EXPERIMENTEN MET EEN 100 MICROWATT
SIGNAAL IN DE 30 METER BAND
(2011)
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
Experimenten met een 100 microwatt QRSS bakenzendertje
Ik had al eens geprobeerd om een bakenzendertje van 10 milliwatt te bouwen en dat tijdens mijn vakantie in Spanje te ontvangen. Het lijkt onmogelijk en vroeger toen we CW alleen op het gehoor konden ontvangen, was dat ook onmogelijk. Laag QRP vermogen van 1 watt is al 100x lager dan de 100 watt die een normale amateur gebruikt. En die 10 milliwatt is nog een keer een factor 100x lager, dus 10000x lager dan de gebruikelijke 100 watt! Vergeleken bij de 10 milliwatt van het bakenzendertje is mijn kleine 1 watt QRP transceiver ineens een enorme hoogvermogen QRO zender geworden!
Het lukte om het signaal te ontvangen en wel veel vaker dan ik had verwacht. Zelfs een signaal van 1 milliwatt was nog regelmatig te ontvangen. Maar een signaal van 100 microwatt oftewel 1 miljoen maal lager dan de 100 watt die een normale amateur gebruikt? Dat moest geprobeerd worden. Met het in Python geschreven programma LOPORA voor ontvangst van QRSS bakens en de verbeterde ontvanger met kristalfilter.

Ferriet ringkernen in de voedingskabel en dezelfde ringkernen in
de audio kabel om radio storing van de laptop te onderdrukken.

En de aarding van het antenne systeem is niet meer verbonden met de massa van de ontvanger.
Dus L1 is volledig ge�soleerd van de ontvanger en L2.
Verbeteringen aan de ontvanger en modificatie van de zender
De verbeterde ontvanger met kristalfilter werd meegenomen. De laptop veroorzaakte vrij veel ruisstoring in de ontvangst. Een paar ferrietringen in de audio kabel en voedingskabel onderdrukten deze ruisstoring behoorlijk. En de aarding van het antenne systeem en L1 zijn volledig ge�soleerd van de ontvanger. Maar de onderdrukking van de PC storing kan zeker nog verbeterd worden. En de zender werd zodanig gemodificeerd, dat deze een blokgolf uitzond met een shift van 4 Hz en zendtijden van 20 seconden per shift. Tijdens de hoge shift wordt met 10 milliwatt gezonden, tijdens de lage shift met 100 microwatt. Omdat de hoge shift met veel meer vermogen wordt uitgezonden, is het signaal gemakkelijk te vinden in het radio spectrum. En de stabiliteit werd verbeterd door een ander 10140 kHz kristal te gebruiken, waardoor de spoel in serie met het kristal niet meer nodig was. En de temperatuurcompensatie werd wat nauwkeuriger afgeregeld. Tijdens het experiment van een paar dagen was het verloop tussen zender en ontvanger maar 4 Hz!
Het 100 microwatt signaal was zo nu en dan heel zwak zichbaar op een afstand van 1650 kilometer!

Het 10 mW bakensignaal, met 4 Hz lager ter hoogte van de pijl
een zwak spoortje van het 100 microwatt signaal.

Het 10 mW bakensignaal, met 4 Hz lager ter hoogte van de pijl
een zwak spoortje van het 100 microwatt signaal.

Het 10 mW bakensignaal, met 4 Hz lager ter hoogte van de pijl
een zwak spoortje van het 100 microwatt signaal.

En hier 6 plaatjes mean gestapeld met het programma RotAndStack.
(http://www.gdargaud.net/Hack/RotAndStack.html)
Zoals je hierboven ziet, lukte het inderdaad om op een afstand van 1650 kilometer nog een heel zwak spoortje van het 100 microwatt signaalje te ontvangen! Ongelooflijk! De verticale korte zendantenne heeft een slecht rendement, de centrale verwarming wordt als aarde gebruikt. En die slechte antenne zit ook nog eens direct achter het dak met isolatie platen met metaalfolie. En in Spanje zat er een berg richting Nederland. Na een 2100 kilometer lange autorit van 2 dagen zaten we nog steeds binnen het bereik van het 10 milliwatt bakenzendertje en was zelfs zo nu en dan een zwak spoortje van het 100 microwatt signaaltje zichtbaar! Maar natuurlijk moet alles meezitten en was het maar heel zelden dat er iets van het 100 microwatt signaaltje zichtbaar was.
Links naar de beschrijving van de gebruikte ontvanger:
TERUG NAAR DE INDEX PA2OHH