Homepage



USEDOM ( IOTA EU-129 ) DX-peditie 2006


De USEDOM ( IOTA EU-129 ) DX-peditie 2006:

Het was Georgette (Ex ONL277 en XYL van ON8RB) die de leden van de SFDXAG ( South Flanders DX Activity Group ) voorstelde om het eiland Usedom in de Baltische Zee te gaan activeren.

Na de positieve ervaringen die de groep opdeed met de activatie van de Deense eilanden Römö ( Iota-125 ) en Ärö ( Iota-172 ) werd ook deze uitdaging niet uit de weg gegaan.

Door de jaarlijkse deelname aan de bevrijdingsfeesten te Ranville in Normandië ( F/ ON6JUN /P ) was het voor enkele leden niet meer mogelijk om zich nog eens vrij te maken. Via de UBA-site werd dan maar een oproep voor "guest"-operatoren gedaan. Op die wijze kwamen ON6UF ( OM Fernand ) en ON6YN ( OM Stefaan ) de groep versterken.

De caravanreizigers startten op zaterdag 19 augustus voor een tweedaagse tocht. De overige deelnemers haspelden de 950 kilometer af in één lange nacht.
Zo was op maandagmorgen, 21 augustus iedereen op Usedom paraat:

Verder nog het catering- en wijnsponsorteam uit Couvin, OM Michel met zijn XYL en de XYLs van 4AFU en 8RB.

Usedom ancient map - click to enlarge

De plaatsing van de caravans was op zondagavond, door de uitbarsting van een zwaar onweer, nogal chaotisch verlopen.
Erger was het echter gesteld met de voorziene plaats voor de antennes. De als QTH gehuurde hut stond midden in een bos en het was volstrekt onmogelijk om in de nabijheid ervan de nodige masten op te richten. Op de Internetsite van de camping had een handige fotograaf de meeste bomen weggefilterd.
Een FD-4 zo hoog mogelijk tussen de vele bomen ophangen bleek misschien mogelijk en een groundplane zou wellicht ook nog juist kunnen.
De ontgoocheling was echter groot.
Op zondagavond zag de voorhoede als enig alternatief de voorlopige bezetting van enkele onbezette kampeerplaatsen. "Platzwart" Dennis zou dit voor ons wel regelen met de "bazin" van het terrein. Een heel klein beetje gerustgesteld hadden we toch een rusteloze nacht tot...José, "vóór dag en dauw" en met een stralende glimlach, de camping opreed.

Bij zijn aankomst had de "bazin", die inderdaad reeds op de hoogte was van het probleem, na overleg zijn voorstel goedgekeurd . Aan de ingang van het kampeerterrein stond een zeer grote tent die alleen gebruikt werd voor activiteiten gedurende de week-ends. Die tent mochten we "gratis en voor niets" gebruiken.
Het nu verlaten speelplein vóór de tent was goed genoeg om de rest van onze antenne-wensen te kunnen ontplooien. Dennis en de vriendelijke "bazin" blijven we eeuwig dankbaar. Eddy had de vrouw wel kunnen kussen want zijn DX-peditie was gered.

Met vier antennes bij de tent en twee bij de hut was het nu mogelijk geworden, afhankelijk van de propagatiecondities, onze vijf stations samen in de lucht te brengen. Dat deden onze operatoren dan ook vol overgave. Daar de condities nog slechter waren dan verwacht moest bijgevolg regelmatig van de ene band naar de andere "gehopt" worden. Buiten Europa was er zeer weinig te horen en... in Europa wordt na de vakanties op weekdagen weer gewerkt.
Daar, door de laattijdige reservatie, onze hut alleen van 21 tot 25 augustus vrij was viel er zelfs geen enkele week-end dag in onze activiteitsperiode.
Dit feit was wel een beetje nadelig voor onze score.
Gedurende de week-ends heeft namelijk meestal één of andere contest plaats waardoor een verhoogde activiteit op de banden ontstaat. Dat misten wij natuurlijk en toch haalden we nog een prachtig resultaat.

Door onze 5 operatoren werden bijna 2100 QSO's in de verschillende modes ingelogd met behulp van de fantastische N1MM freeware logger. Als uitsluitend in CW gewerkt wordt mag men beter verwachten, maar SSB , PSK en RTTY zijn, buiten de contesten, nu niet bepaald snelle modes.
Toch wilden we het eiland ook in die modes activeren en zo de amateurgemeenschap een dienst bewijzen.

Een mens wil zijn eigen ik ook wel eens confronteren en verrijken met een leefwereld wat verder van huis. Op dit gebied was dit Duits-Poolse eiland een echte revelatie.
Het catering team, versterkt met enkele OM's "op rust" trok op woensdag naar het haventje Freest en kocht er 3 kg tarbot, vers van de boot, voor 15 €. Spijtig dat de man er niet meer had binnengebracht. Geen nood echter want levendverse pladijs had hij nog in overvloed. Voor 17€ vertrokken we er met meer dan 5 kg vis. Dezelfde avond nog kregen we een door onze Thaise XYL's bereide vismaaltijd geserveerd, om je duimen en vingers van af te likken. Een culinair hoogstandje van de bovenste plank en werkelijk "voor een appel en een ei".
Op donderdag, de voorlaatste activiteitsdag, waren enkele OM's aan wat rust toe en konden een paar uurtjes QRV er vanaf om naar Peenemunde te rijden.

Wernher von Braun - click to enlarge

Bij prachtig weer bezochten we er de basis waar de Nazi"s met Wernher von Braun hun beruchte vliegende bommen ontwikkelden.
Buitengewoon boeiend maar toch een beetje akelig als je aan het leed denkt dat deze ondingen veroorzaakten. Dat de mens door de ontwikkeling van deze oorlogstuigen erin slaagde om op de maan te landen verguldt de pil enigzins maar er blijft toch een wrang gevoel. We bezochten er nadien in de haven de grootste conventionele duikboot ter wereld. Die was van Russische makelij en zal bij de Duitse bezoekers ontegensprekelijk gelijkaardige gevoelens oproepen: "Aus, der Traum vom grossen Reich".

De DX-peditie eindigde zoals ze begon: in de gietende regen. Dit kon de stemming op de afsluitende traditionele BBQ niet drukken.
Onze catering was op alles voorbereid. Er was eten en drinken "à volonté" en een dak hadden we ook nog boven ons hoofd. Meer moet dat voor Bourgondische DX-ers niet zijn.

Technische gegevens:

IOTA-129: Duits gedeelte van het eiland.
QTH:
www.natur-camping-usedom.de DOK V-30

STATIONS:

ANTENNES

Terplaatse gebruikte TALEN: Nederlands, Frans, Duits, Engels en Thais.
.......Voor de QSO's kwam daar nog Italiaans bij.
...Be-TALEN: we bleven volledig binnen het (belachelijk lage )
.......voorziene budget en kregen daarvoor een week dolle HF-radiopret.
.......Geen reden dus om in de toekomst thuis te blijven

USEDOM - click to enlarge
USEDOM Island


Our SFDXAG photo's at the spot

 


More info on the island Usedom:
www.usedom.de


(c) ON6MU, All rights reserved
.