Onderstaande is eerder geplaatst ( deels ) in zendamateur.com ( onder DIGITALE MODI ) en in het ON0LB forum ( onder APRS ).

Sommige radiozendamateurs 'doen aan APRS'. Automatic ( Amateur ) Packet Reporting System. Zoals ze ook andere dingen doen, bijvoorbeeld het experimenteren met televisie ( ATV mode, een wel zeer mooi onderdeel ). En meer van dat soort zaken.

Indien je echter werkt met een digi ( en eventueel I-Gate ) komen er dingen om de hoek kijken waardoor het minder gemakkelijk wordt. Er zijn veel instellingen en sommige zijn kritisch te noemen. Als ze niet goed zijn loopt het echt fout. De theorie erachter wordt door sommigen als pittig ervaren. Als je ervaring hebt opgedaan met AX25 packet radio en de erbijhorende configuraties, kan dat helpen. Maar vergeet niet dat het APRS juist gebaseerd is op de UI mode ! Dat lijkt eenvoudig te zijn, maakt echter het op juiste wijze toepassen van soms min of meer ingewikkelde regels noodzakelijk. Hoe dan ook, hieronder vind je gewoon een leuk result zonder de moeilijke dingen erbij te betrekken.

Het betreft een ballon ( boven het actuele QTH, Maastricht ) op 230510 rond 11:00 .. Toen ik alles even checkte tijdens de koffie zag ik dat mijn station bakens * had gezet op internet. Via UI-View32, het programma dat toen de I-Gate traffic regelde. Meteen viel mij op dat de ballon op zeer lage hoogte en met relatief hoge snelheid overgekomen was .. Opmerkelijk voor een dergelijk object, de wind moet zeer sterk zijn geweest. Als alles maar OK was !

* bakens geven onder andere koers, positie, snelheid en hoogte weer ..

Om 10:59:36 gaf het baken van de ballon een afstand tot het PC1L station aan van circa 600 meter .. Dat komt zeker niet elke dag voor. Zoals jullie weten is de positie en koers van een ballon afhankelijk van de windrichting en dergelijke. Het kan zijn dat hij vanuit Maastricht opnieuw is opgestegen, zie hieronder ( let op de windrichting, maar ook op het gegeven dat de kortste verbinding tusen twee punten een rechte lijn is, de werkelijke koers zal meestal min of meer grillig van aard zijn ). Het leek even dat hij een landing had geprobeerd onder moeilijke omstandigheden ( niet alle gegevens waren al bekeken ).

Gelukkig was dat niet het geval en wat later zag ik dat er een baken was gezet boven Baraque de Fraiture, zie hieronder ( afbeelding 2 ). Bij toegenomen snelheid ( maar liefst 89 kilometer per uur ) was de hoogte nu circa 600 meter. Voorlopig alles OK hi. De koffie was inmiddels koud geworden, maar dat terzijde. Het komt bijna niet voor dat een vrijwel onbestuurbaar object / AIR op dergelijke wijze je APRS station passeert ( of de ballonvaarder is zeer ervaren en kan goed rekenen ! ). Dat dit voorwerp bovendien 'boven dak' heeft gevlogen werd via het APRS pas duidelijk. Want ik had nog niet naar buiten gekeken ondanks het mooie weer. Hoe dan ook, het was een zeer interessante ervaring !

In aprs.fi ( rawcall ) was te zien dat het eerste baken verzonden werd om 00:14:33 UTC, hij was al een tijdje onderweg. Zeer avontuurlijk. Hieronder nog enkele fraaie beelden ( aprs.fi Google ) met betrekking tot die zondagmorgen.

afbeelding 1 aprs.fi boven PC1L station, Maastricht
afbeelding 2 aprs.fi boven Baraque de Fraiture

De actuele bakens ( via PC1L I-Gate ) :

2010-mei-23 10:59:36 DC2EH-11>APT3A1,WIDE1-1,WIDE2-2,PC1L,I:
!5051.47N/00542.73EO215/028/A=000141
2010-mei-23 11:01:34 DC2EH-11>APT3A1,WIDE1-1,WIDE2-2,PC1L,I:
!5050.64N/00542.98EO149/033/A=000157

DC2EH is regelmatig QRV. Bij interesse kan je hem goed volgen via aprs.fi. Probeer eens DC2EH-11.

Leon PC1L.

Last but not least : ballonnen zijn overal, zelfs onder je doorvliegend hi, zie hier ! Houd rekening met ze ..