HB9CV: 2 EL. RICHTANTENNE


Deze pagina is gebaseerd op een artikel van Geert v.d. Werff (PA3CAH) gepubliceerd door de VRZA in hun tijdschrift CQPA. Helaas is het jaargang en nummer niet op mijn kopie te vinden. Het ontwerp van deze antenne is zeer simpel. Het is een normale 2-elements antenne waarbij de twee elementen galvanisch (geleidend) verbonden zijn met de boom. Tevens zweeft er een Z-stuk van 1mm - 2mm dik koper draad boven de boom en boven een deel (ong. de helft) van beide elementen. Het Z-stuk is alleen aan de aan de eindpunten verbonden met de elementen en dus NIET (nergens) aan de boom. Het Z-stuk zweeft ong. 1 cm boven de boom en elementen (b.v. ondersteunen met Lego blokjes, stukje piepschuim of andere isolator).

Hier zijn de afmetingen (in mm):

Element

 

2m band

 

70cm band

A

 

1030

 

335

B

 

960

 

310

C

 

250

 

82

D1

 

190

 

55

D2

 

190

 

57

Ik heb de uiteinden van het Z-stuk verbonden met de aluminium elementen door ze aan een "soldeerlipje" te solderen, en het lipje met een RVS parkertje aan het element te schroeven. Het deel van het Z-stuk dat boven de boom zweeft heb ik ondersteund met twee Lego blokjes.

Bevestig aan de coax kabel kern een variabel condensatortje van 0-30 pF (2m) of 0-12 pF (70cm). Als je de antenne alleen voor ontvangst wilt gebruiken (of QRP) is ieder variable condensatorje prima (b.v. folie), als je er wat vermogen in wilt stoppen gebruik dan b.v. een keramisch trimmerje. De andere kant van het condensatortje soldeer je aan knik in het Z-stuk bij het KORSTE element (zie afbeelding). De buitenmantel van de coax kan aan de boom worden gemonteerd (b.v. ook met een soldeerlipje).

Met andere woorden, monteerd een variabel C-tje tussen de coax kern en de knik in het "zwevende" Z-stuk bij het korste element. En monteer de coax mantel daaronder aan de boom.

Zo ziet mijn HB9CV-tje er uit, hij doet het prima, zowel vertikaal als horizontaal. Bovendien zeer geschikt voor vossenjacht of b.v. als handige vakantie antenne!