OZ1BFN


Modifikationer for Kenwood TS-711 2m all-mode

Den første modifikation til forbedring af ALC-kredsløbet, er udfærdiget af undertegnede og OZ1LEP. De øvrige modifikationer, har jeg bl.a. fundet på Packet.
Hvorvidt de sidstnævnte modifikationerne virker og ikke skader stationen vides ikke, da jeg ikke selv har prøvet dem.
Hvis man udfører modifikationerne, er det helt på eget ansvar!

Modifikationer:



Modifikation for forbedret ALC-kredsløb, særligt i forbindelse med SSB:

Efter igennem længere tid at have benyttet ovennævnte station, har jeg, OZ1BFN, sammen med OZ1LEP foretaget en modifikation af ALC-kredsløbet.

"Fejl"-symtomet:
Årsagen til denne modifikation skyldes, at det eksisterende kredsløb ikke var i stand til at begrænse udgangsspændingen:
Hvis stationen skulle kunne levere 25W PEP ved SSB var det forholdsvis nemt at overmodulere senderen, hvilket gav anledning til en del "splatter".
Kort fortalt tog ALC-kredsløbet ikke hårdt nok fat, når udgangsspændingen kom tæt på den spænding, der svarer til 25W PEP.

Årsagen:
Efter at have kigget på problemet og ALC-kredsløbet i nogen tid, nåede jeg frem til, at problemet måtte skyldes, at loop-forstærkningen i ALC-kredsløbet ikke var tilstrækkelig stor, når potentiometeret "RF PWR" var drejet helt med uret (=maksimal udgangseffekt).
Dette skyldes bl.a. at styresignalet "PC" fra PA-trinnet bliver "svagere" pga. spændingsdeleren på "Display Unit"-printet. Denne spændingsdeler udgøres af R10, VR5(c), R11, D1 og VR6. Derudover betyder TH1 og R9 også en smule.
Som nok de fleste brugere af denne station har opdaget, er et resultat af dette mindre heldige ALC-kredsløb, at der skal skrues helt op for følsomheden af ALC-metret, for overhovedet at give et udslag, når forvrængningspunktet nås, samt at visningen så er meget "hissig".

Løsningen:
Løsningen på denne problematik blev, at jeg konstruerede et lille hjælpekredsløb, som skal bygges ind i stationen.
Indgangssignalerne til kredsløbet er det nævnte styresignal "PC" fra PA-trinnet, samt en DC-spænding, som er afhængig af potentiometerets position - jo højere spænding, jo højere udgangseffekt.
DC-spændingen buffes i en spændingsfølger, hvorefter de to signaler føres til en subtraktions-kobling med en forstærkning på 10 gange. Dette signal føres via en diode til en spændingsdeler, som deler signalet med ca. 6 gange, hvilket giver en total forstærkning på ca. 2 gange.
Set i forhold til det oprindelige kredsløb er det en forøgning af loop-forstærkningen med ca. 10 gange eller mere, alt afhængig af justeringen af VR6.
Dette kredsløb er designet til at reagere så tilpas hurtigt, at forvrængning som et resultat af tale-"peaks" minimeres.
For at gøre kredsløbet velegnet til SSB er der derfor tilføjet et peak-hold kredsløb. Dette kredsløb sørger for at holde peak-spændingen i tilpas lang tid, til at der må forventes at komme en ny peak. Kommer denne peak ikke, falder udgangsspændingen fra peak-hold kredsløbet. Denne udgangsspænding føres også via en diode til spændingsdeleren.
Man kunne måske godt mene, at udgangssignalet fra subtraktionskoblingen så ikke havde behøvet at blive ført til spændingsdeleren, men dette skyldes, at der er en vis reaktionstid for peak-hold kredsløbet.
Spændingsdeleren leverer styrespænding til en transistor, som fungerer som åben-collector. Denne transistor erstatter transistoren Q4 på "Display Unit"-printet.

Alt dette betyder, at når styrespændingen "PC" fra PA-trinnet bliver større end DC-spændingen fra potentiometret, begynder dioden at lede strøm til spændingsdeleren. Når denne strøm bliver tilstrækkelig stor, begynder transistoren at lede, hvorved der skrues ned for forstærkningen i TX-kredsløbet.
Hvis styrespændingen så falder "brat", så sørger peak-hold kredsløbet for at "huske" spændingen, således at forstærkning langsomt bliver skruet op igen. På denne måde mindskes forvrængningen i forbindelse med tale-spidser.

