Zo stavebnice QRP Labs som postavil transceiver QCX pre pásmo 7 MHz:

QCX 40m OM3CUG - kliknutím zväčši


Ako skrinku pre TRX som upravil hliníkovú krabičku z Ebay podľa návodu PD7MAA. Transceiver pracuje výborne aj v pásmach 60m a 80m, BPF tvorí len jeden jednoduchý ladený obvod a RX je veľmi citlivý a aj odolný takže rozladenie vstupného BPF obvodu nevadí. LPF prepustí nižšie kmitočty bez podstatného úbytku výkonu. Potlačenie nežiadúcich kmitočtov na výstupe TX sa pravdepodobne zhoršilo ale to som nemeral, pri QRP výkone zariadenia 5W som to neriešil.


Parametre - Features


Takto som transceiver k mojej plnej spokojnosti otestoval na SOTE Vysoká OM/ZA-110, rig je ešte bez laserového popisu. Prvé QSO s akurát dokončeným a naladeným rigom v práci bolo s Danom OM6AN ktorý bol akurát na SOTE. Kľúčoval som len vstavaným mikrospínačom, hi:

QCX 40m OM3CUG na SOTA - kliknutím zväčši


UPDATE 27. sept 2020: Pri prevádzke som zistil že reálne využívam len cca 1/10 rozsahu regulácie potenciometra NF zisku a tiež som časom zistil že CW filter ladený na 700Hz je pre moje uši dosť vysoko, potreboval by som ho posadiť nižšie. Ja mám uši "naladené" nižšie - aj na audiometrii mi namerali peak okolo 450Hz. To som si vypestoval v dobe keď som ako študent nemal peniaze na kryštálový CW filter a musel som počúvať telegrafné signály v širokom SSB 9MHz filtri. Tak som sa snažil počúvať čo najnižšie zázneje - rozlišovacia schopnosť uší stúpa so znižovaním počúvanej frekvencie. Na stránkach QRP Labs som našiel popísané modifikácie QCX ktoré riešia presne tieto prípady, asi to trápilo aj iných užívateľov QCX rigu ako mňa:


Úprava regulácie NF zisku

- podľa článku QCX volume control - na stránkach QRP Labs som pripojil odpor 1 kOhm na potenciometer 5 kOhm medzi vývody 2 a 3 ale nebol som s tým spokojný tak som hodnotu odporu znížil na 100 Ohmov a teraz je regulácia presne taká ako som potreboval - príjemne rozložená na celú dráhu potenciometra.


regulácia NF zisku

Preladenie CW filtra

- podľa článku Moving the CW filter center frequency - na stránkach QRP Labs som zvolil hodnotu 480Hz, treba opatrne vyspájkovať 7 odporov a nahradiť ich novými hodnotami podľa tabuľky:

úprava CW filtra

Potom ešte treba prestaviť parametre v menu QCX podľa tabuľky:

úprava CW filtra

a je hotovo. Pri strednej frekvencii CW filtra 480 Hz sa mi teraz počúva na QCX veľmi dobre, je to pre mňa omnoho príjemnejšie a komfortnejšie.

Doplnenie obvodu AGC do QCX

Bol som sa pozrieť na stránky QRP Labs či nie je niečo nové ohľadne všepásmového TRX QSX - bohužiaľ zatiaľ nič - a náhodou som objavil že Hans ponúka nový obvod AGC do všetkých verzií QCX transceivrov. Je to malá SMD doštička plošných spojov ktorá sa zapojí už do hotového rigu QCX veľmi jednoducho pomocou štyroch (prípadne piatich) vodičov. Ak chceme mať vypínateľné AGC z menu rigu tak je nutné do rigu nahrať nový firmware a zapojiť všetkých päť vodičov. Druhá možnosť je prepojiť spájkovací mostík na doske AGC a pripojiť obvod AGC do QCX len štyrmi vodičmi bez nutnosti nahrávania nového firmware. V tom prípade je AGC aktívne stále a mne to takto plne vyhovuje. Kompletný popis úpravy a zapojenia zo stránok QRP Labs: AGC manual a popis obvodu AGC s možnosťou objednania: QCX-series AGC module. Doštičku AGC som umiestnil do môjho QCX podľa doporučenia - prilepil som ju obojstrannou samolepkou na konektor pre slúchadlá a zapojil som štyri prívody podľa manuálu:

QCX 40m + AGC OM3CUG - kliknutím zväčši


Nastavenie som urobil podľa návodu - pri zapnutom rigu a pripojenej anténe som našiel frekvenciu bez signálu - len šum z pásma -, mini SMD trimer som vytočil jemne a opatrne! úplne na doraz v smere hodinových ručičiek a pomaly som otáčal trimrom späť až trošku poklesol šum z pásma. Tým je celé nastavenie QCX s obvodom AGC hotové. Dopručujem túto úpravu všetkým majiteľom QCX, je to veľmi dobre funkčné a naozaj dobre pomáha pri príjme. Aj pri vysielaní je CW príposluch výborný, s novým obvodom AGC sa úroveň šumu medzi značkami zníži a je to príjemná zmena.

73 Igor OM3CUG G QRP club 5976