6 juni 1994 (50 jaar na de landing)

Expeditie van de Radio Club van Ninove naar het eerste bevrijde dorp na de landing n.l. Ranville op 6 juni 1994.

Station1.gif (56673 bytes)

Station een (met Levi antenne)

Station2.gif (67903 bytes)

Station twee. (ON6VH en Willy)

Ons radiostation F/ON6JUN/P was gedurende 24 uur in de lucht.

De roepletters waren goed gekozen

"France ON 6the JUNe at Peghasus".

 

Onze locatie was ongeveer twee kilometer van de brug vandaan. Dichter mocht niet vanwege de veiligheidsmaatregelen tijdens de grote herdenkingsplechtigheid. De Britse koningin heeft zelfs een bezoek gebracht.

Ons kampement was gelegen op een landweg van 200 meter lang. Een decameterstation plus twee meter langs de enen kant en nog een decameterstation langs de andere kant van de weg. Vanuit het enen kamp kon men het ander niet zien wegens een helling in de weg.

Een station werkte hoofdzakelijk met een Levi antenne en het andere met een langdraad die bijna tot het eerste station reikte.

De WX is goed meegevallen op een sterke wind na bij het opstellen van de tenten.

Paras.gif (52720 bytes)

Een ganse zwerm Paras.

Overal waren er oude landingsvoertuigen te zien. Als apotheose was er een dropping van ongeveer 2000 para's waaronder enkele oud-strijders. De eerste vliegtuigen waren "DC3 Dakotas". Dit waren de werkpaarden tijdens de oorlog.

We kregen ook bezoek van oud-strijders, meer bepaald Schotten die op onze locatie ingegraven lagen tijdens die memorabele dagen. Sommigen konden nog de juiste plaats tonen waar hun schuttersput was.

Pegasus.gif (54290 bytes)

 

 

 

 

 

 

Eerste bevrijde huis.

Tank.gif (62156 bytes)

ON4ALY, Lieven, ON4AAA, Lucienne, Willy

De dag na de viering zijn we zelf een kijkje gaan nemen aan de brug. Deze was juist afgebroken en vervangen door een nieuwe maar volledig in dezelfde stijl. De originele brug ligt nu op het droge op het terrein van het nieuwe museum ingehuldigd in juni 2000.

Cq_cq.gif (53289 bytes)

ON4AAA en ON4ALY in actie.

Op radiogebied kregen we goede respons van Amerikanen, Engelsen en zelfs Australiërs. Sommige Amerikanen spraken ons aan in het Nederlands en vertelden over hun plaats van afkomst.

Laatst gewijzigd op 10/07/02