Gepubliceerd in Electron februari 1998
Grundig AUN11S en AUN12S PA3GCO
.
AUN11S voor 10 GHz
...
De belangstelling voor atv in de 10 GHz amateurband is groeiende. Steeds meer amateurs worden actief op deze band en ook het aantal relaisstations groeit gestaag. Om te proeven aan de 3 cm band blijkt weinig nodig te zijn: Een standaard schotel, een standaard satelliettuner, een standaard televisie en een gemodificeerde LNB. De LNB is het enige onderdeel dat aanpassing vraagt.

Vele wegen leiden naar Rome, talloze publicaties zijn verschenen over LNB-ombouw. Het probleem is voor de meeste mensen de tuning: Hoe zorg ik voor een optimale werking wanneer ik niet beschik over de juiste meetaparatuur? Hoe zorg ik ervoor dat het frontend ook in de amateurband goed funktioneert?

Dit was voor mijzelf ook een probleem. Ik was daarom aangenaam verrast toen ik werd gewezen op een LNB van Grundig, type AUN3S. Deze LNB bevat 2 local oscillators (LO), op resp. 9.75 en 10.60 GHz. De frequenties worden bepaald door 2 dielectrische resonatoren (DR, ook wel pilletje genoemd), voor elke oscillator 1 exemplaar. Voor ontvangst van de gehele 3 cm amateurband is een LO op 9.0 GHz wenselijk. 

Bij de AUN3S hoeft daartoe slechts de kleine dielectrische resonator, oorspronkelijk bedoeld voor 10.6 GHz, op de grote 9.75 GHz DR gelijmd te worden. De hoge oscillator van de LNB werkt dan uiteraard niet meer, echter voor onze amateurband volstaat 1 oscillator. Aanpassing van het frontend blijkt niet nodig.

Veel amateurs zijn op de hoogte van deze ombouw. De AUN3S was een actueel type: Elke handelaar in satelliet-materiaal bood dit type aan voor minder dan 100 gulden. Echter, de AUN3S is zeldzaam geworden. Grundig heeft een opvolger geintroduceerd, type AUN11S. Deze LNB heeft een extra kunststof behuizing, van binnen is hij op het oog identiek aan de AUN3S. Geen probleem voor de ombouw, zou je zeggen. Op het oog zijn ze electrisch immers identiek. Wanneer echter de kleine DR op de grote DR wordt gelijmd, blijkt de oscillator niet meer te starten. Om de AUN11S tot leven te brengen blijkt meer nodig te zijn.

M.b.v. een signaal dat men kan ontvangen in de 3 cm band is de AUN11S toch zonder veel moeite om te bouwen. Gedacht kan worden aan de 9e harmonische van een 1152 MHz kristaltrein of een atv-relais dat op 10 GHz uitzendt: velen zijn 24 per dag in de lucht en lenen zich bij uitstek als testbron.

De ombouw gaat als volgt:
 

...
...
... Verwijder BEIDE DR's.

Ruw beide DR's met schuurpapier licht op.

Lijm de kleine DR op de grote DR. (Bison Superlijm geeft goede resultaten) Zorg ervoor dat de lijm niet aan de zijkanten onder de DR's vandaan komt.

Lijm de 2 op elkaar gelijmde DR's op de plaats die op de foto staat aangegeven, de grootste DR onderop. Deze positie is kritisch. Soms is het nodig het geheel een mm te verschuiven.

Schroef de LNB dicht en controleer de werking.

... ...
...
...
Tijdens een gezamenlijke ombouw van 25 LNB's bleek men gemiddeld 2 plakpogingen nodig te hebben om tot een bevredigend resultaat te komen. Het uiteindelijke slagingspercentage was 100%. Dit type LNB wordt vaak geleverd in combinatie met een digitale satelliet-ontvanger. De ontvangstresultaten zijn prima: met een 30 cm schotel op 18 meter boven de grond worden door mij diverse 10 GHz stations ontvangen, waarvan enkelen zich op meer dan 50 km afstand bevinden.
...
...
.
 
 

AUN12S voor 10 GHz
 

...
Sinds begin 1999 is de AUN11S door Grundig vervangen door de AUN12S. Ook deze blijkt prima bruikbaar voor ombouw naar de 10 GHz amateurband. De ombouw zoals beschreven voor de AUN11S is ook voor de AUN12S geldig, met enkele additionele opmerkingen:
...
...
...
... Verwijder de kleine DR.

Schuur van de kleine DR ongeveer 1.5 mm af.

Lijm de kleine DR op de grote DR. (Bison Superlijm geeft goede resultaten) Zorg ervoor dat de lijm niet aan de zijkanten onder de DR vandaan komt.

Schroef de LNB dicht en controleer de werking.

... ...
...
...
De AUN12S is (in originele staat) te koop bij PE1PTX. Meer info vindt u op zijn site: http://www.teleprof.nl
 
...
Terug
www.pa3gco.com