Velddag-uitrusting

Inleiding

Enige tijd geleden is de W.A.V. naar het Radio Amateur Treffen in Arcen geweest. Na warm ontvangen te zijn, de caravan gestald te hebben en een fles leeggetrokken te hebben, zijn we eens begonnen met ons schroot uit te laden…

Er waren wat probleempjes die opgelost moesten worden en dat gaan we dus komend jaar anders doen. Op deze pagina heb ik de nieuwe ideeën en projekten opgezet, zodat ook anderen hiervan kunnen profiteren. Veel succes en plezier!

Inhoud

- Coax-haspel
- Portabele mast

Coax haspel

Hetgeen waarover ik me het ergste irriteerde, was de kluwe kabel die over en nergens hangt. Compleet gestoord word ik daarvan. Gelukkig is de oplossing nabij: de coax-haspel.

Het geheel is afhankelijk van de behoefte, maar ik ga er even vanuit dat 3 coax-kabels genoeg zijn voor het normale gebruik tijdens een velddag of RTA. Indien nodig kun je ook 2 haspels maken.

Pak een gewone elektriciteits-haspel met zo'n ingebouwd stopkontakt. Ruk of knip de kabel los van de haspel. Deze gebruik je later weer met een nieuwe contra-steker als nieuwe verlengkabel!

Het stopkontakt demonteer je uit de haspel. Eventueel moet je popnagels even uitboren. Nu heb je een ronde holte is de haspel waarin we twee dingen kunnen doen:

- chassisdelen monteren om kabels op in te steken
- losse kabeldelen met plug eraan opgerold erin leggen

Het laatste is het eenvoudigst omdat je dan snel klaar bent, maar het eerste is beter wanneer je apparatuur snel moet loshalen om bijv. onweer of dieven het hoofd te bieden. De tweede optie spreekt ook voor zich, dus die laten we zitten.

De eerste optie vraagt een beetje engineering van ons. We moeten namelijk een metalen plaat maken in het onstane gat om daarin de chassisdelen te monteren. Je kunt ook een kunststoffen gebruiken; je moet dan in ieder geval doorvoer pluggen gebruiken (2x female). Doorgaans heb je 2x PL en 1x N nodig.

Monteer de pluggen in de plaat, steek hierop aan de binnenkant de kabels en klaar is je haspel. Eventueel kun je alvast een HF-shunt maken door de coax 3x opgerold in de holte te leggen.

Gebruik voor de kabels even lange stukken en maak ze telkens met een tie-wrap aan elkaar. Bepaal de afstand zelf, maar gebruik kleine tiewraps anders wordt de kabel te dik.

Ik heb zelf nog gedacht om een 12-V lijn mee te nemen in het geheel. Let wel op dat de dikte van die kabel overeen komt met de stroom en gebruik het liefst afgeschermde kabel. De audio-dealer in de buurt heeft vast nog wel kabel die is afgeschermd en een redelijke diameter heeft. Leg de massa's eventueel aan elkaar!

Dit laatste is eventueel te gebruiken voor een camara'tje in de mast… Denk er er over na. In het laatste geval kun je ook telefoondraad gebruiken. Testen vooraf is gewenst!

Het geheel ziet er goed en professioneel uit. Bovendien ben je snel klaar met opruimen van de kabels.

 

Portabele mast

Het grootste probleem bij een velddag of iets soortgelijks is: hoe krijg ik mijn harken boven die van die andere sukkels? Dat dacht ik ook (alleen iets genuanceerder dan ik deed voorkomen…) en ik heb een oplossing gevonden:

De luidsprekerstandaard!

Nee, geen standaard voor van die kleine Bose-boxjes, maar van die grote voor disco-luidsprekers. Die staan namelijk op een 3-poot van stevig materiaal en hebben al gauw een hoogte van zo'n 2 meter. Op die "mast" kan dan nog een stuk pijp gezet worden. Ik beschikte over een klein mastje dat uit 2 delen bestond en dat paste er precies is. De snelste mast is geboren.

Heb je meer geld, dan kun je es kijke op www.wimo.de voor een mooie uitschuifmast.

Of: www.dasradioonline.de die hebben GFK masten…

Of de masten van Klark… Jaja, dan ben je minimaal 500 Euro's kwijt!

Ik koop binnenkort een mast van WIMO om twee vliegen in één klap te slaan:

- Mast in huurhuis mag niet hoog zijn (jaja…) dus ik kan m af en toe uitschuiven
- De mast kan mee op een velddag: inschuiven, antenne eraf, losmaken en hupsakee!

Voor deze flauwekul zijn een aantal accessoires leverbaar:


Deze 3-poot kost je echter een dikke 100 Euro, dus die maak je zelf. Het is ook mogelijk om een luidsprekerstandaard aan te schaffen, die zijn goedkoper. Als je geluk hebt, past de mast precies in de pijp…


 


Denk ook hieraan:

De tuiring… Voor 8 Euro kun je m niet zelf maken…

Het volgende bezoek bij de KAR-markt in Bladel levert hopelijk wat tuidraad op; dat zullen we goed kunnen gebruiken!

 

 

 

 

 


Maar dit is misschien wel een aardige om zeker zelf te maken: een prik-standaard voor de mast in te klemmen.
Hij is eenvoudig zelf te maken van wat scherp afgeslepen T-profielen. Zet ze goed in de lak, anders roest de pijp de grond uit…

Deze standaard is niet leverbaar voor masten met een diameter groter dan 50mm. Ik zal m dus ook zelf moeten maken… met hulp van een ander, waarschijnlijk.

 

 

 

 

 

 

Nou, zo zie je maar weer dat er een hoop te maken en te koop is, zonder dat je daar veel geld aan uit hoeft te geven. Een schuifmastje van 10 meter (ingeschoven 1m90) weegt 10 kilo en kost rond de 150 Euro. Goed afgewerkt is dat toch spotgoedkoop?

Kopen dus, of vragen voor sinterklaas/kerst/verjaardag/trouwdag/zomaar…

Je moet toch af en toe wat liefde geschonken krijgen van de wederhelft? Bovendien mogen zij m ook af en toe best lenen (waarvoor dan?)…