Indbygningen:
Det lille hjælpekredsløb er opbygget på en lille print (3 * 5 cm), som med lethed kan bygges ind i stationen.
Det kræver naturligvis en række modifikationer i det eksisterende kredsløb, men alle ændringer skal foretages på "Display Unit"-printet, og kan foretages i løbet at et par timer. Efterfølgende er der for de mere garvede så mulighed for at tilpasse konstuktionen til den enkelte radio, men det her beskrevne kredsløb er uden justeringer, så det skulle være lige til at gå til.

Følgende modifikationer skal foretages på "Display Unit"-printet:

  1. Sluk stationen og fjern alle kabler.
  2. Fjern begge dele af kabinettet (ikke fronten).
  3. Fjern alle drejeknapperne på potentiometrene, frekvenshjulet og RIT'en.
  4. Afmonter plast-fronten.
  5. Afmonter møtrikkerne, som holder de tre potentiometre.
  6. Skruerne, der holder metal-fronten, fjernes / løsnes, således at fronten kan vippes forover, og der bliver bedre arbejdsplads omkring "Display Unit"-printet.
  7. "Display Unit"-printet sidder nu løst, men inden det kan tages helt ud, skal man lodde en stelledning fra.
    Denne stelledning sidder mellem undersiden af printet og fronten og loddes nemmes fra ved fronten.
    PAS PÅ - det er meget nemt at komme til at ødelægge isoleringen på de ledninger, som går op til uP-printet!
  8. Fortsættelse følger...
Retur til toppen


Modifikation for øget frekvensområde for modtageren:

  1. Sluk stationen og fjern alle kabler.
  2. Fjern den øverste del af kabinettet (den del med højtaleren).
  3. I højre side (set fra fronten) sidder styrringen for radioen. I dokumentationen hedder dette print "Control Unit (X53-1410-XX)".
  4. Fjern dioden D34 på dette print. Dette gøres enten ved at klippe den over eller slet og ret at lodde den ud.
  5. Reset stationen (tænd stationen mens tasten "A=B" holdes inde). Når tasten slippes resettes stationen, og den kan nu modtage i området 141.000 til 150.995 MHz.
Retur til toppen

Modifikation for øget frekvensområde for både modtageren og senderen:

  1. Sluk stationen og fjern alle kabler.
  2. Fjern den øverste del af kabinettet (den del med højtaleren).
  3. I højre side (set fra fronten) sidder styrringen for radioen. I dokumentationen hedder dette print "Control Unit (X53-1410-XX)".
  4. Fjern dioden D30 på dette print. Dette gøres enten ved at klippe den over eller slet og ret at lodde den ud.
  5. Reset stationen (tænd stationen mens tasten "A=B" holdes inde). Når tasten slippes resettes stationen, og den kan nu sende og modtage i området 141.000 til 150.995 MHz.
Retur til toppen

Modifikation for at muliggøre 9k6 Packet (virker sandsynligvis også for TS-811):

  1. Sluk stationen og fjern alle kabler.
  2. Fjern begge dele af kabinettet (ikke fronten).
  3. Vend stationen på hovedet. Det største print på denne side sidder til venstre (set fra fronten) og er mellemfrekvensen for radioen. I dokumentationen hedder dette print "IF Unit (X48-1400-XX)".
  4. For RX-signalet: Find knudepunktet mellem R173, C159, R199 og C163. Dette er udgangen fra diskriminatoren. Lod inderlederen af et skærmet kabel af god kvalitet til dette punkt og lod skærmen til et stelpunkt tæt ved, sæt evt. en loddeflig under en stelskrue.
  5. For TX-signalet: Find knudepunktet mellem J2-2 og R11. Dette er indgangen til kapacitetsdioden. Lod inderlederen af et skærmet kabel af god kvalitet til dette punkt og lod skærmen til et stelpunkt tæt ved, sæt evt. en loddeflig under en stelskrue. For at få tilpas udstyrring af stationen, skal LF-signalet være på ca. 1,5Vpp, men eksperimenter med denne spænding, da både for meget og for lidt udstyrring er dårligt.
  6. Før de to skærmkabler ud af stationen, evt. til en DIN-fatning placeret på pladsen for stikket ACC1, som ikke er monteret fra fabrikken. Nu skulle det være muligt at benytte stationen til 9k6 Packet.
Retur til toppen



Hvis du har kommentarer eller lignende, kan du sende en besked til mig eller maile til [email protected].


Denne side er opdateret d. 28 / 10 - 1999