HAN
Een draadloos Internet - Het zendstation van de HAN

"Er wordt vaak dik gedaan over Internet, maar zonder een gewoon telefoonlijntje is hun communicatie al afgelopen. Wij zijn zo'n beetje de voorloper van Internet, een draadloos netwerk. In noodgevallen worden wij ook altijd als eerste ingezet. Denk maar aan de watersnood van 1953 of aan de situatie in voormalig Joegoslavie. Dan zijn het de zendamateurs die de eerste contacten leggen." Tom Brinkman is een van de studenten achter PI5AH, het eigen zendstation van de HAN.

Lokaal 224 ergens boven in het HTS-gebouw staat vol met zenders, ontvangers, mobilofoons en pc's. Kabelbossen, losse onderdelen en soldeerbouten vullen de tafels. Vanuit dit lokaal opereert het amateurzendstation PI5AH. Rond de twintig studenten en docent elektrotechniek Paul Siepman bereiken hier zo ongeveer alle uithoeken van de wereld. Een schotel op het dak en een telecommunicatiesysteem op de flat van het naburige winkelcentrum.

Telecommunicatie

Paul Siepman: "De hogeschool heeft al een zendmachtiging vanaf 1960. Maar dit soort clubs is afhankelijk van het enthousiasme van de leden en heeft dus zijn ups en downs. In 1994 hebben we er nieuw leven in geblazen." Op het lesprogramma bij elektrotechniek staat het vak telecommunicatie. De basisgedachte bij dat vak is het experimenteren met radiotechniek. Bouwen, meten, verbindingen maken, zendtechnieken beheersen. Tevens hopen de leden dan dat andere studenten ook enthousiast worden. Tom: "Het is een prima manier om over de landsgrenzen te communiceren. Je mag geen reclame maken en geen politieke boodschappen overbrengen, maar voor de rest kletsen we overal over. Veel over techniek natuurlijk." Behalve zenden en zelf bouwen bieden de leden ook een cursus aan voor belangstellenden die hun zendmachtiging willen halen.

Steun

De financiele steun voor het station komt vanuit de faculteit, uit contributie en van externe sponsors. Student Ernest Neijenhuis: "Een beetje ontvanger kost al gauw 6000 gulden en dan heb ik het nog niet over schotels of antennes. We sleutelen natuurlijk ook veel zelf. Een oude mobilofoon kost een paar tientjes en die bouwen zij zo om tot een prima zender." Volgens hem steunt de faculteit het project mede omdat de groep als een soort studentenvereniging binnen de afdeling Elektro kan functioneren. En het levert natuurlijk promotiemateriaal voor de HTS. Ernest: "We hebben al enkele malen het regionale nieuws en de pers gehaald." En we waren binnen de HAN het eerst met een eigen homepage op Internet."

De leden zeggen veel tijd aan hun hobby te besteden. Tom: "Zeg maar dag en nacht. Zelfs op vakantie gaat er zendapparatuur mee. Een draadje naar de buitenspiegel en zenden maar." Natuurlijk gaat er ook een delegatie naar de jaarlijkse bijeenkomst van zendamateurs in Friedrichshafen. En dan zijn er nog de landelijke dagen, de rommelmarkten. Ernest: "Eigenlijk is het een heel eigen wereld."

Tom Brinkman: "De code van ons station PI5 komt weinig voor. Als ze in de wereld die afkorting horen, maken ze een directe verbinding, een QSO. Dat doen ze in de hoop een QSL te krijgen, een schriftelijke bevestiging. Op een gegeven moment wordt het zo druk met contacten dat je maar een QRT aanmeldt; ik stop met zenden."

Geinteresseerden kunnen contact opnemen met Paul Siepman, 026-3658172 of kijken op Internet: www.worldaccess.nl/~pi5ah

Article written by Han Geurts, Sensor, 18 february 1998