op het eind van de lessen voor gevorderden bent u toe aan het opnemen van tekst op 12 woorden per minuut. Dit gebeurt in de lessen voor examenkandidaten.

De lessen voor examenkandidaten

Deze lessen hebben een zeer konstant karakter. De eerst uitgezonden les is om de andere dag random code of random tekst. De seinsnelheid is 12 wpm in de maand januari, 14 wpm in februari en 16 wpm in maart. Daarna weer een maand op 12 wpm, 14 wpm, 16 wpm enz.

De tweede les is elke dag een nieuwe tekst op 12 woorden per minuut, door de week in het Nederlands, op zondag in een vreemde taal. Er zijn heel veel verschillende teksten en het aantal wordt nog uitgebreid. Pas na meer dan een jaar komen dezelfde teksten weer aan bod. Wie het examen niet gehaald heeft kan dus rustig doorgaan met oefenen op de steeds weer andere teksten.

Ook hier geldt wat al eerder over het nakijken gezegd is. Eigenlijk is nakijken ook helemaal niet nodig, u weet toch wel of u alles hebt kunnen nemen of niet. Na enige tijd zult u merken dat uw hand automatisch een schrijfbeweging maakt nadat een morseteken is gehoord.

Begin- en sluittekens

Elke les begint met twee maal het beginteken: _._._
en eindigt met een maal het sluitteken: ._._.
Deze tekens hoeven niet te worden opgeschreven, ook niet op het examen.

Leren seinen

Leren seinen is zeer veel gemakkelijker dan leren opnemen. Het is absoluut noodzakelijk dat u daarbij een degelijke echte seinsleutel gebruikt, aangesloten op een morse pieper (sounder).

Begin niet eerder met seinen dan wanneer u halverwege de lessen voor gevorderden bent. U kent dan alle morsetekens en uw gehoor is zo gewend aan korrekt seinschrift dat u meteen hoort of uw eigen tekens regelmatig klinken of niet. Een goede oefenmethode is ook het meeseinen met een cassetteopname van een 'oude' les.